• 18 Nov. 2021
  • 3 min

Cum devii Make-up Artist și ce salariu poți câștiga?

make-up artist job

Cum ajungi să transformi pasiunea pentru make-up în job? Cum înveți cel mai ușor tot ce trebuie să știi în acest domeniu? Și care sunt cele mai bine plătite trasee profesionale în industria de make-up? Află răspunsurile în continuare!

Am stat de vorbă cu Diana Ionescu, unul dintre cei mai apreciați Make-up Artists de la noi din țară, numită chiar „Best Make-up Artist” de către Elle Magazine, ca să aflăm care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgă o persoană pasionată de machiaj la început de drum. 

Diana a lucrat cu artiști precum Carla’s Dreams, Andreea Bălan și Alina Eremia, și a creat machiaje superbe pentru ședințe foto, reviste, videoclipuri și multe altele, așa că experiența ei îți va răspunde cu siguranță la o mulțime de întrebări. 

 

 

Ce trebuie să facă o persoană care vrea să devină Make-up Artist?

„Pașii logici sunt să te înscrii la o școală. Sunt foarte multe școli acum acreditate de Ministerul Muncii și ANC (Autoritatea Națională pentru calificări), care oferă atestări profesionale. Trebuie să ai grijă, de asemenea, să alegi o școală care e serioasă, care face practica pe bune, să nu te duci acolo să dai niște bani pe niște cursuri care sunt doar de formă, pentru că școala chiar e un pas foarte important. Poți să faci asta și singur, desigur, dar îți ia mult mai mult timp.

Deci, primul pas ar fi școala, care te ajută și îți dă tot felul de scurtături, inclusiv reduceri la produse cu care îți poți face un kit profesional. Al doilea pas e să te hotărăști în ce zonă vrei să activezi. Dacă vrei să lucrezi în reclame, în film, în modă sau în retail. Dacă, spre exemplu, vrei o carieră în film sau în modă, te sfătuiesc să îți găsești un profesionist, un make-up artist care activează deja în industria asta, și să cauți să fii asistentul lui. E un job în sine să fii „Asistent Make-up Artist.” Și eu la foarte multe joburi am nevoie de asistent, iar acea persoană nu e neapărat cineva la început de drum, pentru că trebuie să știi foarte multe lucruri. 

Poți să devii make-up artist și fără să mergi la o școală, dacă nu te interesează diploma și nu-ți dorești, să zicem, să lucrezi într-un magazin. Pentru că în magazinele și în saloanele de cosmetică și make-up e necesară diploma. Fără ea nu te angajează nimeni. Dar dacă tu îți dorești să fii freelancer, poți să înveți și pe cont propriu și să fii asistent, iar apoi să devii key make-up artist.” 

 

În ce fel de proiecte ar trebui să se implice un Make-up Artist care îți dorește un venit constant?

„Sunt mai multe variante. Dacă-ți dorești o sumă constantă și fixă, clar trebuie să te îndrepți spre retail, spre magazinele de make-up care-ți oferă un salariu fix sau poate cu bonusuri în funcție de vânzări. Dar acolo ești și vânzător, pe lângă make-up artist, și trebuie să îți asumi că ai două joburi și că trebuie să le faci bine pe amândouă.

O altă variantă ar fi să devii freelancer. La noi nu sunt, din păcate, agenții de make-up artists, cum sunt agențiile de modele, spre exemplu, dar poți să-ți cauți tu. Să dai foarte mailuri, să încerci să faci conexiuni, să cunoști fotografi, să îți construiești un portofoliu împreună cu o echipă, iar apoi echipa să te recomande, lucruri care se întâmplă și organic, dar trebuie să le pornești și tu.

Poți să-ți faci și o carieră în online. Sunt foarte mulți make-up artiști care câștigă exclusiv din online, din producția pe care o fac ei pe conturile lor de Instagram și TikTok. Și brandurile pur și simplu apelează la ei ca să-și promoveze produsele, iar în felul acesta se generează un nou tip de job.”

 

Care sunt proiectele care aduc cei mai mulți bani în make-up?

„Pentru mine a fost partea de școală și de traininguri. Dar trebuie să ai și ce să oferi ca să ajungi să faci asta, pentru că altfel nu reziști. Colaborările cu diferite branduri ar fi un al doilea proiect. Dacă devii ambasadorul unui brand, ți se oferă un venit constant, lunar, pentru a face diferite proiecte pentru brandul respectiv și pentru a fi imaginea lui. Doar că nu au foarte multe branduri make-up artiști oficiali. 

Publicitatea, reclamele, filmările și videourile îți aduc și ele venituri mari, dar e și o muncă mult mai mare în spate pentru că o filmare durează și 12 ore, deci nu e un machiaj pe care îl faci într-o oră, două și apoi fugi acasă. Și machiajele pentru evenimente mi se par o parte foarte bună din punct de vedere financiar, care nu ar trebui excluse. 

Sfatul meu atunci când te hotărăști să devii Make-up Artist e să nu mizezi pe o singură industrie. Mi se pare important să ai proiecte din diferite domenii și în felul ăsta nici nu te plictisești, nu devine monton, și te ajută să ieși din zona de confort, să descoperi domenii noi.” 

 

Cât câștigă un Make-up Artist?

Conform Salario, comparatorului de salarii de la eJobs, un Make-up Artist câștigă în medie 3.000 de lei. Introdu-ți și tu salariul pe Salario și află cum se compară veniturile tale cu ale altora! 

 

Ce joburi de Make-up Artist sunt disponibile în acest moment?

Pe lângă jobul de Make-up Artist propriu-zis, pe eJobs.ro mai găsești și joburi conexe precum: Beauty Adviser, Brow Master, Cosmetician sau chiar și Brand Manager Beauty. Descoperă toate posturile disponibile aici: joburi make-up artist pe eJobs

Pentru mai multă inspirație în acest domeniu, urmărește-o pe Diana Ionescu pe Instagram sau Facebook, iar dacă ești în căutarea unei școli acreditate unde poți învăța să devii Make-up Artist, vizitează școala ei: DiMakeupStudio.ro  

 

Ți-a plăcut articolul despre cum să devii Make-up Artist? Citește și:

Ce salariu poți avea și unde poți ajunge ca Asistent Manager?

Joburi part-time care-ți permit să te dedici și vieții de familie

Deducerea personală, o nouă sursă de câștig, pe lângă salariu

A fost util articolul? 1
beautycosmeticianDiana Ionescu

Leave a Reply