Motivatia intrinseca se caracterizează prin a face ceva pentru satisfacția pe care ți-o oferă respectiva activitate, pentru distracție sau ca o provocare și nu pentru recompense la job sau presiuni externe venite de la un superior.
Ce înseamnă asta, mai exact? Spre exemplu, atunci când scrii pentru plăcerea și satisfacția interioară, care vin odată cu această activitate. În continuarea articolului, vom dezvălui care sunt factorii de care trebuie să ții cont atunci când dorești să-ți dezvolți motivatia intrinseca?
Atunci când simți că ești supravegheat excesiv, nevoia ta de autonomie nu mai este satisfăcută. Iar ce știm despre nevoi este că responsabilitatea de a îndeplini este a noastră, și nu a altcuiva. Ce putem face pentru a nu ignora situația și pentru a ne exprima această nevoie de autonomie? Să vorbim despre asta cu managerul sau team leader-ul echipei. În acest mod, vei reuși să-ți crești șansele de a-ți îndeplini nevoia. Despre cum să treci peste discuțiile stresante cu superiorul tău, am vorbit în acest articol!
Pe de altă parte, dacă tu ești pus în postura de a supraveghea alte persoane din echipă, atunci nu trebuie să uiți că printr-un comportament de monitorizare excesivă, poți submina motivația intrinsecă atât de necesară pentru ca angajații să fie performanți și mulțumiți de jobul lor.
Studiile arată că evaluarea propriei noastre munci este direct legată de efortul pe care l-am depus pentru a realiza sarcinile. Așadar, o posibilă explicație a lipsei de motivație poate fi, uneori, plafonarea, lipsa unei provocări și nevoia de expunere la proiecte sau sarcini mai dificile.
Cu cât te vei simți mai puțin apreciat pentru munca pe care o desfășori, cu atât motivatia intrinseca la job va fi mai mică.
Acest lucru nu ajută nici compania și nici angajații. În cazul celor din urmă, lipsa aprecierii oamenilor din jur va determina angajatorul să ofere diverse motivații extrinseci precum bonusuri sau cadouri.
Așadar, dacă simți că nu ești apreciat la locul de muncă, trebuie să comunici acest aspect. Ține doar de tine să ceri îndeplinirea nevoilor personale, dar și să dezvolți abilitatea de a-ți oferi singur apreciere pentru munca depusă.
De asemenea, dacă tu nu valorizezi munca celor din jur, indiferent dacă ești lider al echipei sau nu, ar fi bine să însușești un astfel de comportament. Rezultatele vor veni atât în ceea ce privește creșterea motivației interne a colegilor, cât și a propriilor performanțe.
Este de mare ajutor să afli cum îi poate ajuta munca ta pe cei din jur. În cazul unor angajați, prin specificul muncii lor, îi ajută pe ceilalți. Spre exemplu, în cazul medicilor, farmaciștilor, dar și în situația celor care lucrează în companiile de tip call-center.
Dacă nu-ți dai seama de ajutorul pe care-l oferi prin specificul activității pe care o desfășori, pentru a-ți crește nivelul de motivație intrinsecă, poți apela și la alte strategii. Spre exemplu, poți oferi mentorat colegilor noi din echipă. Trebuie doar să descoperi care este acea zonă în care poți fi de ajutor, iar apoi să-ți faci un obicei din a conștientiza acest aspect.
Mediul de lucru, relația cu ai noștri manageri sau colegi pot fi diferite de la o companie la alta. Totuși, un element care nu ar trebui să ne lipsească, indiferent de compania în care lucrezi este motivația. Fără aceasta, scade productivitatea, dar și satisfacția la job. Dacă în compania în care lucrezi simți că nu ești mulțumit și nu-ți sunt luate în calcul propriile nevoie și obiective, poate că este momentul să faci o schimbare.
Schimbările în carieră nu sunt ușoare, căci vin la pachet cu o mulțime de temeri. Ca să-ți fie mai lină tranziția către un job mai bun sau chiar către un alt domeniu de activitate, îți suntem alături cu joburile potrivite pentru tine pe eJobs.ro! Curaj! Aplică!