• 15 Mar. 2023
  • 5 min

Descoperă un instrument prețios în managementul stresului!

Descoperă un instrument prețios în managementul stresului!

Despre managementul stresului se vorbește, se scrie extrem de mult. Există o varietate de metode de tratare sau ameliorare sau chiar acceptare a stresului, pe lângă medicația aferentă tratamentului. Lumea în care trăim ne supune stresului continuu, iar noi ne aflăm în permanență în încercarea de a-l controla. Pe lângă instrumentele pe care le-ai testat poate deja pentru managementul stresului există și unul extrem de la îndemână de care puțini profită: scrisul în jurnal.

Despre el ne povestește mai multe în cele ce urmează Cristina Fabian primul Instructor Certificat în Journaling – Journal to the Self (JTTS)® din România și lector la Fundația Calea Victoriei, unde susține cursul Journal to the Self (JTTS) – scrisul ca instrument de transformare personală, din 24 martie. Cristina a studiat în Statele Unite la Therapeutic Writing Institute (TWI), tehnici pentru scrierea memoriilor şi metoda Ira Progoff pentru Intensive Journaling. Center for Journal Therapy este instituţia care i-a evaluat capabilităţile de Instructor în Journaling şi i-a acordat certificarea.

Scrisul este recunoscut ca fiind una dintre cele mai puternice metode de exprimare. Scrisul în jurnal este frecvent utilizat ca metodă de eliberare a stresului, iar beneficiile acestei acțiuni nu se opresc aici. Jurnalul este prietenul întotdeauna disponibil, dispus să ne accepte așa cum suntem, să nu ne judece, să ne ofere răspunsuri și să ne ghideze către anumite acțiuni, dacă îi dăm șansă și încredere. Se spune că avem în noi toate informațiile necesare pentru a lua deciziile benefice vieții noastre. Ele sunt undeva acolo, dar în goana activităților zilnice, nu ne mai dăm pacea, răgazul să le accesăm.

Journaling-ul oferă un set de tehnici de accesare a acestor informații, facilitând drumul către o mai bună relaționare cu noi înșine și cu cei din jur. Câteva din direcțiile în care ne ghidează Journaling-ul sunt descrise mai jos. Unele dintre tehnici pot accesa informații în mai multe direcții, în funcție de subiectul abordat.

  • Self Discovery/Self Awareness – explorarea propriei persoane (minte și emoții), aprofundarea Sinelui, acceptarea propriei persoane ca întreg, și descoperirea potențialului de dezvoltare. De exemplu, ne putem identifica sursele de stress pentru a putea acționa asupra lor, ca și momentele frumoase, de bucurie, de fericire, pe care le putem păstra într-un anume fel în care să ne devină surse de energie când avem mai mare nevoie de ele.
  • Personal/Professional Life Management – recurența cu care scriem despre anumite subiecte, preocupări din viața noastră ne relevă un flux de informații, care în timp dezvăluie anumite obiceiuri, comportamente asupra cărora putem interveni dacă le găsim dăunătoare calității vieții noastre sau, din contră, să le continuăm pe cele benefice nouă.
  • Relationships Management – abordarea diferită a unor relații conflictuale, neclare sau, din contră, explorarea, înțelegerea relațiilor sănătoase și proliferarea lor. În cazul relațiilor/situațiilor conflictuale, intervenirea înainte de escalarea conflictului, eliberarea emoțiilor negative au ca efect o abordare mult asertivă și îndreptată către o soluționare mai rapidă.

Deși în câteva țări europene, dar mai ales în Statele Unite, Journaling-ul este practicat de cel puțin 35 de ani în diverse medii și este parte din lista de recomandări a medicilor psihoterapeuți, în România el este încă o noutate. Foarte mulți dintre noi scriu sau au scris în anumite momente ale vieții. Am făcut-o într-un mod mai degrabă intuitiv, decât instruit.

Nivelul experiențial și de cunoștinte al cursului Journal To The Self este unul care oferă participanților instrumente necesare navigării prin propria viață, devenind altfel mult mai conectați la posibilitățile de a se alinia cu ei înșiși. Pe durata a 12 ore (6 sesiuni), participanții vor experimenta toate tehnicile, se vor împrieteni cu ele, vor vedea efectul asupra propriei persoane (minte și emoții) și le vor putea folosi ulterior în orice moment, cât timp vor dori, în viața personală și profesională.

Versatilitatea Journaling-ului este aparte. Încă din primii ani de școală, oricine îl poate practica. Nu e nevoie să fi scris înainte, să ai anumite abilități de scris, să deții device-uri sofisticate sau să fi urmat orice alte cursuri de comunicare sau introspecție. Journaling-ul este despre fiecare dintre noi, în cel mai onest, intim și autentic mod.

 

Câteva dintre tehnicile pe care JTTS le oferă pentru managementul stresului și nu numai sunt:

Self Discovery/ Self Awareness:

  • Character Sketch – Un exemplu este crearea prin descriere detaliată a unui autoportret, scris din perspectiva unei alte persoane. Cum ne vedem prin ochii altcuiva. Această tehnică ne ajută să ne lărgim orizontul vizavi de propria persoană, înlocuind atitudinea de self centered, cu una mult mai deschisă, luând în considerare și perspectiva celor din jur. Fiind onești în descriere, ies la iveală diverse părți ale personalității noastre care odată acceptate vor redefini relația cu respectiva persoană.
  • Captured Moments – Momentele fericite, încărcate cu bucurie din viața noastră pot deveni surse de energie pentru momentele dificile. Descrierea lor prin intermediul simțurilor, ne poate “transporta” în acel moment, până la nivelul profund de retrăire a respectivului moment.

 

Personal/ Professional Life Management:

  • 5 Minutes Sprint – Journaling într-un anumit interval de timp, construit special ca un “shot” de scris concentrat și intens. De-a lungul unui proiect personal/ profesional, 5 minute acordate în fiecare zi pe o anumită perioadă, ne pot oferi aduce claritate în gânduri, conexiuni între diverse informații, idei ce pot influența cursul proiectului.
  • Time Capsule – Monitorizarea unei anumite situații de-a lungul unei anumite perioade. Un exemplu este referitor la starea de sănătate. Observarea și notarea consistentă și perseverentă a unor simptome, comportamente pot ajuta medicul în identificarea mai exactă a cauzelor unor boli și stabilirea unui diagnostic.
  • List of 100 Items – Pentru a găsi soluții acționabile problemelor cu care ne confruntăm, avem nevoie să le înțelegem în detaliu. List of 100 Items ne ajută să investigăm cât mai profund, dincolo de conștient, accesând informația din subconștient. Un exemplu poate fi dorința de a obține o promovare. În acest caz vom folosi tehnica listei celor 100 motive pentru care îmi doresc o promovare. Conștientul se oprește la câteva, considerându-le suficiente. În momentul în care continuăm cu expunerea motivelor, informația din subconștient iese la suprafață, în forme potențial necunoscute.

Relationships Management:

  • Dialogue – foarte frecvent folosit acolo unde e nevoie de clarificări. Dialogul este o conversație imaginară sub forma unor schimburi de replici între două persoane, unde autorul este vocea ambelor părți. Poate părea ca un script de film sau piesă de teatru. Dialogul poate fi cu persoane, cu situații, cu propriul corp, cu propria persoană sau subpersonalități etc, din trecut, prezent sau viitor. Un dialog imaginar purtat cu o persoană cu care nu avem o relație bună, dar cu care e nevoie să lucrăm, poate atenua conflictul si dezamorsa tensiunea existentă în relația respectivă.
  • Unsend letters – una dintre cele mai folosite tehnici de eliberare a emoțiilor negative față de o persoană. Scrisoarea se scrie folosind cel mai autentic, emoțional limbaj, în perfect sincron cu emoțiile momentului. Scrisul durează atât timp cât este necesar, pânâ ce corpul este eliberat. Scrisoarea este distrusă mai apoi, în acest fel evitând riscul de a fi trimisă.

Journaling-ul este unul dintre cele mai la îndemână instrumente de self management. Poate fi practicat oriunde, oricând, cu minim de resurse. Dincolo de efectele terapeutice ce vor apărea, cel mai probabil, este un mod de a dezvolta creativitatea, de a ne exprima. Diversitatea modalităților în care ne putem exprima în Journaling, prin scrisul pe calculator, telefon, aplicații, scrisul de mână cu culori, desenatul, folosirea colajelor, foi colorate, stickere, face ca mintea și emoțiile să fie deopotrivă stimulate în mod creativ.

Journaling-ul susține autenticitatea, fără să ne impună reguli. Pentru a fi autentici în Journaling, este important să avem intimitate. Doar asigurarea intimității, confortul dat de ea, ne susține în a fi autentici și în a accesa toate beneficiile Journaling-ului.

Cursul Journal To The Self se desfășoară în strictă confidențialitate și privacy referitor la ceea ce fiecare participant scrie și alege să împărtășească cu ceilalți participanți în timpul sesiunilor. Discuțiile de grup în timpul cursului se concentrează pe reflecțiile asupra tehnicilor folosite.

 

Ți-a plăcut articolul Descoperă un instrument prețios în managementul stresului? Citește și:

Ce se (mai) întâmplă cu joburile remote

Cum să-ți subliniezi realizările la job fără să pară că te lauzi

Tendințe în redactarea CV-ului de urmat în 2023

A fost util articolul? 4

Leave a Reply