Cum iti evidentiezi experienta profesionala in CV.

eJobs
EJobs21 Jan. 2014
Autor: Diana Andreescu Business Development Manager – Pro Solutions Agency http://prosolutionsagency.ro/   CV-ul este categoric o carte de vizita. Pentru a ajunge la un interviu, ai nevoie de un CV foarte bine structurat. Desigur, conteaza cum arata, cum incadrezi paragrafele, ce font utilizezi, etc, insa, cel mai important este cum prezinti experienta profesionala pe care […]

Autor: Diana Andreescu

Business Development Manager – Pro Solutions Agency

http://prosolutionsagency.ro/

 

CV-ul este categoric o carte de vizita.

Pentru a ajunge la un interviu, ai nevoie de un CV foarte bine structurat. Desigur, conteaza cum arata, cum incadrezi paragrafele, ce font utilizezi, etc, insa, cel mai important este cum prezinti experienta profesionala pe care ai acumulat-o.

In cazul in care nu ai nici un fel de experienta profesionala, poti sa ti cont de mentiunile de mai jos si sa le transpui pe diverse proiecte pe care le-ai desfasurat in cadrul facultatii sau in cadrul ONG-urilor  in care ai activat.

 

Postul pe care l-ai ocupat – mentioneaza exact denumirea functiei pe care ai ocupat-o.

 

Compania – mentioneaza denumirea companiei si, in cazul in care acesta face parte dintr-un grup de firme, este indicat sa specifici si acest aspect.

 

Perioada – sunt multe persoane care trec data exacta de incepere a activitatii, cu ziua de inceput si ultima zi lucrata. Nu este o greseala insa nici nu este relevanta intr-un CV. Este suficient sa mentionezi luna si anul (de inceput si sfarsit), pentru fiecare pozitie ocupata.

 

Responsabilitatile – acestea, asa cum mentionam la inceputul articolului, sunt cele mai relevante in cele mai multe cazuri. De aceea, acestea ar trebui sa fie detaliate si, in acelasi timp sa fie grupate in capitole de expertiza. In acest fel vei crea o buna imagine de ansamblu a ceea ce reprezinta ariile tale de expertiza si, in acelasi timp, vei oferi detalii despre fiecare tip de activitate in parte.

 

Evita sa iti prezinti experienta ca si cand ar fi vorba despre o alta persoane. Spre exemplu “tine evidenta stocurilor”.  Nu uita ca tu prezinti in CV experienta ta concreta si nu o descriere a postului pe care l-ai ocupat! In acest context, poti sa mentionezi sub forma “am tinut evidenta stocurilor” sau “evidenta stocurilor”.

 

Experienta profesionala este prezentat in CV incepand cu pozitia curenta sau ultima pozitie ocupata. Daca este vorba despre niste activitati (responsabilitati) curente, atentie la modul in care le prezinti. Spre exemplu, nu mentionezi “am fost responsabil cu”, ci spui “sunt responsabil cu”.

 

Pune accent pe “cuvintele cheie” atunci cand prezinti responsabilitatile : dezvoltare, implementare, coordonare, gestionare. Sunt cuvinte cu un impact mental puternic si care creaza deja o anumita stare persoanei care analizeaza CV-ul tau.

 

Atunci cand iti prezinti experienta profesionala prin prisma responsabilitatilor, gandeste-te la tot ceea ce ai facut si realizat, nu doar la ceea ce presupunea job-ul tau ca tip de post.

Spre exemplu, daca ai venit cu idei si solutii noi si le-ai implementat, mentioneaza-le!

Daca ai preluat (chiar si pentru o perioada) si alte responsabilitati care poate nu tineau de rolul tau, mentioneaza-le si pe acestea.

 

Cel  mai simplu este sa pornesti de la o foaie goala, sa te gandesti ce anume ai facut tu la job-ul respectiv si sa incepi sa le pui pe hartie. Apoi, in functie de tipul de activitate, sa le grupezi. Spre exemplu, daca jobul tau a presupus coordonare de echipa poti sa treci ca si capitol: Management (coordonare echipa) – dedesubt, incepi sa treci care au fost responsabilitatile tale pe acest segment. 

 

Gandeste-te ca tot ceea ce inseamna capitol “responsabilitati” in CV-ul tau, sunt de fapt promotorul tau, ceea ce te poate aduce mai aproape de interviu, respectiv de job-ul pe care ti-l doresti!

 

Succes!!

 

 

 

 

spune-ti parerea