• 2 Jun. 2022
  • 4 min

Cum îți găsești curajul de a lua anumite decizii pe plan profesional

Cum îți găsești curajul de a lua anumite decizii pe plan profesional

Multe situații pe plan profesional ne invită să facem ceva ce ni se pare înspăimântător, supărător, incomod, pentru care avem nevoie de mult curaj emoțional și de părăsirea zonei de confort. Din păcate, înclinația noastră naturală în astfel de momente este să evităm situația sau să amânăm, să găsim scuze și justificări care să ne permită o ieșire grațioasă și, uneori, nu atât de grațioasă, pentru a nu face ceea ce ar trebui făcut.

Problema cu evitarea este că vine întotdeauna cu un preț. De fiecare dată când evităm ceva care ne îngrijorează, acel lucru devine automat mai înfricoșător în mintea noastră (așa se formează deseori fobiile). În plus, multe dintre lucrurile pe care le evităm pe plan profesional ajung să aibă un impact asupra carierei, deoarece nu putem să ne exprimăm îngrijorările, nemulțumirile sau să cerem o promovare. În plus, evitarea ne slăbește rezistența emoțională (rezilienta emoțională vine din depășirea situațiilor provocatoare, nu din evitarea lor) și ne împiedică să creștem și să ne atingem potențialul maxim.

Abordarea acestor obstacole dificile necesită curaj emoțional, dar ce înseamnă asta cu adevărat? Și cum putem înfrunta punctual diversele situații care necesită un astfel de curaj? Îți detaliază Alina Ciupercovici, psihoterapeut și manager la Clinica Aliat Suceava pornind de la 3 situații cu care e posibil să te confrunți pe plan profesional!

 

Scenariul 1: Când vrei să o iei de la zero într-un alt domeniu

  • Ia o scurtă pauză după jobul pe care l-ai avut ca să te liniștești. Ai nevoie să-ți clarifici anumite aspecte și să te odihnești ca să poți lua o decizie corectă pentru a continua. Ajută mult să-ți faci și un plan financiar ca să nu trăiești în frică. Cere ajutorul oamenilor apropiați, dacă ai nevoie. Planifică și organizează-ți resursele financiare.
  • Pune pe hârtie care sunt abilitățile pe care le ai și ce joburi ți-ai dori. Scrie, de asemenea, cu onestitate care sunt motivele pentru care ai plecat de la jobul anterior. Scrie ce ți-ar plăcea să lucrezi, dar și ce aștepți de la un alt loc de muncă.
  • Fii curajos și acceptă că trăiești o situație grea pe care o vezi poate ca pe un eșec. Este dificil să o iei de la capăt și e omenesc să îți fie teamă. Discută cu oamenii apropiați despre îngrijorările tale. Vorbește și cu tine despre cum te simți în aceste momente de schimbare importantă din viața ta.
  • Actualizează-ți CV-ul pentru a-l putea trimite unde dorești. Accesează rețele profesionale de socializare care postează tot timpul noi joburi. Spune tuturor cunoscuților tăi ce job îți cauți și roagă-i să-ți spună și ție dacă știu ceva care ți s-ar potrivi.
  • Mergi la interviurile la care te programezi și analizează bine ce decizie iei. Focusează-te pe avantajele pe termen lung ale jobului care te atrage, dar fii conștient și de dificultăți. Dacă nu te poți hotărî, fă un exercițiu și scrie câteva scenarii cu tine în jobul respectiv peste un an, cinci ani, zece ani. O să vezi cu siguranță dacă e potrivit pentru tine.
  • Ai încredere în experiența ta, oricât de tânăr ești. E important ce știi, nu ce ai avea nevoie să înveți.

 

Scenariul 2: Când vrei să-ți găsești un job mai bun, dar ai impresia că vârsta nu te face atractiv in ochii angajatorului

  • Fă-ți un plan financiar pragmatic înainte să pleci de la jobul curent, care să-ți permită să cauți în liniște, fără presiune, un nou început. Când ești senior, este important să fii foarte conștient de experiența ta și de valoarea ei.
  • Caută joburi care au în descrierea lor atribuții pentru seniori, nu aplica pentru cele care se adresează tinerilor la început de carieră. Este important să te focusezi pe resursele tale, nu pe ce nu ai.
  • Analizează ce așteptări ai de la un job nou cu onestitate și fii deschis la ideea de a te întâlni cu mai mulți oameni până alegi ceva ce ți se potrivește.
  • Apelează la consiliere în carieră dacă ai nevoie de o privire obiectivă din afară.
  • Actualizează și aplică pentru joburile care îți plac, fără să te gândești că oricum nu ai nici o șansă din cauza vârstei. Nimic nu compensează experiența.

 

Scenariul 3: Când vrei să-ți începi un business pe cont propriu, dar ți-e frică de eșec pe plan profesional

  • Fă o listă cu resursele pe care le ai și cu ce ai vrea să faci. Poți folosi o analiză SWOT care să te ajute să clarifici anumite aspecte care îți provoacă anxietate.
  • Dacă îți permiți, fă un studiu de prospectare a pieței pe care vrei să dezvolți afacerea și încearcă să anticipezi în mod onest unde te vezi într-un an.
  • Este nevoie să cunoști bine domeniul în care vrei să te dezvolți. Vezi ce te poate ajuta, care sunt trendurile, care este competiția ta și inspiră-te.
  • Gândește-te să-ți deschizi un business care îți place, care te motivează. Nu te gândi doar la bani. Câștigul este important, dar el nu vine decât dacă faci cu drag și pasiune ce îți propui.
  • Acumulează cât mai multe cunoștințe legate de ceea ce vrei să faci, înainte de a deschide afacerea. Descoperă cât mai multe despre domeniul respectiv.
  • Pune pe hârtie toate cheltuielile pe care le vei avea, chiar și cele ascunse, și apelează la mentoratul unei persoane cunoscute, cu experiență în domeniul în care dorești să te dezvolți.
  • Caută alternativele de ajutor financiar de la stat sau din alte surse de finanțare. Acest aspect ar putea să îți conferă mai multă siguranță.
  • Uită-te la planul pe care tocmai l-ai făcut și fii curajos. Dacă ai deja un plan bun, jumătate din muncă e deja rezolvată. Bazează-te pe entuziasmul tău, pe resursele pe care le ai, pe dorința de a reuși și cu siguranță te vei descurca. Dacă te temi de obstacolele pe care le-ai putea avea în calea ta, cu siguranță te vei descurca dacă le vei aborda cu pași mici și cerând ajutor din când în când.

 

Ca să-ți fie mai ușoară tranziția către un job mai bun sau chiar către un alt domeniu de activitate, îți suntem alături cu locurile de muncă potrivite pentru tine pe eJobs.ro! Curaj! Aplică!

Ți-a plăcut articolul despre sfaturile care te ajută să iei decizii dificile pe plan profesional? S-ar putea să-ți placă și:

Ai curajul de a-ți face tranziția la birou mai ușoară?

Curajul, abilitatea de viitor pe care merită să o dezvolți de azi

Anxietatea la job: cum îți înfrunți temerile

 

A fost util articolul? 9
curaj plan profesionalplan profesional

Leave a Reply