• 15 Dec. 2021
  • 4 min

Obiective SMART sau cum să aduci un suflu nou carierei tale în 2022

obiective smart
Autor
Mihaela Pascari
Mihaela Pascari Face parte din echipa eJobs România de circa 5 ani. Perioad... Arată mai mult

Chiar dacă ultimul an și jumătate nu a fost atât de prietenos în legătură cu planurile noastre, iar multe dintre obiectivele ambițioase pe care ni le-am stabilit nu s-au concretizat, asta nu înseamnă că nu merită o reflecție. S-ar putea să-ți dai seama că ai învățat mai multe lucruri noi decât te așteptai și că ai avut parte de mai multe experiențe inedite la job sau în afara lui decât în anii trecuți. 

În plus, fără să reflectăm asupra evenimentelor ce au avut loc în ultima perioadă nu putem vorbi despre obiectivele viitoare. Cercetările arată că aproximativ 80% dintre obiectivele stabilite în noul an eșuează până la jumătatea lunii februarie, așa că retrospectiva asupra lui 2021 și un plan bine pus la punct pentru 2022 sunt esențiale pentru îndeplinirea scopurilor tale.  

 

Pașii necesari de urmat pentru stabilirea obiectivelor SMART

Aruncă o privire retrospectivă asupra lui 2021 

Primul pas către stabilirea obiectivelor carierei este să faci o radiografie a anului ce a trecut. E important să analizezi în profunzime modul în care a decurs acesta, realizările pe care le-ai avut, dar și hopurile ce ți-au ieșit în cale. 

De regulă, la final de an, companiile evaluează fiecare angajat în parte. Dacă în compania în care lucrezi nu există astfel de proceduri, nu înseamnă că nu îți poți nota separat performanțele pentru niște obiective viitoare cât mai clare.

Cu cât ești mai detaliat atunci când treci pe foaie toate activitățile din 2021, cu atât e mai bine. Acest lucru te va ajuta să determini care sunt etapele următoare și ce este realist atunci când vine vorba de stabilirea obiectivelor carierei. Iată câteva elemente care nu trebuie să lipsească de pe lista ta: obiectivele tangibile îndeplinite, cursurile de formare finalizate, calificările obținute, abilitățile sau cunoștințele noi acumulate, noile responsabilități, dar și tipul de feedback primit din partea managerului. 

 

 

Fă o comparație cu obiectivele de anul trecut

Dincolo de a privi asupra lucrurilor bune și mai puțin bune din 2021, trebuie să arunci o privire asupra planului tău de carieră pe care l-ai pregătit încă în 2020. Desigur, suntem siguri că noul context în care ne aflăm nu ți-a permis să le realizezi pe toate. Dar această comparație te va ajuta să înțelegi dacă direcția, dorințele sau nevoile tale s-au schimbat față de acea perioadă. Trebuie să te asiguri că pasiunile și prioritățile tale nu s-au schimbat. Iar dacă s-au schimbat să faci planul pentru 2022 orientat către acestea. 

Scopul final al tuturor acestor acțiuni este să te bucuri de direcția în care te îndrepți, dar și de călătoria pe care o parcurgi în drumul spre aceasta. 

 

Contextul de pe piața muncii îți permite să-ți realizezi noile obiective?

Aceasta este una dintre întrebările esențiale la care trebuie să răspunzi înainte să-ți treci pe listă noile obiective. Pandemia a adus după sine multe schimbări atât la nivelul pieței muncii, cât și la nivel personal. Iar acestea s-ar putea să-ți pună bețe în roate în anumite situații. 

Așa că, spre exemplu, dacă te afli în căutarea unui loc de muncă și ai experiență de lucru doar într-un domeniu care stagnează în această perioadă, poate că ar fi momentul să te reorientezi și spre altele, mai active din punct de vedere al recrutărilor. Spre exemplu, dacă vrei să te orientezi către industria IT, ai la dispoziție cursurile gratuite marca eJobs România. Acestea sunt organizate printr-un proiect cofinanţat din Fondul Social European, parte a programului Operaţional Capital Uman 2014-2020. Tot ce trebuie să faci este să intri pe site-ul cursuri-it.ejobs.ro, să descoperi cursurile disponibile şi să te înscrii, completând formularul de pe site.

 

Obiective Smart – cum te ajută să aduci claritate în obiectivele tale

Obiectivele SMART sunt considerate esențiale în managementul proiectelor, managementul resurselor umane sau dezvoltare personală. Așa că de ce nu ai folosi această strategie chiar și în dezvoltarea ta profesională? Hai să vedem cum îți poți stabili scopurile, luând în calcul obiectivele SMART. 

 

Obiectivele SMART de luat în calcul

Specific 

Fii cât mai clar atunci când îți setezi obiectivele. Nu ar trebui să fie neapărat o listă cu acțiunile pe care trebuie să le faci pentru a-ți atinge obiectivele, ci mai degrabă să răspundă la întrebările: Cine mai este implicat în realizarea obiectivului meu? Ce încerc mai exact să realizez? Până când aș vrea să-mi îndeplinesc scopul? Unde se poate realiza acesta? (Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, locul potrivit pentru asta este platforma de recrutare eJobs România). Care sunt provocările cu care aș putea să mă confrunt? (Dacă vrei un job, dar nu ai experiență, ar trebui să te gândești cum o poți acumula). De ce este important pentru mine să realizez acest scop? 

 

Măsurabil 

Ce valori folosești pentru a determina dacă îți îndeplinești obiectivul? Stabilirea acestor valori face din scopul tău un obiectiv mai tangibil, pentru că oferă posibilitatea de a-ți măsura progresul. Dacă este un proiect care va dura câteva luni pentru finalizare, atunci stabilește câteva etape, luând în considerare sarcinile specifice de îndeplinit.

 

Abordabil

Acest punct se concentrează pe cât de important este un obiectiv pentru tine și ce poți face pentru a-l atinge. În această etapă poți decide și dacă ai nevoie să dezvolți noi abilități pentru a-l putea duce la bun sfârșit. 

 

Relevant

Aici ai de răspuns la această întrebare: Merită efortul pentru a-ți atinge obiectivul? Ar trebui să ții cont că scopurile noastre fac parte dintr-un alt obiectiv major. Gândește-te la legătura dintre scopul tău și obiectivele companiei în care lucrezi sau obiectivele tale profesionale. Cum te poate ajuta compania în demersul tău? Cum se leagă scopul tău de obiectivele pe termen mediu și lung? Dacă acesta nu este relevant, s-ar putea să nu merite să-i dedici timpul și energia.

 

Încadrat în timp

Oricine își poate stabili obiective, dar dacă îți lipsește calendarul realist, este posibil să nu reușești. De aceea, deadline-ul pentru obiectivul tău este esențial. Răspunde-ți la întrebări specifice despre termenul limită al obiectivului și ce se poate realiza în perioada respectivă. 

Din câte poți vedea, pentru a-ți îndeplini obiectivele e important să ai un plan bine pus la punct și totodată să treci cât mai repede la acțiune. Deschide-ți orizonturile pentru 2022 și lasă în urmă nereușitele din 2021. Asta te va ajuta să mergi cât mai concentrat spre noile tale dorințe și preferințe în carieră. Îți suntem alături cu sfaturi, recomandări pe cariera.ejobs.ro, indiferent de traseul pe care dorești să-l urmezi și cu cele mai tari joburi pe eJobs România

 

 

Ți-a plăcut articolul despre obiectivele SMART? Citește și:

Zile libere în 2022. Află când poți crea punți pentru minivacanțe!

10 filme motivationale care-ți vor da un avânt în carieră

Cum poți ajunge mai ușor la jobul dorit. Topul căutărilor pe eJobs

 

A fost util articolul? 4
obiectiv profesionalobiective profesionale

Leave a Reply