Ai găsit jobul la care visai de ceva timp, ai trecut prin etapele de recrutare și ai fost acceptat pentru poziția respectivă. Dacă te afli în preaviz trebuie să te aștepți la acea discuție de final cu angajatorul.
Exit interview-ul este o ocazie bună de a oferi feedback despre punctele forte, dar și cele slabe ale companiei din care ai ales să pleci. Totuși, vrei să pleci într-o notă pozitivă, de aceea e important să știi cum să abordezi discuția. Iată câteva câteva recomandări despre cum să oferi feedback constructiv în cadrul unui exit interview.
Angajatorii setează astfel de discuții pentru a obține feedback valoros despre experiența angajaților în companie. În plus, părerea ta contează atunci când este construită strategia de retenție. Deși aceste discuții par benefice doar pentru angajatori, aceasta pot fi, de asemenea, un exercițiu bun pentru angajatul care pleacă. Acesta este determinat să se gândească în mod critic la experiențele trecute, la ce a reușit să învețe pe parcurs, dar și să-și seteze așteptări corecte de la viitorul angajator.
Printre cele mai comune întrebări la care te poți aștepta într-un exit interview se numără: De ce ai ales să pleci? Ce ți-a plăcut la jobul tău și ce nu ți-a plăcut? Cum a decurs interacțiunea cu managerul? Ce ar putea compania să schimbe pentru a se îmbunătăți? Ai recomanda prietenilor sau cunoștințelor angajatorul respectiv? De ce da sau de ce nu?
E important să oferi un feedback sincer, dar să nu fie lipsit de respect, chiar dacă este negativ. Totul ține de tonul și de modul în care alegi să-ți exprimi părerea. Un angajator va ține cont de recomandările tale, doar dacă acestea sunt comunicate onest și fără furie sau resentimente.
Încearcă să fii cât mai pozitiv și amabil, chiar și atunci când vorbești despre o problemă cu care te-ai confruntat la jobul respectiv. Ține minte că această discuție nu este o sesiune de terapie în care să-ți descarci frustrările, ci mai degrabă este o îndatorire profesională menită să ajute angajatorul să-și îmbunătățească strategia de retenția, cultura organizațională sau comunicarea internă.
Un mod bun de a lăsa o impresie satisfăcătoare angajatorului este să oferi cât mai multe exemple concrete. Acest lucru oferă mult mai multă credibilitate și greutate feedback-ului tău și poate avea un impact pozitiv asupra organizației. Încearcă să te concentrezi asupra exemplelor semnificative care ți-au impactat evoluți în compania respectivă.
Nu te limita la feedback-ul negativ. O companie nu dorește să știe doar despre deficiențe, ci și despre ce a reușit să remedieze. Astfel, vorbește și despre aspectele care ți-au plăcut la jobul respectiv, fie că este vorba despre comunicarea cu ai tăi colegi, fie că amintești despre beneficiile sediului companiei.
E prea aglomerat în transportul public la orele de vârf sau în mod constant nu găseai loc de parcare? Comentariile mărunte sunt utile angajatorului, însă e important să accentuezi ce este în controlul companiei și ar putea să schimbe pe termen mediu sau lung.
Cu siguranță ești încântat de noul tău rol și dorești să povestești mai multe despre beneficiile acestuia. Totuși, nu trebuie să petreci jumătate de interviu lăudându-te cu cât de uimitor este noul tău job. Dacă totuși ții să compari cele două roluri, explică aspectele care te-au atras la noul angajator și pe care nu le-ai găsit la actualul loc de muncă.
Nu uita niciodată de profesionalism. Exit interview-ul nu este un moment în care să spui cât de puțin ai empatizat cu ai tăi colegi sau cu managerul. Feedback-ul sincer este binevenit, dar nu atunci când este ofensator pentru ceilalți.
Schimbările în carieră nu sunt ușoare, căci vin la pachet cu o mulțime de temeri. Chiar și exit interview-ul poate fi un motiv de stres pentru tine. Totuși, e important să fii curajos și să depășești provocările cu care te confrunți. Doar așa poți să evoluezi în carieră și să faci ceea ce te mulțumește.