• 24 Jul. 2023
 • 4 min

Ce faci dacă angajatorul nu-și respectă obligațiile din contractul de muncă

obligatiile angajatorului nerespectate
Autor
Andra Mihai
Andra Mihai Specialist Marketing // A absolvit Facultatea de Jurnalism ... Arată mai mult

Tu știi ce să faci atunci când observi că îți sunt încălcate drepturile? Pe parcursul acestui articol te vom lămuri care sunt obligațiile angajatorului față de tine și cui să te adresezi în caz că nu îți sunt respectate drepturile.

Tu adu curajul de a-ți apăra drepturile la job, noi te ajutăm cu toate informațiile de care ai nevoie pentru a face asta.

Care sunt obligațiile angajatorului?

Poate te întrebi de ce este important să cunoști obligațiile angajatorului, în fond sunt obligațiile lui, nu ale tale. Ei bine, răspunsul este unul cât se poate de simplu. Obligațiile angajatorului se traduc în drepturile tale ca angajat, iar cunoașterea lor este esențială, chiar dacă este vorba de primul tău job. Iată câteva dintre acestea:

 • Să informeze salariații asupra condițiilor de muncă și asupra elementelor care privesc desfășurarea relațiilor de muncă;

Nu întâmplător am ales să începem cu această obligație, prima de altfel menționată în Codul Muncii, la obligațiile angajatorului, întucât această obligație nu este doar față de angajați, cât mai ales față de viitorii angajați. Acest lucru înseamnă că este o obligație pe care posibilul angajator o are față de tine înainte ca tu să iei o decizie cu privire la locul de muncă oferit.

De exemplu, în procesul de recrutare, angajatorul are obligația de a-ți prezenta cât mai realist care sunt atribuțiile postului, cum îți vei desfășura activitatea și care sunt condițiile de muncă, ca mai apoi tu să poți refuza sau accepta jobul în cunoștință de cauză.

 •  Să asigure permanent condițiile tehnice și organizatorice avute în vedere la elaborarea normelor de muncă și condițiile corespunzătoare de muncă;

Simplu, ca tu să îți poți duce la îndeplinire sarcinile prevăzute în fișa postului, trebuie să ai atât cadrul necesar, cât și instrumentele esențiale muncii tale. Iar angajatorului îi revine această obligație. Hai să luăm un caz concret: dacă ești barista, ai nevoie de un aparat de cafea ca să îți poți îndeplini munca.

 • Să acorde salariaților toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de muncă aplicabil și din contractele individuale de muncă;

Drepturile ce decurg prin lege sunt drepturi pe care le au angajații și la care angajatorul nu te poate obliga să renunți. De exemplu, concediul de odihnă de minim 20 de zile pe an este un drept al tău de care angajatorul nu te poate priva. La fel, angajatorul nu poate stabili alte praguri minime decât cele prevăzute de lege, cum ar fi salariul minim garantat în plată în funcție de sectorul de activitate și de țară.

 • Să comunice periodic salariaților situația economică și financiară a companiei, cu excepția informațiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natură să prejudicieze activitatea organizației. Periodicitatea comunicărilor se stabilește prin negociere în contractul colectiv de muncă aplicabil;

Această comunicare se poate face anual, bianual sau trimestrial și poate include informații cu privire la cifra de afaceri, proiectele și inițiativele companiei, obiectivele și indicatorii de performanță, evoluția veniturilor și cheltuielilor și orice alte informații consideră angajatorul că ar mai trebui transmise.

 • Să se consulte cu sindicatul sau, după caz, cu reprezentanții salariaților în privința deciziilor susceptibile să afecteze substanțial drepturile și interesele acestora;

Pe scurt, angajatorul este obligat să consulte sindicatul ori reprezentanții salariaților pentru a se asigura că anumite decizii nu afectează drepturile și interesele angajaților. O situație în care angajatorul trebuie să se consulte cu aceste entități este în cazul concedierilor colective.

 • Să plătească toate contribuțiile și impozitele aflate în sarcina sa, precum și să rețină și să vireze contribuțiile și impozitele datorate de salariați, în condițiile legii;

Din salariul brut, angajatorul are obligația să rețină și să vireze contribuțiile și impozitele datorate de salariat statului. Salariul pe care tu în primești în mână se numește salariu net.

 • Să înființeze registrul general de evidență a salariaților și să opereze înregistrările prevăzute de lege;

Anumite informații, precum suspendarea contractului, renegocierea salariului și orice altă modificare adusă contractului individual de muncă, trebuie transmise, de către angajator, prin intermediul registrului general de evidență a salariaților (REVISAL).

Dacă urmează să începi un loc de muncă nou, tot obligația angajatorului este și înregistrarea contractului individual de muncă în REVISAL. Atenție! CIM-ul se înregistrează în REVISAL anterior începerii activității. În caz contrar, se consideră că munca pe care tu o faci este muncă nedeclarată și se sancționează prin lege.

 • Să elibereze, la cerere, toate documentele care atestă calitatea de salariat a solicitantului;

Angajatorul este obligat să elibereze, la cerere, angajaților actuali sau foștilor angajați documentele care atestă activitatea desfășurată de salariat, cum ar fi adeverința de vechime în muncă. Aceste documente le poți solicita și direct Inspectoratului teritorial de muncă din raza teritorială unde își desfășoară angajatorul activitatea, fără să mai fie nevoie să apelezi la (fostul) angajator.

 • Să asigure confidențialitatea datelor cu caracter personal ale salariaților;

CNP-ul, număr personal de telefon, adresă, toate acestea și nu numai sunt date confidențiale prin care o persoană poate fi identificată. Angajatorul este obligat prin lege să asigure confidențialitatea acestor date cu caracter personal. Mai mult decât atât, știai că tot angajatorului îi revine obligația de a păstra confidențial salariul angajatului?

Ce faci dacă angajatorul nu își respectă obligațiile?

Codul Muncii prevede sancțiuni pentru angajatorii care își încalcă obligațiile față de angajați, de la amenzi, interdicții, până la închisoare. Iar acum că știi care sunt obligațiile pe care angajatorul le are față de tine, îți poți da seama dacă îți sunt încălcate drepturile.

Ce faci mai departe? Îți aperi drepturile, pentru că dacă nu o faci tu, probabil că nu o va face nimeni în locul tău. Adresează-te Inspectoratului teritorial de muncă și semnalează faptul că angajatorul nu își respectă obligațiile pe care le are față de tine. O altă variantă este să mergi direct către instanța de judecată.

 

 

Ți-a fost util articolul „Ce poți face dacă angajatorul nu-și respectă obligațiile din contractul de muncă ”? S-ar putea să te intereseze și:

În ce situații poți face reclamație la ITM și cum trebuie să procedezi

Ce drepturi ai ca angajat. Cum să le aplici și cum să le protejezi

 

A fost util articolul? 9
 • AvatarSoare Radian Radu zice

  Lucrez la SONDE FORAJ VIDELE nu se mai da grupa de munca din 2001 . Și acum 3 ani neau luat și sporul de vechime ce este de făcut

  • Bună, Radian,

   Poți face o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă din orașul/județul unde locuiești și poți discuta cu un avocat specializat în dreptul muncii.

Leave a Reply