• 21 Jan. 2020
  • 3 min

De la primul job într-un birou de arhitectură la propriul studio de machiaj

scoala de machiaj Diana Ionescu

Diana Ionescu este fondatoarea studioului cu același nume, un make-up artist cu o atenție sporită asupra detaliilor și fin observator al felului în care lucrează elevele sale la cursurile de machiaj.

Diana și-a început drumul în industria beauty ca make-up artist, iar în timp s-a transformat într-un pedagog complet care reușește să captiveze cu explicații argumentate cursanții ca mai apoi să le arate valoarea prin practică.

Este unul dintre cei mai creativi make-up artiști autohtoni și un nume cunoscut în industrie, având o experiență vastă în fashion, beauty și avangardă. Astăzi te invităm să-i descoperi traseul, dar și să afli mai multe despre primul job al acesteia, un prim job într-o complet altă industrie, deoarece, la bază, Diana este absolventă a Facultății de Arhitectură din București. Alexandra Ungureanu, Andreea Bălan, Carla’s Dreams, Adda, Alina Eremia, Loredana Groza sunt doar câțiva dintre artiștii autohtoni care au trecut prin studioul ei.

 

makeup artist Diana Ionescu

Diana Ionescu, make-up artist

 

Ce ți-ai dorit să devii în copilărie?

Totul gravita în jurul planșei de lucru și al exprimării creative. De multe ori când primeam această întrebare în copilărie răspundeam că îmi doresc să devin pictor, alteori doar că vreau să desenez. Dar când eram foarte mică, voiam să fiu stewardesa fiindcă mi se părea fascinant să poți merge cu avionul și să poți vizita numeroase țări îndepărtate.

 

Care a fost primul tău loc de muncă și ce lecții ai învățat?

Primul meu job a fost la un birou de Arhitectură din București, în anul 4 de facultate. Am început cu un program full-time pe timpul vacanței de vară și am continuat part-time ulterior când studiile au reînceput. Mi-a plăcut experiența de a lucra într-un birou de arhitectură fiindcă așa am avut ocazia, pentru prima dată, să văd ce înseamnă cu adevărat să fii arhitect în afara orelor de la școală. Experiența practică nu se poate compara cu nicio oră din timpul cursurilor.

 

Cine te-a ajutat să faci primul tău CV?

Primul CV l-am redactat singură, pe eJobs, chiar. Îmi aduc aminte foarte clar pentru că a fost primul CV într-un format standardizat european pe care l-am creat. Tot prin intermediul platformei eJobs am aplicat și pentru primul meu job de care povesteam mai devreme. Ce e interesant e că a fost primul și singurul job la care am aplicat vreodată. Am fost fericită să trec repede peste etape: m-au chemat la interviu și apoi angajat într-un scurt timp.

 

Ai lucrat în timpul facultății?

Pe lângă primul job din cadrul biroului de arhitectură din București, nu am mai aplicat pentru alte poziții. În schimb, pe perioada verii dintre al cincilea și șaselea an de facultate am reușit să plec cu programul Work and Travel în Florida, U.S.A.
În domeniul arhitecturii nu am trecut prin perioade de internship sau voluntariat. Însă la finalul facultății, când am realizat că mă atrage foarte tare domeniul fotografiei și machiajul, am avut câteva proiecte pentru portofoliul final de la facultate pe care le-am realizat voluntar. Ulterior, am organizat și am participat la multe sesiuni foto pro-bono mai ales pentru networking și pentru a căpăta experiență. Sesiunile foto de modă au devenit în scurt timp preferatele mele și aria mea de expertiză pe acest teren nou al industriei de beauty și fashion.

 

Mai ții minte ce ai făcut cu primul tău salariu?

O, sigur că da. Asta nu se uită niciodată. Am plecat în Amsterdam pentru o mini-vacanță. Îmi doream de mult să am timp suficient pentru a explora orașul-bijuterie.

 

Dacă te-ai putea întoarce în timp, ți-ai schimba meseria?

Eu am făcut deja asta, chiar și fără să mă întorc în timp. Sunt mândră de alegerile făcute în carieră și de faptul că nu am ezitat să fac schimbările la momentul potrivit. Eu am terminat Facultatea de Arhitectură, dar de 13 ani profesez ca make-up artist. De 5 ani am propria mea Școală de Machiaj, Diana Ionescu Make-up Studio, iar de 7 ani sunt Make-up Trainer în cadrul studioului propriu. Am adunat în jurul meu oameni profesioniști cu care lucrez și colaborez și astfel am crescut împreună multe serii de studenți pasionați de machiaj.

 

Ne poți spune cine a fost mentorul tău pe plan profesional?

În domeniul fashion și beauty, make-up artist-ul Alex Box este un profesionist aparte. Mă regăsesc în felul în care abordează diverse tendințe din machiaj. În domeniul arhitecturii, mă fascinează Mies Van De Rohe, iar ca mentor l-am avut pe profesorul meu de proiectare, arhitectul și scenograful Octavian Neculai. El este cel cu care am colaborat la prima piesă la Teatrul Bulandra, o piesă la care am semnat conceptul de machiaj.

 

Ce sfaturi le-ai da tinerilor la început de drum în ceea ce privește găsirea unui loc de munca?

Tinerilor dornici să lucreze în domeniul machiajului le-aș spune să profite de tot înseamnă Social Media și promovarea online pe care ți-o poți construi cu ajutorul lor. Mai apoi, să investească mult timp și energie creativă într-un portofoliu de machiaj și în ceea ce le încântă sufletul și ochiul. Nu în ultimul rând, să investească în educație de calitate, cursuri și Masterclasses. De la profesioniștii în domeniul ales nu înveți doar tehnică și secrete practice, ci și subtilități ale lumii business și modul corect de a face networking. Ofertele de joburi de machiaj vin de cele mai multe ori prin recomandările de la rețeaua construită.

 

Ți-a plăcut acest articol? Citește și:

Irina Marinescu: „Meseria asta e parte din tot ce sunt eu”

Crina Bulprich: „Acest internship a fost o experiență pe sufletul meu”

A fost util articolul? 6

Leave a Reply