• 23 Jan. 2023
  • 4 min

Cum îți securizezi jobul în recesiune

recesiune

Probabil că titlurile din presă despre inflație sau creșterea ratelor dobânzilor te duc cu gândul la o viitoare recesiune.

Și, inevitabil, te gândești la evoluția pieței muncii și la viitorul tău traseu profesional. Astfel de preocupări sunt justificate, dar asta nu înseamnă că trebuie să-ți creezi scenarii negative, ci mai degrabă să te gândești la ce pași să urmezi ca să-ți securizezi cariera. Despre aceștia vorbim în continuarea acestui articol!

Situația economică și deciziile din interiorul companiilor sunt în afara controlului tău, există însă câțiva pași care te pot transforma într-un angajat indispensabil chiar și în perioade mai tumultoase.

Pentru început, e important să faci diferența dintre domeniile rezistente la recesiune și cele vulnerabile. Cele rezistente sunt în principal rolurile esențiale din economie, fără de care oamenii nu ar putea să-și continue activitățile zilnice. Printre acestea se numără: asistența medicală, educația, serviciile financiare, serviciile juridice ș.a.m.d. 

În ceea ce privește industriile vulnerabile, acestea sunt activitățile opționale, fără de care oamenii ar putea să funcționeze la capacitate maximă, precum joburile din divertisment, HoReCa sau comerț. Însă chiar dacă lucrezi într-unul dintre aceste domenii, dacă ești un specialist bun, un angajat care aduce plus valoare companiei, cu siguranță angajatorul va face tot posibilul să te păstreze chiar și în perioade mai dificile din punct de vedere economic.

 

Cum să fii pregătit mereu pentru o viitoare recesiune

Arată-i angajatorului valoarea pe care o aduci companiei

E important să-i amintești managerului cu ce contribui prin rolul pe care îl ai. Pentru început, dacă nu ai întâlniri regulate cu superiorul tău, ar fi bine să programezi astfel de discuții săptămânale sau lunare. E important să descoperi care sunt acele puncte forte care te scot în evidență față de alți colegi. Poate că ești un bun strateg și implementezi metode importante de reducere a costurilor sau poate ai o relație bună cu clienții. În mod clar acțiunile tale vorbesc de la sine, însă e important să arăți managerului angajamentul tău față de companie.

Gândește-te la ce te face unic în echipa în care lucrezi, ce set de abilități sau cunoștințe te face diferit de ceilalți. Practic, care este avantajul tău competitiv față de restul membrilor echipei.

 

Fii adaptabil

Pentru a-ți păstra locul de muncă, trebuie să fii capabil să te adaptezi la orice schimbare. Dacă vrei să devii indispensabil trebuie să fii flexibil la un nou program de lucru sau la noi responsabilități sau proiecte. Adaptabilitatea la schimbări se numără printre cele mai căutate abilități de către angajatori, în special în ultimii ani, când piața muncii a fost nevoită să te adapteze la diverse contexte.

 

Concentrează-te pe dezvoltarea unor noi abilități

Dezvoltarea unui set de noi abilități ar trebui să fie o preocupare pe tot parcursul carierei. Totuși, dacă nu ai făcut-o până în prezent, acum este momentul ideal să te gândești ce noi arii ai vrea să explorezi.

Poate fi vorba de noi abilități care-ți pot permite să mergi către alte domenii, fie că este vorba despre competențe care te fac un angajat dezirabil la jobul actual.

Există diverse cursuri, unele chiar gratuite, care te pot ajuta să înveți de la zero un domeniu de interes pentru tine. Iar după finalizarea acestora, le poți adăuga în CV-ul tău. Asta îți va da mai multă încredere că în orice situație te vei afla la un moment dat, vei avea opțiuni în carieră spre care să te orientezi.

 

Pregătește-te pentru orice situație

Uneori, disponibilizările sunt inevitabile chiar dacă te afli într-o industrie relativ sigură sau chiar dacă ești foarte bun în ceea ce faci. Indiferent de ceea ce se întâmplă în economie sau pe piața muncii, ar trebui să ai mereu CV-ul actualizat și să continui să-ți extinzi rețeaua de networking.  Poți lua în calcul chiar să-ți pregătești o scrisoarea de intenție.

 

Mergi periodic la interviuri, chiar dacă nu dorești să faci o schimbare

Interviurile sunt o modalitate eficientă de a afla mai multe despre evoluția domeniului în care lucrezi, a salariilor sau pentru a afla noutățile în materie de tehnologie. Din cadrul acestor discuții poți să culegi informații despre domeniile care te pot interesa pe viitor.

 

Bonus: Recomandări de cărți ce te pot ajuta să devii un angajat indispensabil 

The Art of Being Indispensable at Work

De Bruce Tulgan

În această carte, autorul Bruce Tulgan, dezvăluie secretele angajaților fără de care angajații nu se pot lipsi. Autorul se bazează pe un studiu realizat în rândul angajaților de la toate nivelurile ierarhice și din diverse culturi organizaționale, care arată că favoriții angajatorilor sunt cei care gândesc/se comportă diferit, și își construiesc notorietatea făcând lucrurile bine la job. Mai mult, cartea te va învăța să adopți o atitudine corectă, indiferent de rolul pe care îl ocupi, să spui „Nu”, dar și să lucrezi mai bine în echipă.

 

Great at Work

De Morten T. Hansen 

Te întrebi de ce unii oameni au rezultate mai bune la locul de muncă decât alții? După un studiu realizat în rândul a 5.000 de manageri și angajați, Morten Hansen dezvăluie răspunsurile în șapte practici de lucru inteligente pe care le poți aplica în activitățile zilnice, dacă dorești să-ți sporești performanța la job. 

Fiecare capitol conține întrebări și informații cheie care te pot ajuta să evoluezi în carieră, să afli care sunt punctele tale forte, dar și unde mai ai de lucrat.

 

How to Be Great at Your Job

De Justin Kerr 

Această carte dezvăluie ce este, de fapt, necesar pentru a excela la locul de muncă. Mai exact, lectura cuprinde subiecte precum: cum să faci față cerințele zilnice de la job, cum să lucrezi mai bine în echipă, cum să realizezi prezentări excelente, dar și să ai o comunicarea eficientă.

De asemenea, autorul îți dezvăluie cum să obții un rol pe care îl țintești, dar să nu depășești granița dintre job și viața personală.

Cel mai bun pariu al tău este să te faci de neprețuit pentru angajatorul tău. Mergi la job cu o atitudine pozitivă, extinde-ți setul de abilități și fii adaptabil. Dacă compania în care lucrezi va face disponibilizări, acești pași cu siguranță te vor ajuta să-ți păstrezi locul de muncă.

Și chiar dacă lucrurile, uneori, nu decurg așa cum ne-am dori, e important să știi că există soluții pentru aproape orice situație te-ai confrunta, chiar și dacă este vorba de o recesiune. Acestea vin însă la pachet cu o mulțime de temeri. Ca să-ți fie mai lină tranziția către un job mai bun sau chiar către un alt domeniu de activitate, îți suntem alături cu joburile potrivite pentru tine pe eJobs.ro! Curaj! Aplică!

 

Ți-a plăcut articolul despre cum îți securizezi jobul în recesiune? Citești și:

Cum am încheiat 2022 și cu ce ne întâmpină noul an

Cea mai bună perioadă în care poți să îți schimbi jobul

Cum se monetizează pasiunea pentru gastronomie

A fost util articolul? 1
angajat în căutare de jobevoluție profesională

Leave a Reply