• 9 Apr. 2021
  • 3 min

Cum să folosești sindromul impostorului în avantajul tău

sindromul impostorului si beneficiile sale

Te-ai îndoit vreodată de abilitățile tale? Te-ai temut că vei fi descoperit ca fiind o copie palidă a specialistului din CV-ul cu care te prezinți la interviuri? Acest sentiment poartă numele de sindromul impostorului și cu siguranță nu ești nici prima și nici ultima persoană care se confruntă cu el. Ce ai zice dacă ți-aș spune că sindromul impostorului nu-ți pune doar bețe în roate, ci îți poate deschide calea către succes și, cu puțin exercițiu, îl poți folosi chiar în avantajul tău?

Nenumărați oameni de succes au arătat că se confruntă cu sindromul impostorului de-a lungul timpului. „Nu sunt scriitor. M-am păcălit pe mine și pe ceilalți oameni “, a scris John Steinbeck în jurnalul său în 1938. „Mă simt mereu ca o impostoare. Nu știu ce fac”, a declarat și actrița Jodie Foster, în cadrul evenimentului Women in Entertainment Power 100 în 2007 unde a fost invitată de onoare. Dar această insecuritate generatoare de anxietate poate reprezenta și un atu?

Sindromul impostorului poate fi atât bun, cât și rău, explică Kelsey Ramsden, autorul cărții The Success Hangover. „Este rău, deoarece împiedică mulți oameni să progreseze și să-și împărtășească abilitățile și talentele cu cei din jur.” Pe de altă parte, spune Ramsden, sindromul impostorului este, de asemenea, un simptom specific ieșirii din zona de confort și în astfel de momente evoluezi. De aceea, data viitoare când experimentezi acest sentiment, să știi că există o mulțime de motive pentru a te raporta cu mai multă blândețe la adresa lui.

 

1. Sindromul impostorului, semnul că ești pe calea cea bună

Persoanele ambițioase ar putea avea o predispoziție specifică la sindromul impostorului. Termenul provine din niște cercetări făcute în anii 1970 care au studiat în mod specific această trăsătură la femei. Psihologii Pauline Clance și Suzanne Imes, cei care au analizat atunci fenomenul, au remarcat că el pare a fi deosebit de răspândit și în rândul unui eșantion de femei cu performanțe ridicate în carieră. Un studiu mai recent asupra sindromului impostorului a constatat că se numără și printre fricile de top ale executivilor din întreaga lume.

Într-un alt articol am prezentat câteva metode practice de a-ți depăși teama și de a te dezvolta pe plan personal și profesional!

 

2. Cei care se confruntă cu acest sentiment au abilități decizionale mai bune

Unele cercetări arată, că dacă suferi de sindromul impostorului, poți lua decizii mai inteligente pentru că ești dispus să analizezi pe toate părțile problemele și să faci cercetări suplimentare pentru a aduna mai multe date înainte de a lua o decizie. Îndoiala de sine te ajută să încetinești un pic procesul de luare a deciziilor și vei avea mai multe șanse să iei o decizie de care să fii pe deplin mulțumit.

 

3. Curiozitatea și flexibilitatea mentală îi caracterizează pe cei care se luptă cu sindromul impostorului

Când te îndoiești de tine și-ți pui la îndoială abilitățile, ai tendința de a fi mai curios și mai deschis la informații noi. Când ești mai deschis să-ți schimbi mentalitatea, mai deschis să-ți descoperi punctele tari și slabe, ești mai apt să găsești o bună soluție, în loc să te blochezi la prima variantă identificată.

 

4. Cei care-l au pot seta un exemplu

Liderii care suferă de sindromul impostorului sunt de cele mai multe ori dornici să încerce ceva nou, să riște, iar membrii echipelor care-i urmează vor tinde să imite această atitudine. De aceea, e important să fii deschis și sincer cu privire la ceea ce trăiești în acele momente, să normalizezi sentimentele pe care le produce sindromul impostorului. Creează un spațiu sigur pentru ca alte persoane să admită la rândul lor aceste sentimente, pentru a putea profita doar de avantajele acestui fenomen.

Despre ce alte temeri îi frământă pe români la angajare îți dezvăluim mai multe în acest articol!

 

Bonus: Adevărații impostori nu suferă sindromul impostorului

După cum punctam și mai sus, există dovezi care sugerează că sindromul impostorului este corelat cu succesul și că persoanele care nu s-au îndoit niciodată de abilitățile lor sunt de multe ori cei care nu se ridică la înălțimea la care se consideră. Persoanele care se luptă cu acest fenomen tind să fie perfecționiste, ceea ce înseamnă că este posibil să petreacă ore suplimentare pentru a se asigura că excelează într-un anumit domeniu. Deci, dacă suferi de sindromul impostorului, sunt șanse mari să faci deja o treabă mai bună decât media.

E doar o chestiune de raportare dacă lași sindromul impostorului să-ți aducă mai degrabă avantaje sau să te imobilizeze într-o stare în care nu mai ești dispus să faci niciun pas înainte. E normal să experimentezi sentimente de incertitudine ca indicatori tipici în perioadele în care înveți ceva nou, dar acestea se estompează în timp. Nu fugi de aceste sentimente și nici nu te preface că ele nu există! Recunoaște-le, folosește-le în beneficiul tău și nu te sfii să le vorbești și altora despre ele!

 

Ți-a plăcut acest articol despre folosirea sindromului impostorului în avantajul tău? Citește și:

Cum să învingi frica la interviu

Ți-e frică de interviu? Fă acest exercițiu și vei avea încrederea de care ai nevoie

A fost util articolul? 9
sindromul impostoruluiteama de impostură

Leave a Reply