La interviul de angajare ești atât de atent să oferi răspunsurile corecte, încât nu mai iei în considerare întrebările pe care ar trebui să le adresezi și care-ți oferă detalii-cheie despre job și companie. Descoperă în continuare acele întrebări la care te-ai gândit mai puțin, dar care ar putea să-ți ofere o perspectivă nouă asupra jobului dorit.
Întrebările referitoare la modul de lucru al companiei și despre stilul de lucru constituie o excelentă modalitate de a-ți evidenția interesul și entuziasmul pentru jobul dorit. Interviurile ar trebui privite ca ocazii valoroasă de a-ți demonstra cunoștințele, precum și ca momente potrivite pentru a pune întrebări ce reflectă interesul tău față de oportunitatea deschisă.
Astfel, e important să gândești întrebări pentru interviu cu accent pe anumite tematici: clarificarea incertitudinilor tale, precum și a micilor ezitări ale angajatorului în ceea ce te privește. Prin întrebările tale, ridică și așa numitele red flags prin care arăți gândirea ta analitică, dar și preocuparea pentru cariera și potrivirea ta în companie. Iată întrebările la care poate nu te-ai gândit, dar care te pot ajuta să testezi perspectiva companiei în ceea ce privește dezvoltarea și angajările, iar la final să construiești o relație profesională excelentă cu recrutorul.
Este ocazia de a afla ce alte calități, în afară de cele enumerate în descrierea jobului, sunt utile pentru a-ți face treaba cât mai bine. Este posibil să ai acele abilități sau să fi trecut printr-o experiență care te-a format în acest sens. În plus, este și o ocazie pentru a te perfecționa și a începe anumite cursuri care te vor ajuta să vii pregătit la job încă din prima zi.
Întrebarea are două beneficii pentru tine. Angajatorul va afla că se poate baza pe tine în cele mai dificile momente și ești acel coleg empatic, gata să mențină echipa fericită. Va fi un plus pentru tine când va fi realizată lista scurtă a candidaților. De asemenea, ai parte de informații importante care te vor ajuta să treci cu bine de perioada de probă și de integrare.
Merită să afli dacă este vorba de un job nou în companie și cum persoana angajată poate să aducă valoare. Dacă compania este în plin proces de angajare a mai multor persoane, întreabă despre planul de dezvoltare, despre viziune. Rolul tău, dar și al colegilor este nevoie să fie sustenabil. Dacă angajatorul oferă răspunsuri vagi despre fostul angajat, fii discret, însă este important să afli cât timp a ocupat acea poziție. Dacă compania a avut mai mulți angajați într-un timp scurt, motivul era nepotrivirea sau i-a promovat în cadrul companiei? Dacă nu au fost potriviți, ce așteptări avea angajatorul și cum vrea să fie noul angajat? Întrebarea te va ajuta în decizia de a accepta sau nu jobul.
Întrebarea te ajută să afli cum se lucrează în echipă în companie. Va fi un prilej pentru recrutor să ofere detalii din stilul de lucru și felul de a fi al colegilor. O astfel de întrebare arată un grad de maturitate, precum și viziunea ta. Este important să afli dacă feedback-ul e bidirecțional și cum se reacționează la feedback-urile constructive.
Una dintre cele mai potrivite abordări pentru a cunoaște mai bine cultura companiei, dar și gradul de satisfacție al recrutorului este să-i pui întrebări despre el. În plus, dacă există asemănări între experiențe, interviul va fi unul relaxat și plin de zâmbete. Este bine să păstrezi un echilibru între întrebările mult prea personale și cele mult prea formale.
Provocările nu lipsesc atunci când ai o listă lungă de criterii pe care vrei să le bifezi atunci când ești în căutarea unui job. Dar, cu o doză de curaj și instrumentele necesare la îndemână, poți să treci cu brio peste ele. Urmărește-ne pe cariera.ejobs.ro pentru a afla secretele proceselor de recrutare reușite și aplică la cele mai tari joburi pe eJobs.ro.
Da, să fii introvertit poate fi o superputere la un interviu
Top 10 podcasturi pentru inspirație și dezvoltare profesională