• 30 Sep. 2021
  • 6 min

Echipa eJobs te inspiră cu acte de curaj în carieră

curajul

De multe ori poate ai planuri îndrăznețe în carieră, dar ceva te împiedică să le materializezi. Teama de nou, de necunoscut sau frica de a greși și de a rămâne fără job pun adeseori bețe în roate și îndeamnă la precauție, la o ședere plăcută în zona de confort. Însă satisfacția la nivel personal scade. Și se vede pe toate planurile.

E momentul în care ar trebui să privești în jurul tău la oameni care au avut curajul să facă un pas important în carieră, câștigând astfel un sentiment personal de realizare.

Te poți inspira chiar de la oamenii din echipa eJobs care nu au ezitat prea mult în momentul în care li s-a propus o nouă oportunitate într-un departament pe care îl cunoșteau bine. Dan Panaete a avut curajul de a schimba domeniul de activitate, trecând de la telesales la IT. Nicoleta Măcineanu a avut curajul de a face o reconversie profesională spre formator cursuri IT, după 13 ani petrecuți în sales, iar Ionuț Ioniță ar putea asocia eJobs cu cel mai mare act de curaj de până acum în cariera sa. A trecut din poziția de trainer și client eJobs în cea de sales manager eJobs, având ocazia de a pune în practică strategiile de vânzare și negociere care pe el l-au convins să cumpere. 

 

Curajul de a trece din sales în IT

 

Dan Panaete - QA Analist eJobs

 

 


Dan și-a început cariera în eJobs în echipa de Telesales. La numai 6 luni de la angajare, Roxana Draghici (Head of Sales) i-a prezentat o oportunitate nou apărută în departamentul de Development, în echipa de QA.

 

Am fost surprins de această propunere, eu având experiență în sales și legal, dar a contat pasiunea pentru tehnologie și gaming. După surprinderea inițială, au apărut, inevitabil, și câteva temeri legate de schimbarea radicală a domeniului. Conștientizam tot mai mult lipsa de experiență, jobul de QA fiind total diferit de tot ceea ce făcusem până în acel moment, povestește Dan.

 

L-a ajutat mult discuția cu Adrian Pungă (CTO), care i-a povestit la o cafea despre rolul pe care urma să îl preia în echipă, asigurându-l că lipsa experienței în domeniu nu este un impediment, fiind mai importante dorința de învățare, atenția la detalii și adaptabilitatea.

Comunicare deschisă cu managerul meu m-a determinat să-mi iau inima în dinți să accept provocarea. Acum, după doi ani, pot spune că am facut pasul corect, în echipa de Development am găsit colegi faini care m-au ajutat să mă acomodez rapid și să-mi fac noi prieteni, adaugă Dan. 

Rolul pe care îl ocupă acum implică multă comunicare nu doar cu ai mei colegi din departament, ci cu toți colegii din eJobs, din toate departamentele.

 

Feedback-ul primit atât de la Adi, managerul meu, cât și de la colegi este unul pozitiv, iar acest fapt mă încurajează și mă face să vreau sa fiu mai bun.

 

Acum are o altă perspectivă asupra curajului. Această experiență m-a învațat că este bine să-mi asum și riscuri, că nu trebuie să-mi fie frică de nou sau de necunoscut. Orice se poate realiza cu echipa potrivită!

 

Curajul de a trece de la un proiect la altul

Nicoleta Ion - Formator Cursuri IT eJobs

 

Nicoleta a fost Account Manager și apoi Sales Manager în cadrul eJobs, având o experiență de peste 13 ani în vânzări în cadrul companiei. Misiunea sa era de a contacta potențialii clienți și de a stabili cu aceștia nevoile de recrutare și modalitățile de acțiune. Experiența în sales i-a fost utilă pentru că a învățat să se adapteze unor cerințe și situații diferite, să creeze relații, să negocieze și să mențină interesul și satisfacția față de produsele companiei.

În departamentul în care activam la acel moment, cel de vânzări B2B, și în care lucrasem timp de mai bine de 13 ani, aveam un portofoliu de clienți importanți, creasem și relații cu ei și contracte foarte bune. Însă, tocmai asta îmi lipsea la vremea respectivă: provocarea, dorința de a învăța ceva nou, de a-mi aduce contribuția și prin alte proiecte, lucruri pe care vechiul job nu mi le mai oferea de multă vreme, povestește Nicoleta.

Însă odată ce eJobs a preluat proiectul Cursuri IT, cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020, i s-a propus rolul de Formator. Acum realizează dosarele de formare individuală pentru fiecare cursant, stabilește graficul de desfășurare a programului de formare, planifică grupele de curs, realizează evaluări intermediare.

A acceptat cu mult curaj să facă o schimbare la 180 de grade, conștientizând abilitățile sale transferabile: comunicarea, crearea unei strategii de lucru, crearea unei relații cu oamenii alături de care lucrează, atenția și adaptarea la nevoile acestora.


A fost un act de curaj să preiau proiectul Cursuri IT, care presupune susținerea unor cursuri de IT pentru persoane care își doresc o reconversie în domeniu. M-a încântat din start ideea pe care o susține proiectul și anume de a începe să înveți să scrii cod de la zero, dar și mai mult m-a încântat provocarea de a prelua un proiect de la zero.

 

Nu mi-a părut rău nicio clipă pentru decizia luată pentru că noul proiect m-a scos complet din zona de confort și m-a pus în fața multor acțiuni și situații neexperimentate de mine până atunci. Am dobândit competențe noi: să-mi formez o echipă și să recrutez oameni din domenii total necunoscute mie, să întocmesc și să administrez bugete, de fapt, mai pe scurt, am învățat practic cum să dezvolt un business de la zero. Foarte mult îmi place în noua poziție și mica comunitate care s-a format în jurul școlii, cea a cursanților, care au reușit să facă primul pas in IT.

 

Cred că fiecare dintre noi, junior sau senior la job, a avut un moment de curaj la job, de a face pasul într-o zonă total necunoscută, chiar dacă nu a schimbat total jobul sau compania pentru care lucrează. Contează mult și curajul de a avea abordări total noi în poziția în care ești sau să propui idei care nu au mai fost rostite până atunci. Toți avem o doză de curaj pe care o conștientizăm mai mult sau mai puțin.

 

Curajul de a schimba jobul și compania

 

 

Ionut Ionita - Sales Manager eJobs

 


A fost trainer într-o companie din domeniul retail – fashion și după 8 ani, timp în care a interacționat cu echipa eJobs pentru a recruta oameni, Ionuț s-a hotărât să treacă de partea cealaltă a baricadei. A avut curajul de a accepta oferta eJobs, aceea de a fi Sales Manager pentru serviciile pe care deja le cunoștea.

eJobs mi-a devenit familiar odată cu participarea la evenimentele B2B organizate de companie. Lucrurile au început să prindă contur, când într-una dintre discuțiile avute cu Roxana Drăghici, Head of Sales, am dezbătut tema reconversiei profesionale. Mi-am dat seama ca mi-ar prinde bine o schimbare, având în vedere faptul că eram de ceva ani pe postul respectiv și simțeam nevoia să fac altceva. În timpul discuției Roxana mi-a transmis că aș avea calitățile potrivite pentru o poziție vacantă de sales manager. Povestindu-mi despre ce presupune aceasta poziție, am simțit că mă regăsesc și este următorul pas într-o carieră de succes. Așa a început povestea mea în cadrul eJobs.

 

Curajul la job cred că are un infinit de forme. Drept dovadă, cine s-ar fi gândit în urma cu doi ani, că am nevoie de curaj și multă ambiție să trec din domeniul retail fashion, care îmi era familiar, în domeniul serviciilor business, pe care îl știam doar tangențial, din interacțiunile cu echipa eJobs.

 

Încrederea primită din partea managerului mi-a dat curaj

Managerul departamentului de sales a avut de la bun început încredere în mine și a considerat că acest drum mi se potrivește. Țin minte și acum prima discuție serioasă pe care am avut-o, mi-a spus un singur lucru: „Ai nevoie doar de curaj, restul vine de la sine. Aș recomanda tuturor celor care nu se mai regăsesc în activitățile pe care le fac zilnic, să treacă peste teama de necunoscut și să facă o schimbare. Desigur, poate fi dificil și riscant la început, însă în timp, își pot da seama ca au luat cea mai bună decizie.

 

Primele zile au fost cu provocări și temeri

La început am trăit momente de nesiguranță, incertitudine. A fost momente când pur și simplu aveam impresia că sunt depășit de situație, dar brusc când ceream unui coleg un feedback sincer, totul era făcut bine și, de fapt, emoția mea îmi dădea impresia că am făcut ceva greșit.

Nu este ușor să adopți noi metode de practică, să lucrezi cu noi manageri, proceduri de lucru, însă cu ajutorul unei echipe unite, care se oprește din propria activitate pentru a-mi oferi o mână de ajutor, am reușit sa depășesc orice obstacol, cum ar fi situații în relația partenerii business sau întrebări smart venite din partea unor clienți noi pe platforma eJobs. 

 

Am avut temeri referitoare la cum voi purta un dialog eficient b2b. Este foarte important felul în care te exprimi când ai un meeting cu profesioniști din industria HR, care au un skill bine dezvoltat de a-ți „citi” rapid pregătirea pe care o ai pe tema discutată. Însă am depășit acel moment cu timpul, prin multă exersare și o stăpânire precisă a serviciilor prestate. O altă temere a fost cea de necunoscut și faptul că nu știam exact direcția în care ar putea să meargă cariera mea.

 

Dar rezultatele nu au întârziat să apară

„Am primit felicitări din partea managerului, colegilor și, cel mai important, din partea partenerilor business. Le-am promis că o să le răsplătesc toate eforturile depuse, prin realizările mele pe plan profesional”, povestește Ionuț.

Consider că este esențial este să respect persoanele care mi-au întins o mână de ajutor, si de ce nu, ori de câte ori am ocazia, să le mulțumesc. Cu toate acestea, încerc să nu-mi stabilesc obiective pe care să nu le pot atinge, greșeala pe care mulți angajați o fac. Prefer să-mi iau energie din interacțiunile cu oamenii. 

 

Sunt o persoana extrovertită, de cele mai multe ori mă hrănesc cu energia pozitivă, oferită de oamenii care mă înconjoară și încerc să o transmit mai departe. Consider că energia mă definește și mă face un om mai curajos, în depășirea obstacolelor întâlnite în viața de zi cu zi.

 

Curajul în carieră îmi aduce și satisfacții personale

După ce am făcut pasul acesta important în carieră și m-am alăturat echipei eJobs, am avut sentimentul de reușită, exact ca în sintagma „După munca și răsplată”. Consider că e important să nu cedezi presiunii, pe care de cele mai multe ori noi în subconștient ne-o impunem. Orice schimbare, oricum ar fi ea, vine și cu niște avantaje. Faptul ca înveți multe lucruri noi, cunoști oameni, îți depășești limitele atât pe cele profesionale, cât si pe cele personale. 

Am învățat că pot deveni cea mai bună versiune a mea, prin curaj, răbdare, implicare și nu în ultimul rând, prin exersarea și folosirea în practică a tuturor cunoștințelor dobândite. Toată viața o să am de învățat ceva, însă, dacă sunt înconjurat de buni profesioniști, am toate șansele să devin asemenea lor.

 

Curajul în echipa eJobs îmbracă mai multe forme și este prezent zilnic în activitatea noastră. Situațiile diferite pe care le întâmpinăm în relația cu partenerii business și candidații ne îndeamnă să ieșim constant din zona de confort și să ne reinventăm, să venim rapid cu soluții. Feedback-ul și energia echipei ne dau curaj.

 

Ți-a plăcut articolul despre curaj în echipa eJobs? S-ar putea să-ți placă și: 

Cum e să fii managerul timpului tău în remote work? Află de la echipa eJobs

 

Echipa eJobs la primul job. Experiențele care ne-au format

 

A fost util articolul? 1
curaj

Leave a Reply