Pentru mulți dintre angajați, perioada premergătoare concediului de vară înseamnă stres, anxietate și poate duce chiar la epuizare.
De ce se întâmplă toate acestea, cum se manifestă și care sunt soluțiile pentru a te bucura de vacanța mult visată? Află în continuarea acestui articol!
În funcție de personalitatea lor, dar și de contextul în care se află, unii oameni se pot simți epuizați fizic și emoțional, în timp ce alții nu. Să vedem care sunt motivele și ce soluții poți aplica pentru a preveni aceste stări.
Deși manifestările pot fi diferit de la caz la caz, există câteva simptome comune care-ți afectează sănătatea fizică și psiho-emoțională și care ar trebui să te pună pe gânduri, cum ar fi:
Insomniile
Atunci când ești stresat constant de faptul că nu-ți poți termina treaba la timp, îți poate fi afectată calitatea somnului, având dificultăți în a adormi sau trezindu-te în timpul nopții.
Lipsa concentrării
Un alt simptom care-ți poate indica faptul că suferi de epuizare este și dificultatea de a te concentra și de a finaliza sarcinile, iar asta afectează și abilitatea ta de a fi productiv.
O motivație scăzută
Pe lângă lipsa concentrării, scade și nivelul de motivație, dar și entuziasmul, așa că vei fi mai puțin tentat să-ți duci la îndeplinire sarcinile.
Scăderea performanței
Atunci când nu te poți concentra, nu ești motivat și nu dormi bine, scade și nivelul de performanță la job.
Schimbările de dispoziție și iritabilitatea crescută
Dacă ești extrem de obosit, nu dormi bine și nivelul de stres este la cote maxime, te poți confrunta cu schimbări frecvente ale dispoziției, ești mai ușor iritabil și te poți simți anxios, trist sau frustrat.
Stare de oboseală constantă
Epuizarea se manifestă mai ales printr-o stare constantă de oboseală pe care o resimți chiar dacă ai parte de o noapte de somn de calitate. Există și o serie de simptome și de manifestări fizice pe care le poți experimenta din cauza epuizării, cum ar fi:
– Probleme digestive,
– Tensiune musculară,
– Dureri de cap.
La fel ca și în cazul simptomelor, motivele pot varia, însă cele mai întâlnite cauze ale epuizării înainte de concediu sunt:
Propriile standarde și perfecționismul
În unele situații, epuizarea poate să fie consecința unui perfecționism și a unor așteptări nerealiste în ceea ce privește volumul și numărul de sarcini pe care le poți gestiona înainte de a pleca în vacanță. Dacă vei dori să bifezi și cele mai insignifiante task-uri și nu vei fi indulgent cu tine, poți să obosești extrem de rapid.
Toleranța scăzută la stres
Un alt motiv poate fi acela că ai o toleranță scăzută la stres. Suntem diferiți și avem graduri de toleranță diferite în ceea ce privește nivelul de stres pe care îl putem controla și reacționăm diferit la presiune și la solicitări.
Dezechilibru între viața personală și cea profesională
Un echilibru perfect între viața profesională și cea personală nu există, însă dacă nu-ți rezervi timp și pentru tine, familie, prieteni, activitățile care te relaxează, te recreează și îți încarcă bateriile, poți să te simți foarte repede obosit, stresat și epuizat. Încearcă să stabilești limite între viața profesională și cea personală pentru a te bucura din plin de ambele.
Volum mare de muncă și deadline-uri nerealiste
Bineînțeles că o mare influență o au și volumul mare de activități pe care le ai de dus la bun sfârșit, dar și termenele limită nerealiste. În cazul acesta, te sfătuim să te organizezi din timp și să planifici eficient, să ceri ajutorul colegilor și să (re)negociezi deadline-urile împreună cu managerul.
Mare parte dintre acțiunile pe care le poți face pentru a preveni epuizarea emoțională și fizică țin de felul în care planifici și organizezi sarcinile, dar și de modul în care te raportezi la ceea ce ai de făcut.
Iată câteva sfaturi pe care le poți pune în aplicare:
Planifică
Începe să îți planifici activitățile cu cel puțin 2-3 săptămâni înainte de a pleca în concediu pentru a te asigura că nu aglomerezi toate sarcinile într-o săptămână. Trece-ți în agendă sau într-o aplicație o listă cu task-uri pe care le ai de finalizat și cu termene realiste și încearcă să respecți pe cât posibil tot ce ai trecut acolo.
Stabilește priorități
Stabilește, împreună cu managerul tău, o listă de priorități și nu te angaja în proiecte noi cu scurt timp înainte de a pleca în vacanță. Fii realist și sincer atunci când accepți sarcinile pe care le ai de îndeplinit pentru a evita stresul, frustrarea, supraîncărcarea și supraepuizarea.
Cere ajutorul
Dacă îți dai seama că nu poți refuza sarcini și proiecte și că ele trebuie neapărat finalizate, cere ajutorul colegilor tăi: identifică acele activități care pot fi făcute de aceștia și comunică-i managerului tău ce nu poți gestiona de unul singur. Este un semn de maturitate emoțională faptul că-ți știi limitele și că te lași ajutat, nu unul de slăbiciune.
Ai grijă de tine
Și în perioada de dinainte de concediu, la fel ca și în timpul anului, nu uita să-ți acorzi timp pentru lucrurile care te relaxează, care-ți aduc bucurie și care te ajută să scapi de stres. Fă-ți timp și pentru odihnă, pentru plimbări în natură, dormi suficient, petrece timp alături de cei dragi și fii conștient de faptul că epuizarea emoțională și fizică îți pot afecta atât corpul, cât și psihicul.
Dacă experimentezi stări acute de stres, anxietate și epuizare, analizează factorii declanșatori de stres, pune în practică sfaturile de mai sus și profită din plin de timpul liber și de toate bucuriile pe care ți le aduce concediul. Până la urmă, munca nu se termină niciodată, nu-i așa?
Aplici la joburi, dar nu esti chemat la interviuri? Iata de ce!
Întoarcerea la fostul angajator: cum faci acest pas cu succes
Ce cuvinte să eviți în negociere când ceri o mărire de salariu