• 18 Aug. 2020
  • 3 min

Înapoi la pasiune – cum să-ți alegi jobul potrivit

pasiune
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

În perioada actuală, presărată cu diverse necunoscute și variabile, fiecare dintre noi s-a întrebat cum ar putea să-și consolideze poziția profesională având în același timp și o siguranță financiară. Pe langă această condiție, trecerea de la o etapă de dezvoltare la alta vine la pachet  cu o suită de întrebări legate de menire și capabilități.

Analizând întreaga perioadă a devenirii a ceea ce suntem în acest moment, constatăm că tot parcursul nostru școlar, dar nu numai, se bazează pe validare. Calificativele, notele, aprecierile și părerile celorlați despre performanța noastră spun dacă suntem sau nu, acceptați. Și ce altă nevoie de bază ar trebui să-și satisfacă un individ social? Iată cum alegerea drumului profesional, inclusiv cel academic, se construiește pe rezultatele anterioare și posibilitatea de a ajunge cât mai ușor la convenția de a fi validat de către societate.

Dacă ai o minte ageră și lucrezi ușor cu concepte matematice, e firesc să obții note bune la materiile aferente. Dacă ești creativ și reușești cu ușurință să te exprimi literar sau artistic, atunci vei fi apreciat pentru potențialul tău în domeniile umaniste. Și de aici capcana de a ne alege drumurile profesionale, implicit și cele academice. Aliniem rezultatele școlare cu programa universitară și competențele cerute în domeniile de activitate care își caută candidați din această categorie.

Sunt însă mereu gânduri care te duc în direcția opusă. Te atrage să faci și altceva, ești curios să afli dacă poți și tu? Dacă există și alt job pe care îl poți face cu mai multă pasiune? Un proces pentru care nu ai timpul necesar să te pregătești și să dovedești. Pentru că ești pe cărarea comodă, bine bătătorită, a validării și acceptării.

 

Cum să te repoziționezi și să faci ceva din pasiune?

Acum că am vobit despre cum facem primele alegeri, să vedem ce urmează. În viața de adult continuăm să ne adaptăm. Conversia, termen provenit din latină și care înseamnă „întoarcere”, ne indică starea naturală. Ceea ce nu am făcut încă de la început, când fiind prea preocupați de validarea altora, am uitat să privim către nevoile noastre. Vocația, menirea fiecăruia, în formula sa unică de a face lucrurile din pasiune este șansa de a învăța și de a munci cu dăruire, fără a resimți efortul, care, de altfel, nu este deloc mic.

Ocazia de a alinia vocația cu trăsăturile de personalitate, este generatoare de energie și idei. Înțelegându-ne pe noi, cât și direcția în care ne trage inima, este secretul împărtășit, se pare, de Confucius: „Găsește-ți o slujbă pe care o iubești și nu va mai trebui să muncești nicio zi din viața ta”. Acest îndemn este mai valorizat după ce ai trecut deja printr-o sumă de experiențe care ți-a demonstrat că opusul este greu de trăit. Doar motivația financiară este insuficientă, indiferent de sumele cu care se contrabalansează insatisfacția, rutina sau sentimentul că nu ești pe drumul tău.

 

Când pot să fac acest pas?

Schimbări de carieră, alegeri inovatoare care par să nu aibă nicio legatură cu parcursul inițial, reîntoarceri la pasiunile din copilărie, toate aceste formule vin să confirme că reconversia este un demers firesc, indiferent de condițiile economice și nevoile pieței. Oamenii se întorc la cine sunt și cum sunt ei, accesând un rezervor de potențial care până atunci părea inexistent sau secat. Pandemia aduce temeri alimentate din mai multe surse, de la schimbări ale pieței forței de muncă până la modul în care fiecare dintre noi alege să-și aloce bugetul. A fi o resursă viabilă în acest mediu în continuă schimbare este un avantaj pe care doar cei care își pun problema reconversiei competențelor în resurse financiare o vor câștiga.

 

Acest articol a fost realizat de Mihaela Feodorof, fondatoarea companiei de consultanță Yourway Life & Career Counselling. Înainte de a-şi des­chide propria afacere, ea a lucrat timp de 16 ani în do­me­niul resurselor umane în ca­drul BRD.

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Cum evaluezi o ofertă de job

La început de carieră? Iată ce joburi poți încerca!

Atitudine sau aptitudini? Cum atragi angajatorul?

A fost util articolul? 9
pasiunepasiuneapasiunea la jobvocatia

Leave a Reply