Pentru delegație ai dreptul, pe lângă acoperirea cheltuielilor pentru transport și cazare) și la o diurnă – o sumă de bani dedicată cheltuielilor cu masa, transportul, dar și cu unele necesități la fața locului.
Așa cum povesteam în acest articol, diurna se acordă în proporție de 100% numai dacă durata delegării este de cel puțin 12 ore, iar suma primită de la angajator diferă în funcție de distanța față de orașul în care compania își are sediul sau de orele petrecute în delegație și este în limita unui plafon (atât pentru deplasările în țară, cât și pentru cele în străinătate). Desigur, îți dorești să afli mai multe despre plafonul maxim al diurnei, despre documentele necesare pentru a o obține, dar și despre condițiile sale de acordare în anumite situații. Avem toate detaliile în cele ce urmează.
În țară, valoarea zilnică a diurnei este de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizație, prin hotărâre a Guvernului pentru personalul autorităților și instituțiilor publice (Hotararea 714/2018): 23 lei/zi × 2,5 = 57,5 lei pe zi. În străinătate, valoarea zilnică a diurnei este de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurnă, prin hotărâre a Guvernului. Verifică aici care este diurna în valută aferentă fiecărei țări în parte.
Dacă ești angajat, poți primi un plafon maxim pe lună, de 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat. Pentru administratori se acordă 3 remunerații prevăzute în raportul juridic. Același sistem de calcul se aplică atât pentru diurnele externe cât și interne.
Plafonul aferent valorii a 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat se calculează prin raportarea celor 3 salarii la numărul de zile lucrătoare din luna respectivă, iar rezultatul se multiplică cu numărul de zile din perioada de delegare/detașare/desfășurare a activității în altă localitate, în țară sau în străinătate.
Diurna se acordă pentru toată perioadă a deplasării, indiferent dacă angajatul în timpul deplasării beneficiază de repausul săptămânal.
Nu este nevoie să o justifici. O poți folosi pentru acoperirea cheltuielilor cu masă, pentru transportul în localitatea de delegare, precum și pentru acoperirea cheltuielilor uzuale.
Cât timp ești în deplasare și primești diurnă, nu ai dreptul să primești concomitent și tichete de masă.
Dacă primești indemnizație de mobilitate, aceasta nu poate fi cumulată cu diurna.
Dacă diurna zilnică este peste plafonul de 50 de lei, partea care depășește plafonul este considerată venit asimilat salariilor pentru care se datoreaza impozit pe veniturile din salarii si se cuprinde în baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii (CAS, CASS, Contributia asiguratorie pentru munca). Așadar, dacă angajatorul îți oferă o diurna de 60 lei/zi. 50 de lei este cheltuială deductibilă și 10 lei este venit asimilat salariilor.
Dacă îți dorești să-ți găsești un job care să-ți permită să călătorești și să iei diurnă, pe eJobs.ro ai zeci de mii de roluri scoase la bătaie. Curajul pentru mai bine vine din tine!