Când pornești în căutarea unui nou job emoțiile sunt perfect normale, la fel și multele întrebări care te neliniștesc. Și nu doar procesele de găsire al anunțului de job și de aplicare sporesc nivelul de stres profesional, ci și etapa interviului de angajare. Conform unui studiu eJobs România, mai mult de jumătate dintre candidați se tem că nu au atitudinea potrivită și că vor părea nesiguri pe ei, din cauza emoțiilor.
Însă poți trece peste această stare dacă preiei modelul oamenilor care lucrează în vânzări și care au abilitatea de a te convinge într-un timp scurt să faci o nouă achiziție. Iată câteva idei prin care poți să te vinzi bine la interviu!
Pentru a convinge recrutorul, trebuie mai întâi să înțelegi situațiile pe care le întâmpină compania în momentul de față. Tendința este să fii atent la propriile nevoi, dorințe și probleme. Însă un interviu nu este doar despre tine. Angajatorul vrea să vadă cum îți poți folosi abilitățile, cunoștințele și experiența pentru a rezolva anumite probleme pe care le întâmpină în afacere. Așadar, calitățile tale, pe care le menționezi în timpul interviului trebuie să se alinieze cu acele calități de care business-ul are nevoie. Primul pas pentru a înțelege ceea ce este cel mai important pentru angajator este să te documentezi despre companie sau să întrebi direct recrutorul despre nevoile companiei, problemele sale și planurile de viitor. Foarte important e și să parcurgi cu atenție și anunțul jobului. Astfel vei ști ce abilități și cunoștințe sunt necesare pentru a te califica pentru job. Apoi, le poți identifica în experiența ta și vei putea arăta cum le-ai ușura munca sau cum abilitățile tale ar putea ajuta echipa să-și atingă obiectivele.
După ce ți-ai făcut temele, poți lua pentru câteva momente rolul recrutorului. Decide care sunt acele calități importante din CV-ul tău care ar convinge recrutorul și concentrează-te să le prezinți într-un mod detaliat, oferind exemple, pentru a convinge că ești candidatul potrivit jobului la care ai aplicat. Pentru a oferi exemple relevante îți poți pune următoarele întrebări:
După ce ți-ai răspuns la aceste întrebări, îți poți structura prezentarea vizând 3 calități și pentru fiecare să găsești exemple concrete.
Gândește-te la cei mai buni actori, ei cunosc bine scenariul și își adaptează replicile în funcție de acesta. Un om de vânzări își face un plan de abordare al clienților și îl exersează poate cu ai săi colegi sau cu prietenii. Un rol asemănător ai și tu. Este important să-ți exersezi acea prezentare care te ajută să te vinzi bine pentru un job. Aceasta ar trebui să fie naturală și convingătoare. Cel mai bun mod este să te înregistrezi pe telefon în timp ce vorbești. Când asculți înregistrarea, îți poți pune următoarele întrebări:
Nu încerca să memorezi propoziții sau paragrafe complete. Această abordare te poate bloca la interviuri. În schimb, exersează o conversație în jurul unor puncte importante, chiar dacă exprimarea poate fi diferită. În egală măsură, acordă atenție și timpului. Un răspuns nu ar trebui să aibă mai mult de 1-2 minute, astfel poți păstra atenția recrutorului și să transmiți informația care îl interesează.
Gândește-te la oamenii din vânzări care probabil te-au abordat pentru a te convinge să cumperi un produs. Ești mult mai dispus să acorzi atenție unor persoane atente la felul în care se prezintă și la modul în care te abordează. Și aceeași strategie ar trebui să o ai și la interviu. Poziția dreaptă a corpului și un zâmbet pot să transmită încredere în ceea ce spui și te pot ajuta să convingi mai ușor recrutorul. Pune accent și pe modul în care vei începe discuția cu recrutorul. Ai putea alege o frază, o idee care să-i stârnească interesul de a afla mai multe despre tine.
Schimbările în carieră nu sunt ușoare, căci vin la pachet cu o mulțime de temeri. Ca să-ți fie mai lină tranziția către o poziție mai bună sau chiar către un alt domeniu de activitate, îți suntem alături cu locurile de muncă potrivite pentru tine pe eJobs.ro! Curaj! Aplică!