Concediu de maternitate poate fi chiar frumos din punct de vedere profesional dacă îl pregătești așa cum trebuie. În primul rând fii sinceră cu angajatorul și anunță-l personal și din timp că ești însărcinată. Rămâi activă și implicată în proiecte în perioada sarcinii, atât cât îți permite starea fizică, și asigură o predare lină a task-urilor tale, prin recrutarea și trainingul oferit unei noi persoane. Așa a procedat și Maria Alexa-Popescu, director de marketing în compania Lifeline România.
Pe lângă sinceritatea față de angajator și față de echipă care i-a adus multe surprize dulci la birou, s-a bucurat și de relații tot mai frumoase cu partenerii companiei. A relaționat mai bine cu publicul-țintă pentru care lucra, viitoarele mămici, și s-a documentat mai bine, din experiențe. Astfel și-a pregătit o trecere ușoară spre concediu crestere copil în care are planuri să țină pasul și cu schimbările ce pot apărea în domeniul comunicării și în echipă. Iată cum își păstrează relațiile bune cu angajatorul în timpul concediului de creștere copil!
Maria Alexa-Popescu: Jobul meu este Marketing Director al companiei Lifeline, banca de celule stem. Ce îmi place cel mai mult: faptul că presupune evoluția continuă atât personală, cât și profesională. Lucrez în domeniul medicinei regenerative, iar jobul meu presupune interacțiunea cu personalul medical din țară și din străinătate, training periodic național și internațional, relaționarea cu diverși parteneri, furnizori, categorii de clienți (viitori părinți), activități de educație și prevenție, organizarea de evenimente, campanii de marketing online, PR.
Maria Alexa-Popescu: Pentru că suntem o companie mică, am decis să îl anunț personal, nu prin intermediul departamentului HR. Am avut o discuție în care i-am mulțumit pentru perioada frumoasă în care am lucrat împreună, i-am spus că va avea tot sprijinul meu în continuare și că împreună vom pregăti preluarea activităților mele de către altcineva. Apoi am mers la HR cu adeverința de la medic și am anunțat oficial și colegii că sunt însărcinată (în săptămâna a 10-a de sarcină).
Maria Alexa-Popescu: Este adevărat că din momentul în care am anunțat, toată echipa a fost mai atentă cu mine. Poate și pentru că am mai multe colege care deja au trăit o astfel de experiență și au copii acasă, iar colegii băieți, de asemenea, sunt tătici și au fost foarte atenți să nu car greutăți, să nu fiu stresată, să mă ajute mai mult în sarcinile de zi cu zi. În plus, de fiecare dată când mâncau ceva, fiecare mă întreba dacă mi-e poftă și dacă vreau să gust. Am fot o răsfățată la birou.
În al doilea rând, partenerii noștri care au văzut că sunt însărcinată, m-au felicitat și am creat relații tot mai frumoase. Nu în ultimul rând, un beneficiu frumos a fost faptul că am relaționat mai bine cu publicul-țintă al companiei pentru care lucrez: viitoarele mămici care aveau ca și mine o minune în burtică. Am putut împărtăși din experiențe și ne-am bucurat împreună de poveștile fiecăreia.
Maria Alexa-Popescu: Compania pentru care lucrez are ca domeniu de activitate zona medicală, așa că am avut acces oricând la medici și personal medical calificat, care m-au ajutat sau îndrumat în orice neclaritate care a apărut pe parcursul celor nouă luni. Am și o asigurare privată de sănătate, independentă de firma pentru care lucrez, și acolo am avut toate beneficiile de care am avut nevoie: analize și controale incluse, ecografii și tot ce a ținut de evoluția sănătoasă a sarcinii.
Maria Alexa-Popescu: Când aveam 15 săptămâni de sarcină, ne-am mutat sediul într-o altă clădire de birouri. Am fost prima invitată să-mi aleg biroul dorit și m-au scutit de eforturile împachetarii și despachetării. În fiecare dimineață, am primit ceva care să-mi facă plăcere: un măr proaspăt, o nectarină rece, o plăcintă caldă. Și nu pentru mine, spuneau colegii, ci pentru cea mică – să crească și să fie bine hrănită.
Maria Alexa-Popescu: În concediul prenatal am fost atât de activă cât mi-a permis sarcina. Nu am făcut excese de nici un fel și, în funcție de vreme, am făcut plimbări, am vizitat oameni dragi, m-am uitat la seriale și am făcut integrame și rebusuri (am înțeles că activitatea neuronală a mamei, efortul ei intelectual pe perioada sarcinii influențează benefic capacitatea neuronală a viitorului copil).
Maria Alexa-Popescu: De aproape doi ani, eu am fost cea care, cu ajutorul medicilor specialiști, am instruit viitorii părinți din 5 orașe ale țării să devină cei mai buni pentru viitorii lor copii, în cadrul proiectului Academia Părinților Lifeline. Când am aflat că sunt însărcinată, m-am așezat și eu alături de ei în bancă și am văzut informațiile din altă perspectivă. Am mers și la cursuri Lamaze pentru că mi-am dorit să conștientizez și să mă bucur pe deplin de tot ce are de oferit această peridoada magică. La capitolul mișcare nu am stat niciodată grozav – îmi place să merg pe jos, să fac plimbări, îmi place să merg la munte, dar nu sunt o împătimită a sporturilor, astfel că am încercat să îmi păstrez condiția fizică cu efort regulat, dar mediu, urmând sfatul medicului meu. Cărțile de parenting nu m-au atras, am preferat să merg întâi la cursuri ce au legătură cu sarcina și nașterea, urmând ca apoi să mă documentez cu privire la alți pași. Nu cred că parentingul e ceva ce se învață, ci mai degrabă se simte și e în funcție de tine, partener și copil.
Maria Alexa-Popescu: Clar, da! În meseria mea, viteza cu care lucrurile se întâmplă este uimitoare și nu plănuiesc să rămân în urmă. Am o carieră de peste 12 ani în domeniul comunicării, o fac cu mare plăcere și dragoste și plănuiesc să îmbin bucuria de a fi mamă cu cea de a fi specialist comunicare.
Maria Alexa-Popescu: Pentru mine, meseria mea este și parte din viața mea. De aceea, lucrurile vor decurge natural. Între mine, ca om, și Maria, ca profesionist, nu există o prăpastie, nu îmi pun o mască atunci când merg la birou, ci sunt tot eu, așa cum sunt duminica la o plimbare în parc. Astfel, voi păstră legătura cu echipa Lifeline în măsura în care timpul mi-o va permite, urmărind activitatea care are loc în lipsa mea, comunicând cu colegii, clienții sau partenerii ori de câte ori voi reuși.
Maria Alexa-Popescu: Am învățat că viața abia începe atunci când simți că în tine mai bate o inimă. Și că oricât de important ar putea părea ceva ce ai de rezolvat, nimic nu are prioritate în fața micului om care crește în burtica ta. Nu doar în sarcină, ci mereu, este bine să ai grijă de tine, fără a fi un act de egoism. Este în regulă să fii răsfățată fără să te simți vinovată. Sfat pentru viitoarele mame? Nu știu dacă sunt în măsură să ofer sfaturi, le pot face însă o urare: dacă vă doriți copii, să nu vă fie teamă să îi faceți! Ei ne vor ajuta să ne îndeplinim visele și misiunea, nicidecum nu ne vor sta în cale.
A ales să fie propriul șef după concediul de maternitate
A dat corporația pentru un business inspirat din concediu de maternitate