• 16 Aug. 2021
  • 3 min

Ce să faci și ce să nu faci în căutarea jobului dorit

greșeli

Ai pornit în căutarea jobului dorit? Îţi adaptezi CV-ul, înveţi cum să spui povestea carierei tale, dar nu este suficient. Există greşeli din care ai de învățat.

Îți venim în întâmpinare cu cele mai frecvente greșeli pe care să le faci, dar și pe cele pe care să le eviți în căutarea unui job.

Greșeli pe care le poți face în căutarea și alegerea unui job

Să trimiți CV-uri nesolicitate

Companiilor le plac oamenii cu inițiativă care le înveselesc inbox-ul cu CV-uri creative. La prima vedere, poate fi o greşeală pentru că dai impresia că aplici netargetat, dar nu ştii de unde sare oferta de job.

Să alegi un job unde nu rezonezi cu șeful sau cu ai tăi colegi

O astfel de alegerea te va ajuta să-ți dai seama ce îți dorești de la viitorul tău manager sau colegi, cum ai vrea să fie persoana pentru care vrei să lucrezi și ce comportamente nu ai putea tolera. Vei învăța lucruri despre valorile tale și despre tipul de oameni alături de care poți face echipă.

 

Să îți lași publice datele despre experienţă şi contactele pe site-urile de joburi sau în social media

Chiar dacă nu îți dorești să împarți informațiile cu toți recrutorii și, uneori, ofertele netargetate pot fi supărătoare, pe termen lung, ai de unde alege din anunţurile de joburi care îți vin pe e-mail sau telefonic.

 

 

Ce greșeli să eviți în căutarea unui job

Să mergi singur pe drumul schimbării jobului

Schimbarea jobului îţi dă, adesea, sentimentul că poţi face o mişcare nu tocmai inspirată sau chiar că nu îţi vei găsi drumul în noul rol. Este şi motivul pentru care eşti reticent în a discuta cu prietenii sau cu familia despre planurile tale în carieră sau despre noul job. Te gândeşti că îi vei anunţa când vei fi sigur de acea poziție.

Merită, însă, să-ţi schimbi abordarea când vrei un job într-o industrie nouă, iar prietenii din social media şi mesajele distribuite joacă un rol important. Tot ceea ce contează este să nu ţii cont că nu aţi mai vorbit de mult timp, ci să-i abordezi. Poţi începe discuţia cu activităţile din ultimul timp, cu hobby-urile şi apoi să o conduci conversația spre oportunităţile de joburi.

 

Să fii foarte nerăbdător

Căutarea unui job necesită timp. După ce ai analizat situația și te-ai decis să faci o schimbare în carieră, începe un maraton al găsirii acelui loc care ți se potrivește. Uneori poți fi descumpănit pentru că nu găsești ceea ce îți dorești. Pentru a evita situația în care arăți că vrei cu orice preț un job, dar și dezamăgirea că acesta întâzie să apară, e bine să-ți construiești un plan de acțiune realist, pas cu pas. Cere sfatul prietenilor care au ajuns în carieră acolo unde îți dorești și tu, lucrează cu un coach sau dedică timp pentru a cerceta, pentru a transforma CV-ul și scrisoarea ta de intenție într-o poveste, dar și pentru a deprinde practicile industriei.

 

Să aplici pentru jobul nepotrivit

Îți propui să ai o anumită funcție sau un anumit rol și îți nișezi căutarea atât de mult încât ai la îndemână doar câteva opțiuni. Astfel, scapi din vedere opțiuni care ți se potrivesc. Situația poate fi și invers, să aplici la toate joburile pe care le vezi și ți se par a fi potrivite. Ambele atitudini sporesc anxietatea. Cel mai bine este să ai o abordare echilibrată. În fond, cariera seamănă cu o călătorie și are momente imprevizibile cărora merită să le faci față. Nu evita acele joburi care, pe lângă cerințele pentru care ești calificat, au și două-trei cerințe pe care le poți rezolva cu perspicacitate.

Schimbările în carieră nu sunt ușoare, căci vin la pachet cu o mulțime de temeri. Ca să-ți fie mai lină tranziția către un job mai bun sau chiar către un alt domeniu de activitate, îți suntem alături cu joburile potrivite pentru tine pe eJobs.ro! Curaj! Aplică!

 

Ți-a plăcut articolul despre greșeli pe care le poți face în căutarea unui job? Citește și:

7 motive care transformă învățarea online în viitorul educației

 

Cum să răspunzi la întrebări ce-ți vizează inteligenta emotionala

Cum să-ți faci mai lină revenirea la birou după vacanta de vara

A fost util articolul? 3
cautarea unui job nougreseligreseli în carierajob

Leave a Reply