• 9 Jun. 2020
  • 3 min

Cum să fii un angajat de neînlocuit în perioada crizei

oportunitati in criza
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Perioada de criză, deși plină de momente dificile și multă incertitudine, este totodată una bogată în oportunitati, atât pentru companii, cât și pentru angajați. Chiar dacă ți se pare de necrezut, unele companii au identificat acele căi sau metode prin care să transforme realitatea într-una plină de posibilități. Hai să vedem cum fiecare dintre noi, cu o motivație puternică, poate exploata toate oportunitățile pe care ni le oferă perioada pe care o traversăm, astfel încât să devenim cei mai doriți angajați.

Cum descoperi oportunitati chiar și în perioada de criză

Înainte de toate, poți începe prin conturarea unui profil al angajatului de succes. E important să știi ce anume au nevoie companiile acum mai mult decât oricând. Mai exact, de implicare activă, creativitate, de maximă responsabilitate și de flexibilitate din partea angajaților. Adică, au nevoie de echipe cât mai performante chiar și în condiții instabile.

Înainte de a vorbi despre implicare, responsabilitate și flexibilitate, îți propunem să te focusezi pe acele aspecte care te fac performant, dincolo de pasiunea pentru meseria pe care o ai sau abilitățile pe care le deții. Mai mult decât atât, ai nevoie de câteva aspecte motivaționale.

 

Cât de importantă este automotivarea?

Într-o astfel de perioadă dacă vrei să-ți păstrezi locul de muncă și chiar să fii printre acei angajați de neînlocuit, singura soluție este automotivarea. Aceasta este precedată de conștientizarea faptului că trebuie să ai propria disciplină și să înțelegi ceea ce se întâmplă, dar și să-ți controlezi permanent sentimentele și emoțiile. Tot ce va urma depinde acum mai mult decât oricând de tine, de comportamentul pe care îl ai, de implicarea, responsabilitatea și flexibilitatea ta.

Înțelegând acest lucru, vei conștientiza că trebuie să găsești în tine motivația de a merge mai departe, de a face unele compromisuri și de a accepta anumite situații sau lucruri pentru o perioadă de timp. Și toate acestea nu doar pentru a te asigura că îți vei păstra locul de muncă, ci și pentru a profită de anumite oportunitati pe care perioada crizei ți le oferă.

Celelalte competențe care fac dintr-un angajat obișnuit unul de succes sunt implicarea activă și creativitatea. Ce înseamnă asta mai exact?

Companiile, indiferent de domeniul de activitate, au acum nevoie mai mult decât oricând de angajați cât mai implicați și mai orientați către soluții și rezultate. Este momentul în care trebuie să manifestăm cât mai multă inițiativă, în care să fim interesați de implicarea în cât mai multe sau mai diverse proiecte, în care să ne dezvoltăm abilitățile și să ne orientăm creativitatea către găsirea de soluții bune. Numai așa vom ieși în evidența și vom transforma această perioadă într-una plină de oportunitati.

Însă, implicarea trebuie completată și de responsabilitate. Nu este suficient să ne arătăm disponibilitatea și dorință de a ne implica în noi proiecte, ci este necesar ca această implicare să fie una în care să ne asumăm pe deplin rolul. Acum ai șansa de a demonstra că ești capabil să-ți asumi responsabilitatea și să livrezi rezultatele dorite.

Tot actuala perioadă este una în care lucrurile se schimbă, uneori cu o rapiditate amețitoare. Fără flexibilitate și o foarte bună adaptabilitate, este posibil să nu te poți conforma realității în perpetuă schimbare. Flexibilitatea, în acest context, începe cu înțelegerea faptului că este posibil ca poziția actuală pe care o ai să se desființeze.

Dar nu trebuie să aștepți acel moment. Mult mai eficient este să identifici acest aspect ca pe o oportunitate de a te dezvolta, de a te gândi care ar fi un alt domeniu sau o altă profesie care ți-ar plăcea, de a-ți lărgi aria de interese. Poate fi o oportunitate la care nu te-ai gândit până acum, dar pe care această perioadă o poate scoate în evidență.

Iar acestea sunt doar câteva idei prin care poți exploata perioada de criză, transformând schimbările în oportunitati și reușind nu doar să-ți păstrezi locul de muncă, ci și să devii un angajat de succes, de neînlocuit.

 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Cum să îmbrățișezi schimbarea

Reprofilare profesională: spre ce joburi te poți orienta în acest moment

Ce ar trebui să știi dacă nu ai experiență și cauți un job acum

A fost util articolul? 1
carieraoportunități

Leave a Reply