• 24 Jul. 2020
  • 4 min

Contract de colaborare – Ce trebuie să știi înainte de a-l încheia

contract de colaborare

Ești probabil în căutarea unor surse noi de venit pe lângă salariul pe care îl ai la job. Poate vrei un job sezonier ori ți-ai dori mai multă flexibilitate, printr-o relație contractuală care să nu presupună relații de subordonare, multe termene și condiții. Pentru oricare dintre aceste situații poți încheia un contract de colaborare. Avocat doctor Răzvan Vasiliu, partener al Casei de avocatură Vasiliu Miclea, îți spune ce avantaje, dar și ce dezavantaje îți poate aduce acest contract, astfel încât să iei deciziile potrivite.

Încheierea unui contract de colaborare poate fi utilă în multe situații. De exemplu, dacă îți dorești să-ți crești veniturile, dar să nu ai obligații contractuale prea mari, astfel încât să-ți poți organiza timpul. Sau dacă ai o cooperare ocazională, pe o perioadă scurtă de timp. În astfel de cazuri, varianta unui contract de colaborare este avantajoasă atât pentru tine, cât și pentru angajator, mai ales că pentru el înseamnă o economie la buget, nefiind obligat la plata unor sporuri, la acordarea unor drepturi specifice raporturilor de muncă. Înainte de a semna, informează-te și alege ce e mai bine pentru obiectivele tale. 

Ce este un contract de colaborare

Este un acord încheiat între cel puțin două părți care doresc să lucreze împreună la un proiect, pe bază de colaborare sau de cooperare. În acord sunt menționați termenii și condițiile care reglementează relația de muncă a părților precum: alocarea responsabilităților și împărțirea veniturilor obținute din prestarea serviciilor.

 

Un contract de colaborare este un contract între profesioniști care are un tratament legal diferit față de un contract individual de muncă – avocat doctor Răzvan Vasiliu, partener al Casei de Avocatură Vasiliu Miclea.

 

Contractul de colaborare în limite legale

Contractul de colaborare este un contract civil care nu se supune prevederilor Codului Muncii, ci prevederilor Codului Civil. Astfel, în articolul 1176 din Noul Cod Civil este definit drept Contractul-cadru:

(1) Contractul-cadru este acordul prin care părţile convin să negocieze, să încheie sau să menţină raporturi contractuale ale căror elemente esenţiale sunt determinate de acesta.

(2) Modalitatea de executare a contractului-cadru, în special termenul şi volumul prestaţiilor, precum şi, dacă este cazul, preţul acestora sunt precizate prin convenţii ulterioare.

Contractul de colaborare se încheie, de regulă cu persoane fizice autorizate, dar poate fi încheiat și cu persoane fizice pentru un proiect punctual care are un caracter ocazional și, cel mai important, nu presupune o relație de subordonare (de dependență) între beneficiarul activității și prestatorul de servicii. De asemenea, contractul de colaborare sau contractul-cadru se poate încheia și între două firme. Spre exemplu, între o firmă de organizare evenimente și o companie de catering ori între o firmă de construcții și una de arhitectură. 

Întrebări frecvente despre contractul de colaborare:

Ce avantaje are un contract de colaborare față de un contract individual de muncă, încheiat conform prevederilor din Codul Muncii ? 

Avocat Răzvan Vasiliu: Din punctul de vedere al persoanei, un contract de colaborare poate asigura un grad mai mare de flexibilitate în ceea ce privește stabilirea programului de lucru, dar și o anumită libertate cu privire la posibilitatea de a desfășura același tip de activitate cu mai multe societăți comerciale.

Ce dezavantaje are un contract de colaborare față de un contract individual de muncă, încheiat conform prevederilor din Codul Muncii? 

Avocat Răzvan Vasiliu: Persoana care prestează activitate în baza unui contract de colaborare nu se bucură de protecția oferită de legislația muncii, inclusiv de drepturile specifice angajaților (de exemplu: dreptul de a beneficia de sporuri pentru munca suplimentară, dreptul la repausul zilnic sau săptămânal sau chiar dreptul la concediu de odihnă), dar nici de protecția împotriva concedierii.

În relațiile de muncă, o concediere nu poate interveni decât în cazurile expres și limitativ prevăzute de lege. Or, în cazul unei relații bazate pe un contract de colaborare, aceasta poate înceta în conformitate cu prevederile cuprinse în contract.

Totodată modalitatea de desfășurare a relației de colaborare nu va putea fi analizată de către inspectorii de muncă și astfel persoana nu va putea beneficia de sprijinul autorităților abilitate, pentru rezolvarea unor situații de muncă.

Care sunt principalele plângeri ale clienților care au încheiat un contract de colaborare (întâlnite în activitatea dvs.) ? 

Avocat Răzvan Vasiliu: Deseori ni s-a solicitat sprijinul de către persoane care desfășurat activități în baza unor contracte de colaborare, reclamându-se încheierea intempestivă a colaborărilor. 

Din păcate, riscul terminării colaborării într-un mod „abrupt” trebuie analizat și asumat la momentul încheierii contractelor de colaborare deoarece, semnarea unui astfel de contract determină incidența unui alt tip legislație față de legislația muncii.

De asemenea, nu de puține ori persoanele care prestau activitate în baza unui contract de colaborare acuzau faptul că activitatea prestată depășea uneori durata de 8 ore pe zi. Or, în cazul prestării activității în baza unui contract de colaborare nu există o limitare legală a duratei zilnice a timpului în care se desfășoară activitatea. În schimb, în cazul unei relații de muncă, durata normală a timpului de muncă zilnic, este de 8 ore ca regulă generală, excepțiile de la această regulă fiind strict reglementate de legislația muncii.

Trebuie neapărat să închei un PFA pentru putea semna un contract de colaborare cu un angajator? 

Avocat Răzvan Vasiliu: Desfășurarea unor activități de către o persoană fizică este, cel mai des, asimilată unei munci prestate care, în absența unui contract individual de muncă, va fi, cel mai probabil, catalogată ca muncă fără forme legale, societatea fiind expusă riscului de a fi sancționată. Acesta este motivul pentru care, societățile insistă, atunci când agreează desfășurarea unor activități fără încheierea unui contract individual de muncă, ca relațiile de colaborare să se deruleze cu persoane fizice autorizate.

Cum procedez în cazul contractului de colaborare cu plata contribuțiilor, impozitelor? 

Avocat Răzvan Vasiliu: Trebuie avut în vedere faptul că sumele încasate de persoanele fizice trebuie declarate la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) în vederea stabilirii impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Dacă am un contract de muncă de 3 ani și un contract de colaborare încheiat acum 6 luni (încă în desfășurare), la calculul indemnizației pentru creștere copil vor conta veniturile din ambele contracte?

Avocat Răzvan Vasiliu: La stabilirea valorii indemnizației pentru creșterea copilului se au în vedere veniturile realizate în ultimele 12 luni din cei 2 ani anteriori nașterii copilului. Așadar, în exemplul dat, la calculul indemnizației pentru creșterea copilului vor fi incluse atât veniturile din salarii cât și cele din activități independente.

Un contract de colaborare trebuie să protejeze interesele și să aducă beneficii pentru ambele părți. Redactat cât mai clar și în detaliu, acest document poate evita multe incertitudini și riscuri. Așadar, citește cu atenție înainte să semnezi și nu ezita să ceri clarificări în cazul în care există aspecte neclare sau să soliciți modificări în cazul în care le consideri necesare.

 

 

 

 

Ți-a plăcut articolul “Contract de colaborare – Ce trebuie să știi înainte de a-l încheia”? Citește și despre: 

Contract de muncă pe perioadă determinată

Preaviz Codul Muncii – Când te afli între fostul și viitorul job

Contract individual de muncă – încă un pas până la jobul dorit
Munca la negru

A fost util articolul? 23
contract de muncacontracte
  • AvatarSMINCHIȘE Aurelia zice

    Am absolvit un curs autorizat de frizerie coafură. În prezent am un loc de munca la o firmă ( cu contract pe o perioadă nedeterminata) dar aș vrea să lucrez 4 ore pe zi și în domeniul coafurii. Am găsit un salon care are 1 post de coafor disponibil dar nu știu care ar fi modalitatea legală să lucrez acolo. Mentionez că nu am înființat niciun fel de firmă, PFA ,etc. Care ar modul cel mai bun și legal să lucrez??

    • Bună, Aurelia,

      Te poți angaja la salonul de coafură cu contract de muncă pentru 4 ore. În Codul Muncii, Art. 35. [cumulul de functii] se precizează: (1) Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiți sau la același angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea.

    • Bună, Beatrice,

      Nu știm să existe această obligativitate. Îți recomandăm să discuți cu un avocat specializat în dreptul muncii.

    • AvatarUdriste Anca zice

      Buna ziua ,am o societate înființată,de cineva luni, doresc sa ibtin un contract de colaborare cu dumneavoastră,deoarece lucrez in domeniul de recrutare forță de muncă,și am nevoie de ajutor in afacerea
      asta .

      • Bună, Anca,

        Îți dorești să închei un contract cu eJobs pentru a posta joburi pe site?

  • AvatarAndrea zice

    Bună ziua,

    Am câteva nelămuri cu privire la contractul de colaborare. M-ar ajuta o opinie din partea unui specialist asupra următoarelor aspecte:

    1. Pentru contractele de colaborare între un srl și o persoană fizică se stabilește în contract cine plătește impozitul? 10 % este practic reținut din valoarea totală a contractului?
    2. Persoana fizică are obligația să treacă venitul în Declarația Unică la secția alte venituri?
    3. Este legal să se întocmească contract de colaborare între un srl și o persoana fizică, chiar dacă persoana fizică deține și un pfa?

    Vă mulțumesc.

    • Bună, Andrea,

      Sunt de interes pentru tine aceste prevederi din art. 115 Legea 227/2015 privind Codul fiscal:

      (1) Impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul acordarii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut pentru veniturile prevazute la art. 114, cu exceptia veniturilor prevazute la art. 114 alin. (2) lit. l).
      (11) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) contribuabilii care obtin venituri din activitatile prevazute la art. 114 alin. (2) lit. g), care fac dovada inregistrarii fiscale pentru activitatea respectiva, potrivit legislatiei in materie, prin depunerea declaratiei pe propria raspundere, la platitorii de venituri, la momentul platii veniturilor.
      (2) Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final.
      (3) Impozitul astfel retinut se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut’’.

      Potrivit alineatului (11) se poate încheia contract de colaborare între srl și o persoană fizică care deține pfa.

      • AvatarMarina zice

        Bună ziua
        Dacă am lucrat printr-un contract de colaborare la o firma și am fost anunțată căci colaborarea încetează am dreptul sa primesc bani pe câte zile am lucrat?
        Mulțumesc pentru răspuns

        • Bună, Marina,

          Da, este obligația angajatorului conform contract, chiar dacă colaborarea a încetat. Angajatorul trebuie să-și respecte obligațiile din perioada în care ai avut contract cu el.

    • AvatarDoina zice

      La ce pret esti un contract de colaborare

  • AvatarGeo zice

    Buna ziua.

    Deranjez si eu cu 2 intrebari.
    1.)Daca sunt pensionat(pensie de invaliditate) fara drept de munca mai pot detine concomitent contract de colaborare ori altfel de forma de angajare in cazul in care imi gasesc ceva de munca de la domiciliu(ex:online)?
    2.)In baza unei diplome de as. medical BFKT se poate obttine certificat de PFA?

    • Bună, Geo,

      Potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii, anumite grupe de pensionari pot obține venituri suplimentare, respectând prevederile legale.

      Persoanele care pot cumula pensia cu un venit sunt următoarele:

      Pensionarii pentru limita de vârstă
      Persoanele pensionate anticipat sau anticipat parțial
      Pensionarii de invaliditate
      Pensionarii de urmaș

      Legea prevede clar ce tipuri de venituri pot obține acestia, fără să le fie suspendat dreptul la pensie.

      Pensia de invaliditate

      Veniturile suplimentare care pot fi cumulate cu pensia diferă în funcție de gradul de invaliditate, astfel:

      Gradul I si II de invaliditate – pensia nu poate fi cumulată cu venituri din salarii, însă poate fi cumulată cu venituri din activități independente, indiferent de valoarea venitului
      Gradul III de invaliditate – pensia poate fi cumulată cu venituri din activități independente, indiferent de valoarea lor, dar și cu salariul, dar numai dacă nu depășeste jumătate din programul normal de lucru

      2. Te sfătuim să întrebi la Oficiul Național al Registrului Comerțului.

  • AvatarCioacu Gheorghe zice

    Bună ziua. Sunt pensionar MAPNu pensie anticipata.

  • AvatarCioacu Gheorghe zice

    Bună ziua. Sunt pensionar anticipat, MAPN, am 49 de ani. Întrebarea mea este daca pot încheia un contract de colaborare sau o alta forma de contract cu o firmă și să plătesc doar impozit la veniturile realizate, fara a fi nevoit să renunț la pensie. Multumesc

    • Bună ziua,

      Vă sfătuim să întrebați la Casa de Pensii Sectorială a a MApN. Din informațiile noastre, este în dezbatere un act normativ prin care Guvernul vrea să modifice OUG nr. 114 din 2018. În această variantă a proiectului sunt enumerate clar şi explicit categoriile de pensie pentru care se interzice cumulul cu salariul la stat: pensia de serviciu, pensia militară, pensia pentru limită de vârstă, anticipată sau anticipată parţială, obţinută de la Casa Naţională de Pensii sau de la o Casă Sectorială de Pensii – a MApN, MAI sau SRI.

      • AvatarManolache Alexandru zice

        Buna ziua,

        Sunt angajat cu contract individual de munca la o multinationala, dar vrea sa fac pe persoana fizica si un contract de colaborare de prestarii servicii cu un SRL.

        Trebuie declarata intentia si angajatorului curent?
        Si care ar fi impozitul oe venit

  • AvatarEmil zice

    Buna,
    Am o nelamurire si tot odata o nedumerire si poate ma ajutati cu un raspuns…,in momentul de fata sunt angajat pe perioada nedeterminata cu contract individual de munca la o firma(SRL), de aproape 9 ani de zile,iar in ultimele 6 luni se pun presiuni pe angajati din partea angajatorului privind trecerea de la contractele individuale de munca la contracte de colaborare cu firma,cu specificatia ca daca se face aceasta trecere angajatul ramane cu niste bani in plus la salar…
    Intrebarea mea ar fi…,de ce angajatorul doreste sa se faca trecerea la contracte de colaborare si ce are angajatorul de castigat daca angajatul trece pe contract de colaborare,dar si ce dezavantaje revin angajatului daca opteaza sa lucreze in sistem de colaborare cu angajatorul ?

    Multumesc.

    • Bună, Emil,

      În cazul unui contract de colaborare, plata contribuțiilor datorate statului revine în sarcina angajatului. De aceea, dacă ești de acord cu un contract de colaborare și vrei să-l semnezi, trebuie să-ți negociezi și salariul înainte de a semna. La salariul “net” ar trebui s[ adaugi suma pe care o datorezi statului.

      Momentan ai un contract de muncă și angajatorul nu-l poate desființa fără acordul tău.

  • AvatarVladimir zice

    Buna, am si eu o intrebare. Eu ca liber profesionist/freelancer, in domeiuni de grafic design, pot sa ofer doar Contract de colaborare, fara ca eu sa detin vreun PFA, PFI sau SRL? Sa prestez un serviciu oarecare, doar cu contract de colaborare?

    • Bună, Vladimir,

      Așa cum precizează avocatul Răzvan Vasiliu în articol, desfășurarea unor activități de către o persoană fizică, în absența unui contract individual de muncă, va fi, cel mai probabil, catalogată ca muncă fără forme legale, societatea fiind expusă riscului de a fi sancționată. Acesta este motivul pentru care, societățile insistă, atunci când agreează desfășurarea unor activități fără încheierea unui contract individual de muncă, ca relațiile de colaborare să se deruleze cu persoane fizice autorizate.

      Modul de colaborare cu o companie depinde mult de normele interne și juridice ale acesteia.

  • AvatarIlie zice

    Buna ziua!

    Daca un PFA a prestat servicii doar la o singura firma pe o perioada mai lunga de timp, vor aparea probleme?

    Exista o lege care sa spuna ce perioada este permisa sa existe un contract de colaborare ?

    Si un PFA trebuie sa aiba pe o perioada mai lunga contracte cu mai multe firme ca sa functioneze legal?

    Va multumesc! O zi frumoasa!

    • Bună,

      Din informațiile noastre, nu există o lege care să spună pe ce perioadă este permis să existe un contract de colaborare între un PFA și o firmă. Nu ar trebui să ai probleme pentru că ai colaborat cu o singură firmă. Un reprezentant ANAF îți poate oferi mai multe detalii.

  • AvatarIla Maria Elisabeta zice

    Buna ziua
    O persoana fizica autorizat in domeniu sanatatii are oportunitatea de a incheia un contract de colaborare cu un centru medical. Managerul centrului a fost de acord, dar i-a propus persoanei in cauza sa fie si angajat la centru. Este legal ca PFA si o societate sa
    aiba si un contract de colaborare cu persoana fizica autorizata, si in acelas timp persoanei fizice sa i se incheie si un contract de munca (angajat) la acea societate ? Ce se ascunde dupa aceasta propunere? Este legal? sau trebuie incheiata una din cele doua propuneri: contract de colaborare sau angajat

    • Bună, Elisabeta,

      Îți recomandăm să soliciți punctul de vedere al unui avocat specializat în dreptul muncii.

  • AvatarRodica zice

    Buna ziua.
    Am urmatoarea situatie. O SRL ce detine un site de informare si indrumare in perfectionare profesionala doreste sa incheie contracte de prestari servicii in baza art 1176-1186 Cod Civil cu 5 persoane fizice neautorizate, profesionisti in bransa, care colaboreaza in vederea pregatirii subiectelor ce vor fi urcate pe site.
    Mai exact formuleaza niste intrebari standard si elaboreaza raspunsuri standard la inrebarile elaborate, sub forma unor cartonase de memorare . Contractul se incheie pe o perioada dereminata de timp(mai multe luni) urmand ca firma sa plateasca acestor colaboratori o anumita suma de bani, a retina la sursa impozitul pe venit si sa-l vireze bugetului statului .Va rog sa va exprimati un punct de vedere asupra aspectului fiscal al operatiunii,daca sunt sanse ca activitatea colaboratorilor sa fie reconsiderata activitate cu caracter salarial.

  • AvatarPavel zice

    Buna ziua,

    Sunt angajat la o multinationala cu un contract nedeterminat in cadrul dep. Logistica

    Intrebarea este – daca cadem de comun acord cu angajatorqul, as putea sa trec din statut de angajat in statut de SRL prin colaborare ?
    Sau sunt careva restrictii in acest sens?
    Stiu ca medicii/notarii/avocatii activeaza in statut de SRL prin colaborare

    Multumesc!

    • Bună, Pavel,

      Din informațiile noastre nu sunt restricții. Îți recomandăm ca mai înainte de a lua o decizie să vorbești cu un contabil și cu reprezentanții ANAF.

      • AvatarLM zice

        O persoana fizica neautorizata rezidenta in Romania, are contract de colaborare cu o companie non-profit din strainatate. Poate lucra fara sa deschida firma sau srl? Banuiesc ca trebuie sa declare veniturile la anaf? Sub ce rubrica?

        • Bună,

          Da, trebuie să declari veniturile la ANAF. Reprezentanții ANAF îți pot oferi mai multe detalii pe cazul tău.

  • AvatarSteluta zice

    Buna ziua, pot incheia acest contract de colaborare cu indemnizatie zero? Ce implicatii sunt in acest caz?
    Multumesc.

    • Bună, Steluța,

      Îi recomandăm să întrebi un avocat specializat în dreptul muncii.

  • AvatarDaniela zice

    Buna ziua

    Pot incheia un contract de colaborare in lipsa unui PFA,in conditiile legii?Multumesc

    • Bună, Daniela,

      Avocatul Răzvan Vasiliu spune că desfășurarea activității de către o persoană fizică, care nu deține un contract individual de muncă, va fi, cel mai probabil, catalogată ca muncă fără forme legale, societatea fiind expusă riscului de a fi sancționată. Acesta este motivul pentru care, societățile insistă, atunci când agreează desfășurarea unor activități fără încheierea unui contract individual de muncă, ca relațiile de colaborare să se deruleze cu persoane fizice autorizate.

  • AvatarSandri Irina zice

    Bună seara,

    Am și eu o întrebare cu privire la radierea PFA-ului. La momentul actual dețin un contract de colaborare/prestări servicii cu o firmă cu care am încheiat (verbal) colaborarea. Știu faptul că există niște anexe care trebuie semnate pentru încetarea contractului. Anexele nu au fost semnate, însă doresc să urgentez procesul de radiere a PFA-ului. Dată fiind situația, există posibilitatea de radiere a PFA-ului cu toate că există un contract de colaborare care încă nu a fost încheiat?

    • Bună, Irina,

      Îți recomandăm să te adresezi Registrului Comerțului pentru a obține un punct de vedere oficial în acest caz.

  • AvatarIrina zice

    Buna ziua,

    putem incheia un contract de colaborare ca SRL cu o persoana fizica care vine sa invete la noi? Asta inseamna ca nu este remunerata. Exista limita maxima de timp pentru a incheia acest tip de contract?

    • Bună, Irina,

      Poți încheia un contract în care să fie prevăzute activități de voluntariat. Doar așa se poate justifica faptul că nu este remunerată.

  • AvatarAnda Onisor zice

    Buna ziua!
    1)daca eu am un contract de colaborare la o scoala privata la plata cu ora, si intre timp am primit si postul de secretara cu contract de munca, insa in loc de alt contract separat de munca, mi s-a facut un act aditional la contractul de colaborare unde scrie ca predau 80 de ore si norma de 8 la secretariat, desi orele pe care le predau si banii sunt in functie de fiecare luna, iar in vacanta nu primesc nimic.
    2)trebuie sa platesc impozit de la ambele contracte?

  • AvatarLavinia zice

    Bună seara!

    Am o întrebare, nu am înțeles exact. Pot încheia contracte de colaborare fără a fi PFA, SRL, etc? Practic să fiu doar o simplă persoană fizică, fără a avea vreo formă juridică.

    Dacă da, cât trebui să plătesc statului din contract?

    Mulțumesc!

Leave a Reply