• 26 Dec. 2022
  • 4 min

Cum să-ți pregătești CV-ul pentru aplicările din ianuarie

CV

Când ești în căutarea unui nou loc de muncă, este important să te adaptezi și momentului. Să fii pregătit și disponibil atunci când apar oportunități în carieră. Iar pregătirea CV-ului pentru luna ianuarie, atunci când mulți angajatori încep noi proiecte de recrutare poate fi o mișcare de succes pentru cariera ta.

Te poți aștepta la o creștere a locurilor de muncă vacante la începutul anului și tot ceea ce trebuie să faci este să-ți actualizezi CV-ul încă de pe acum. Descoperă ce informații să cuprinzi.

Cât de des îți actualizezi CV-ul sau îți iei timp să te gândești la ceea ce ai realizat profesional? Pentru mulți, răspunsul la această întrebare poate fi „De fiecare dată când aplic pentru un nou loc de muncă”. Însă sunt și situații în care un job te motivează și consideri că nu mai este cazul să aplici pentru o altă poziție sau intri în concediu de creștere copil. Astfel pot trece 2-3 ani fără să aplici la un job, iar CV-ul tău nu va mai fi de actualitate. Pașii următori te vor ajuta să ai mereu o prezentare profesională la zi, astfel încât să fii pregătit pentru o perioadă cu multe oferte de joburi, cum este ianuarie.

 

Înțelege așteptările angajatorului

Începe prin a parcurge anunțul jobului pentru a înțelege profilul candidatului căutat de angajator și pentru a-ți da seama dacă jobul face parte din planurile tale în carieră. Dacă simți că este pe măsura așteptărilor tale, merită să arăți potrivirea ta cu jobul și cu mediul de lucru. Familiarizează-te mai întâi aspectele care sunt importante pentru organizație, cum ar fi cultura companiei, misiunea acesteia și ceea ce se așteaptă de la tine în acest rol. Această abordare îți va permite să creezi un CV care să iasă în evidență față de concurență.

 

Actualizează datele din header

Dacă în ultimul an ți-ai schimbat specializarea sau ai un nou titlu la job, este important să faci actualizarea în CV. Informațiile din header sunt cartea ta de vizită și, în funcție de acestea poți fi găsit ușor de recrutori pe site-uri de recrutare sau în baza de date.

De asemenea, asigură-te că datele de contact sunt actuale. Numele și prenumele, numărul de telefon, adresa de e-mail profesională, orașul  sunt esențiale pentru ca recrutorii să te poate contacta și să știe dacă jobul este în zona ta de reședință. Acordă importanță și fotografiei, care ar trebui să reflecte imaginea ta actuală.

Apoi revizuiește link-urile menționate în CV. Dacă, de exemplu, ai link-ul site-ului personal sau link-urile profilurilor profesionale, asigură-te că ai activitate pe aceste platforme. Dacă acestea nu sunt actualizate, este mult mai potrivit să ștergi link-urile și să mizezi pe alte informații la zi.

 

Oferă un refresh obiectivului tău profesional

Obiectul tău profesional poate nu mai este același de acum un an. Asigură-te că acesta reflectă interesele tale profesionale actuale și, în scurta prezentare despre tine, menționezi abilitățile și experiența prin care consideri că faci diferența pentru jobul dorit. Prin informațiile prezentate succint, în 2-4 propoziții, creează o propunere de valoare care să convingă recrutorul să-ți parcurgă CV-ul și chiar să te invite la interviu.

 

Adaugă realizările din ultimul an

Un angajator se uită întotdeauna la activitatea ta recentă, la implicarea și rezultatele tale din 2022. Și este o idee bună să faci o retrospectivă a anului care tocmai se încheie și să adaugi realizările tale în CV inclusiv cursurile la care ai participat sau certificările pe care le-ai obținut. Poți adapta informațiile pentru fiecare rol la care aplici, folosind cele mai relevante cifre și rezultate.

 

Elimină informațiile vechi din experiența ta

Preia pentru un scurt moment rolul recrutorului. Când parcurgi un CV nu-ți dorești să vezi informații din 2010. Vrei să vezi o prezentare actuală, convingătoare, în maximum 2 pagini. De aceea este important să elimini joburile mai vechi de 10 ani, care nu sunt nici de interes pentru jobul pe care ți-l dorești și îți ocupă inutil spațiul. Desigur, ceea ce alegi să elimini depinde în mare măsură de postul la care aplici.
De exemplu, dacă în 2010 ai absolvit un liceu sau un curs de calificare pentru rolul de electrician și acum aplici la acest post, menține această informație, dar poți elimina un job de casier pe care poate l-ai avut înainte. Acordă atenție și abilităților menționate și elimină-le pe care care nu mai sunt căutate sau nu sunt relevante pentru jobul la care aplici.

 

Adaugă cuvintele cheie din anunț

Una dintre cele mai potrivite strategii, prin care poți să arăți că te potrivești jobului, este să folosești în CV cuvintele cheie din anunțul jobului. Tot ceea ce trebuie să faci este să identifici abilitățile, studiile și calificările dorite de angajator și să vezi care dintre acestea se regăsesc și în experiența ta.

În acest fel, îți poți modela CV-ul în funcție de cerințele angajatorului și poți arăta că ești persoana potrivită rolului. De asemenea, optimizarea CV-ului cu anumite cuvinte cheie din anunț poate fi cea mai bună șansă pentru ca CV-ul tău să treacă de o scanare rapidă. 

 

Folosește verbe de acțiune

Recrutorii vor vrea să vadă că ai avut inițiativa de a porni de la o idee sau de la un obiectiv și ai realizat ceva în stilul tău, mai degrabă decât să fi executat un plan deja decis.

Și poți dovedi implicarea ta, folosind verbe de acțiune pentru a menționa realizările tale. În loc de „am fost responsabil de…” sau „am făcut”, poți începe frazele cu verbe care au mai mult impact în a convinge recrutorul, precum: „am realizat”, „am rezolvat”, „am îmbunătățit”, „am crescut”, „am lansat”, „am câștigat”.

Verbele de acțiune sunt o modalitate excelentă de a-ți spune povestea și de a oferi recrutorului o înțelegere mult mai clară a realizărilor tale. Îți vor face limbajul mai convingător și vei putea astfel să arăți că ești un candidat valoros.

Sfârșitul anului este un moment minunat pentru a începe să te gândești la obiectivele în carieră. Pentru ca actualizarea CV-ului să fie un proces mai ușor anul viitor, notează-ți periodic abilitățile deprinse, certificările obținute sau cursurile urmate, precum și micile victorii din plan profesional.

Știm că schimbările în carieră nu sunt ușoare. De aceea, îți suntem alături cu mii de locuri de muncă pe eJobs.ro. Iar ca să-ți fie mai lină tranziția către un job mai bun, sună cu încredere la 021.9124 (tarif normal), de luni până vineri, între orele 09:00 și 17:00. Îți oferim suport în realizarea CV-ul și în aplicarea la pozițiile care ți se potrivesc! Curaj!

 

Ți-a plăcut articolul „Cum să-ți pregătești CV-ul pentru aplicările din ianuarie”? Citește și: 

Ghid complet pentru o reconversie profesionala ca la carte

 

5 carti in engleza care te vor ajuta să găsești jobul ideal

A fost util articolul? 4
CV

Leave a Reply