• 9 Feb. 2018
  • 2 min

Cum să te adaptezi la noul job

Cum să te adaptezi la noul job

Schimbarea jobului pentru oricine este o provocare cu care trebuie să se confrunte. Pentru că este alegerea noastră. Noi am fost cei care am decis să ne părăsim jobul anterior din diverse motive. Poate am stat prea mult la acel job și ne-am plafonat sau pur și simplu am avut nevoie de o schimbare, a fost alegerea noastră. Este normal să avem emoții cu câteva zile înainte să mergem la noul job, însă acestea nu ar trebui să ne copleșească.

Ne-am gândit că te-ar ajuta câteva idei despre cum să te adaptezi la noul job.

Asigură-te că ești pregătit de schimbare

Acest lucru ar trebui să-l faci înainte să-ți dai demisia și de a accepta o altă ofertă de muncă. Pune toate lucrurile într-o balanță și nu lua decizii pripite. De asemenea, pune pe foaie lista de obiective pe care le țintești în următoarea perioadă și dacă poți să le atingi în compania în care lucrezi. Altfel, o decizie luată la nervi sau fiind presat de un anumit context te poate duce spre un job nedorit. Și, inevitabil, prima perioadă cu noii colegi, șef sau mediu o să ți se pară dificilă.

Adaptează-te noului mod de lucru

Dacă totuși ai ales să-ți schimbi jobul și ești sigur de decizia ta, atunci trebuie să fii deschis schimbărilor și modului de lucru din noua organizație. Chiar dacă la locul de muncă anterior deja cunoșteai foarte bine ce ai de făcut și aveai propria manieră de lucru, nu ar trebui să rămâi blocat pe felul cu care te-ai obișnuit.

Setează-ți așteptări realiste

Până să ajungi la noul job ai o sută de întrebări în cap: Cum va fi la noul job? Cum vor fi managerul și colegii? Cum să acumulezi noile cunoștințe și cum să dai dovadă că ești un profesionist?

Este normal să nu dormi cu o noapte înainte de emoții, mai ales dacă ți-ai dorit cu adevărat acel job. Însă nu exagera cu așteptările, lasă lucrurile să vină de la sine. Cu siguranță după o perioadă îți vei da seama dacă ai făcut alegerea bună.

Implică-te cât mai mult

În primele zile la muncă este foarte important să atragi simpatia colegilor și a managerului, astfel că e important să fii cât mai implicat în activitatea pe care o desfășori. Vei fi apreciat și pentru diverse întrebări pe care ar fi bine să le pui în primele zile, desigur, fără să exagerezi. Managerul te va analiza, iar așteptările lui sunt să vadă că ești curios să descoperi tot timpul lucruri noi.

Socializează cu noii colegi

Știm că atunci când mergi la un job nou ai tendința să faci o comparație cu foștii colegi, indiferent dacă te-ai înțeles bine cu ei sau nu. Totuși, lasă-le o ușă deschisă celor noi în a te cunoaște. Nu pune o barieră între voi și nu îi eticheta la prima vedere. Odată cu trecerea timpului îți va fi mai clar care sunt colegii care-ți pot deveni ulterior prieteni.

Povestește doar experiențele frumoase de la fostul job

Discuțiile despre fostul job ar fi bine de evitat, cel puțin în prima perioadă la noul loc de muncă. Chiar jobul anterior ți-a lăsat un gust amar, evită să povestești noilor colegi sau managerului despre această experiență. Este important să fii diplomat și respectuos cu fosta ta conducere sau colegi, căci suntem siguri că ai învățat multe lucruri de acolo.

E alegerea ta să pleci dacă nu te adaptezi

Și dacă au trecut mai bine de jumătate de an și nu reușești să te adaptezi în noua organizație sau valorile tale sunt diferite față de cele ale colegilor, atunci ai toate ușile deschise către piața muncii. Nu te forța să stai într-un loc în care nu te simți bine. Poți găsi jobul potrivit pentru tine pe eJobs.ro.

Așadar, o schimbare este mereu bine-venită, însă nu ar trebui să iei decizii pripite. Iar dacă decizia a fost luată deja, atunci fii deschis spre învățarea noilor procese, noilor sarcini sau chiar noului drum spre casă.

 

Citește și:

Ce-ți poate oferi un job în vânzări?

Cariera ta, o prioritate în 2018?

Ce poți face ca să nu te epuizezi la job

A fost util articolul? 21

Leave a Reply