• 11 Oct. 2019
  • 3 min

Irina Marinescu: „Meseria asta e parte din tot ce sunt eu”

Autor
Avatar
Diana Mărășoiu Managing Editor // Absolventă a Facultății de Administrar... Arată mai mult

Absolventă a secției de Modă din cadrul Universității de Arte din București, Irina Marinescu a debutat în 2003 ca designer independent sub brandul omonim. Cu acesta a activat local, dar și internațional pentru o bună perioadă de timp.

Începând cu 2015, Irina a început să lucreze și în domeniul filmului, debutând cu semnarea costumelor pentru lungmetrajul lui Călin Peter Netzer – Poziția Copilului. Este totodată owner și curator al Babaluna Store, un magazin online cu piese vintage, o poveste începută în 2010 cu primul shop de acest tip din București.

În primăvara lui 2019, Irina Marinescu lansează Cap Aurora, un brand artizanal dar și social, născut din pasiunea pentru desen, pentru imperfecțiunea gestului uman, pentru meserii pe cale de dispariție dar și din dorința de susține diverse cauze sociale în care crede.

În interviul de mai jos am provocat-o pe Irina la o discuție despre primul job și provocările acestuia, visurile din copilărie, dar și meseria pe care a îmbrățișat-o.

eJobs România: Ce ți-ai dorit să devii în copilărie?

Irina Marinescu: Începând cu vârsta de 6 ani, am afirmat cu toată convingerea ca îmi doresc sa devin pictorița. Sub o formă sau alta, cam asta am făcut.

eJobs România: Care a fost primul tău loc de muncă și ce lecții ai învățat? Ți-a plăcut sau a fost o adevărată provocare să reziști un timp?

Irina Marinescu: Primul meu job adevărat l-am avut la șaisprezece ani, în vacanța de vară. Dintr-o nevoie a mea personală de independență și din dorința de a ma putea descurca în orice situație pe care viața mi-ar fi putut-o oferi, dar poate și în urma unor modele de tipul Beverly Hills 90210 (zâmbește), am insistat enorm pe lângă Mihaela de la Hippie Hippe Shake să mă angajeze part-time.

M-am responsabilizat enorm și îmi aduc aminte cu câtă plăcere și seriozitate mă duceam la job, în timp ce prietenii mei se mutau de la o terasă la alta. La sfârșitul programului eram de multe ori prea obosită să mai vreau să ies.

Mi-a prins foarte bine toată povestea. Am înțeles cum e atunci când îți câștigi banii și i-am drămuit altfel decât o făceam de obicei. Imediat după perioada de la Hippie am plecat în tabără și a fost prima din viața mea când m-am întors acasă cu banii mei. Mi-a plăcut enorm și îmi amintesc și acum cu multă plăcere de perioada respectivă.

Irina Marinescu: “Meseria asta e parte din tot ce sunt eu”

eJobs România: Cine te-a ajutat să-ți faci primul tău CV?

Irina Marinescu: Nu cred ca m-a ajutat nimeni. Mi l-am făcut singură, urmând niște template-uri.

eJobs România: Ai lucrat în timpul facultății/liceului?

Irina Marinescu: După cum spuneam mai sus, jobul de la Hippie Hippie Shake a fost primul meu job serios. Pe vremea aceea nu existau foarte multe posibilități de part-time jobs de vacanță dar eu am lucrat destul de mult ca hostess la târguri. Erau joburi mici și ocazionale, dar ma bucurăm teribil când aveam ocazia sa îmi câștig singură niște bani.

În facultate am dat meditații la engleză (am diploma de suplinitor clasele l-lV, ca urmare a absolvirii Liceului Coșbuc), am făcut un internship de 6 luni la Venera Arapu, iar în anul 3 de facultate mi-am deschis propriul atelier cu 3 angajați, încă de la început .

eJobs România: Mai ții minte ce ai făcut cu primul tău salariu?

Irina Marinescu: Sigur că da. Mi-am oprit niște haine din magazin (Hippie Hippie Shake), pe care în final, Mihaela (ownerul) nu mi le-a reținut din salariu. Mihaela este unul dintre cei mai mișto și mai speciali oameni pe care am avut ocazia să-i cunosc, iar la momentul respectiv magazinul ei era cam cea mai cool opțiune de streetwear fashion, într-o perioadă în care nu existau prea multe magazine. Am plecat la mare cu salariul meu. Am avut o satisfacție uriașă și am fost extrem de atentă la felul în care mi-am cheltuit banii.

eJobs România: Dacă te-ai putea întoarce în timp, ți-ai schimba meseria?

Irina Marinescu: Asta e cea mai grea întrebare pe care mi-a pus-o cineva într-un interviu. Fără exagerare.

Pare că meseria asta e parte din tot ce sunt eu, ca o prelungire a mea, fără de care nu mai știu exact cum aș putea să fiu. E foarte adevărat și că eu m-am metamorfozat enorm în ultimii ani și ceea ce am învățat sau am dobândit a luat diverse forme. Desenul s-a împletit cu printurile manuale de pe haine, cu meseria de costume designer. Am fost mai deschisă în ultimii ani și asta m-a dus în multe locuri nebănuite la începutul drumului, dar de care m-am bucurat și din care am învățat enorm.

eJobs România: Ne poți spune cine a fost mentorul tău pe plan profesional?

Irina Marinescu: Cred că bunicul meu, care era marochiner și care a lucrat în casă toată copilăria mea, mi-a insuflat enorm din drive-ul pentru meseria asta. Ca mentor, simt că singurul om care m-a ghidat și m-a inițiat a fost tata, care avea cu totul alt profil dar care, având propriul business, mi-a indus o anumită conduită și un anumit mindset, deși nu am excelat niciodată pe business.

eJobs România: Ce sfaturi le-ai da tinerilor la început de drum în ceea ce privește găsirea unui loc de muncă?

Irina Marinescu: Nu îmi place sa dau sfaturi, cred că pot doar să emit o părere, și anume cred că, în măsura în care asta este un criteriu posibil, este extrem de important să îți placă ce faci. Să ai măcar un dram de pasiune și de dedicare vizavi de job, pentru că nu cred îți poți face bine treaba atata timp cât nu îți place ce faci.

Ți-a plăcut acest articol? Citește și:

Interviu cu Helen: ce vrei să te faci când vei fi mare

Liviu Popescu, Fratelli: ce sfaturi oferă tinerilor la început de drum

Foto: Andrei Runcanu (portret Irina), unsplash.com

A fost util articolul? 2
  • AvatarMOHAMMAD JAHANGIR zice

    another beautiful

Leave a Reply