• 12 Dec. 2022
  • 3 min

Cum să-ți sporești vizibilitatea la muncă

Cum să-ți sporești vizibilitatea la muncă

Te-ai simțit vreodată invizibil la muncă? Ți se pare că ideile și propunerile tale sunt trecute cu vederea? Că nu ești recunoscut de persoanele care contează în companie? Nu te îngrijora. Toată lumea a trecut măcar o dată în viață prin această fază profesională. Și, din fericire, soluții există pentru a-ți spori vizibilitatea și a câștiga atenția și aprecierea celor din jurul tău. Iată cum!

Ia cuvântul în ședințe

Te simți confortabil să-ți împărtășești ideile în cadrul ședințelor sau ești mai degrabă timid, pentru că-ți faci griji legate de cum vor reacționa alții la părerile tale? Ședințele reprezintă o oportunitate excelentă de a-ți demonstra cunoștințele și de a-ți crește vizibilitatea în cadrul echipei sau departamentului. Dacă momentan eviți să iei cuvântul, lucrează la dezvoltarea încrederii în tine, astfel încât să te simți mai în largul tău când ești în centrul atenției. De asemenea, învață cum să fii un vorbitor mai captivant, astfel încât să ai un impact memorabil atunci când îți spui părerea și să vii cu cele mai bune argumente. Pentru a planifica ceea ce ai putea spune într-o întâlnire, citește în prealabil agenda ședinței și gândește-te la întrebările pe care vrei să le pui sau la punctele pe care vrei să le abordezi. Această pregătire îți va oferi încrederea necesară pentru a lua cuvântul.

 

Fii disponibil

Una dintre cele mai simple modalități pentru a-ți crește vizibilitatea la locul de muncă este să fii disponibil pentru colegii tăi și superiori. La urma urmei, dacă ești greu de găsit (adică nu răspunzi la e-mail-uri sau mesaje în timp util, nu reacționezi niciodată la mesajele vocale), atunci sunt șanse mari ca oamenii să înceteze să te caute.

 

Acceptă o sarcină pe care nimeni altcineva nu o vrea

O metodă la îndemână pentru a-ți spori vizibilitatea este să accepți o sarcină de care ceilalți fug. Un exemplu poate fi să te oferi voluntar pentru a discuta cu clienții în cazul unui produs care nu funcționează bine. Cei mai mulți oameni vor să se ocupe de sarcinile ușoare, care se bucură de succes, însă preluând o sarcină dificilă și încercând să găsești o soluție, îți crești șansa de a fi remarcat. Astfel vei dovedi că ești genul de om care rezolvă probleme, o persoană care poate să preia inițiativa și să gândească creativ. Un avantaj suplimentar al acestei abordări: dacă salvezi situația, devii un erou. Dacă nu, ei bine, toată lumea știa că situația era problematică înainte de a te implica. Dar tot vei primi credit pentru că ai încercat. Practic, ai numai de câștigat.

 

Fii proactiv și întreabă-i pe ceilalți de ce au nevoie

Preluând inițiativa de a contacta și de a-i întreba pe ceilalți cum îi poți sprijini te va ajuta să construiești o relație de încredere cu colegii tăi. Acest lucru este valabil nu numai pentru cei care lucrează alături de tine, ci și pentru superiorii tăi. Mulți oameni presupun că, deoarece superiorii au puterea de a delega, dacă au nevoie de sprijin, îl vor cere. Însă nu este mereu așa. Trecând peste această presupunere, dacă-ți vei oferi ajutorul în perioade stresante, vei lăsa, cu siguranță, o impresie puternică. Nu știi cum să abordezi o astfel de situație? De exemplu, poți formula astfel: „La ultima noastră ședință ați menționat că ați dori să începeți să implementați un program pilot cu săptămâna de lucru de 4 ore. M-aș bucura să mă ocup de acest proiect, dacă timpul nu permite. Iată planul meu pentru a-l realiza.”

 

Participă la orice oportunitate de învățare

Evenimentele de formare la nivel de companie, cum ar fi seminariile, constituie oportunități excelente de a deveni mai cunoscut în cadrul organizației. Când participi la ele, fă un efort pentru a contribui la discuții și asociază-te cu oameni pe care nu îi cunoști pentru a-ți diversifica rețeaua de cunoștințe.

 

Evidențiază și realizările altora

În cele din urmă, trebuie să ții cont de faptul că nu trebuie să te concentrezi doar asupra ta pentru a-ți crește vizibilitatea în organizație. Fii modest și punctează, ori de câte ori ai ocazia, și realizările colegilor. 

 

Iar dacă deja ai pus în aplicare o bună parte dintre aceste recomandări și simți că vizibilitatea ta în companie nu a suferit nicio schimbare, poate ar fi cazul să iei în calcul și un nou job. Peste 26.000 de opțiuni te așteaptă în acest moment pe eJobs.ro

 

Ți-a plăcut articolul Cum să-ți sporești vizibilitatea la muncă? Citește și:

Cum să te remontezi la job după vacanță

5 greșeli de evitat în prima ta săptămână la un nou job

Cum devii dentist și ce să faci la început de carieră

A fost util articolul? 3
vizibilitateavizibilitatea la job

Leave a Reply