Dacă ești la începutul carierei, sigur te-ai blocat în termenii confuzi din anunțurile de job. Pe de o parte simți că ai experiența necesară pentru a aplica pentru un anumit post, dar pe de altă parte nu simți că primul tău job ar putea fi de „manager”, nu chiar de la început cel puțin. Din păcate, situația confuză nu apare doar în cazul celor tineri. Și cei cu experiență de muncă trec prin momente similare. Ce faci într-o astfel de situație?
Primul job la care am aplicat și pe care l-am luat cerea, printre altele, experiență de cel puțin doi ani în domeniul respectiv. Cu toate că nu mai lucrasem nici măcar o zi până în acel moment, în afara unor proiecte scurte și independente, mi-am luat inima în dinți și am aplicat. Am recunoscut din primul moment că nu am experiență, dar cu încredere am înșirat abilitățile compatibile cu anunțul de job și am sperat că voi fi contactată. Două săptămâni mai încolo, după două interviuri și-un scurt test, semnam contractul de muncă și începeam primul meu job, bucuroasă că am decis să-mi urmez instinctul și să ignor una dintre cerințele obligatorii ale anunțului, o lecție pe care cred că oricine o poate pune în practică.
Așadar, indiferent dacă ești la începutul traseului tău profesional sau deja ai o mulțime de experiențe în spate, iată câteva lecții de navigare printre anunțurile de job ambigue sau contradictorii:
Mi s-a întâmplat o dată să găsesc și să aplic la un job de „Social Media Manager” ca să descopăr ulterior, la interviu, că poziția presupunea a fi manager într-un departament inexistent, pe care urma să îl dezvolt peste un an, „dacă fac treabă bună până atunci.” În alte cuvinte, am fost atrasă cu o poziție de management pe un post de specialist. Ce-am învățat din asta? Că e foarte important să nu te lași păcălit de titlul unui job și să citești cu atenție întregul anunț, precum și descrierea companiei, pentru a găsi orice incongruență înainte de interviu.
Unele anunțuri de job, în special de la companii mici în care majoritatea angajaților fac diverse bucățele din mai multe joburi, îți vor cere un amalgam de calități, cunoștințe și abilități. Să zicem că îți cauți un post de specialist în Marketing și dai de un job care-ți spune, pe scurt, că te vei ocupa și de social media, și de design, iar dacă mai poți răspunde din când în când la telefon e grozav. Chiar dacă le poți face pe toate acestea e important să îți stabilești o limită ca să te poți concentra pe cariera pe care vrei să o dezvolți și să refuzi când ți se cere mult mai mult.
Mai există cazuri în care anunțul de job, decent și detaliat din toate punctele de vedere, se dovedește a fi o cu totul altă mâncare de pește la interviu, unde afli că de fapt jobul e un fel de 3 în 1. Așadar e foarte important să știi fiecare detaliu al anunțului de job ca să nu fii surprins ulterior când ți se spune că postul liber presupune alte responsabilități. De cele mai multe ori o astfel de situație reprezintă un semnal de alarmă. De ce ar schimba un recrutor cerințele jobului de pe o zi pe alta sau de ce ar adăuga mult mai responsabilități? E clar că e în căutarea unui angajat care ar accepta cu ușurință astfel de situații, total nedorite pentru orice job. Desigur, dacă jobul te atrage în continuare, asta nu înseamnă că nu poți continua cu procesul de recrutare. Înseamnă doar că merită să fii precaut!
Acum că știi cum să navighezi mai bine anunțurile de job, uneori vagi, alteori contradictorii, e momentul să îți găsești locul de muncă mult dorit pe www.eJobs.ro!
Citește și:
Ce trebuie să faci dacă ți-ai pierdut jobul?
Aplică pentru jobul de vis, chiar dacă nu ești candidatul ideal