• 13 Jan. 2020
  • 3 min

7 sfaturi pentru a-ți spori atenția și puterea de concentrare la muncă

7 sfaturi pentru a-ți spori atenția și puterea de concentrare la muncă

Sarcinile pe care nu le-ai realizat tocmai bine pentru că ți-a scăpat un anumit aspect, mesajele fugitive cărora le-ai răspuns greșit – sunt o dovadă a lipsei de concentrare și atenție.

Te invităm să descoperi o strategie de autoeducare pentru a oferi răspunsuri corecte și pentru a avea prezență de spirit în momentele-cheie ale carierei.

 

Atenția te poate costa un interviu

La un interviu, lipsa de atenție este taxată, poate chiar mai mult decât lipsa de cunoștințe. Așa că este bine ca pentru moment să nu te mai gândești la ceea ce ai „învățat” pentru interviu și să fii mai atent la ceea ce spune recrutorul. Există și tehnici de intervievare care pun accentul pe atenția ta, corelații între date, cunoștințe generale, spontaneitate. Prin urmare, atenția poate fi o armă cu care te pui în valoare.

 

Fă un efort de concentrare

Ori de câte ori îți spui că ești prea obosit, gândește-te la sportivii care se forțează să ajungă la linia de finish, deși resursele lor sunt pe terminate. Așa cum aceștia își impun să câștige teren pe ultima sută de metri, la fel îți poți impune să ai un sprint, să nu renunți când simți ca puterea te lasă.

 

Strecoară și pauze de relaxare în ceea ce faci

Stabilește clar perioade de relaxare și perioade de concentrare la muncă. Ia pauze periodic. Acestea te vor ajuta să te deconectezi, să revii cu forțe proaspete și să te concentrezi asupra proiectelor.

 

Menține-ți creierul oxigenat pentru o mai bună concentrare

Există o corelație și o explicație științifică când vine vorba de legătura dintre mișcare și atenție. Sângele transportă oxigenul în corp, iar dacă nu faci mișcare creierul nu este oxigenat, iar tu te simți letargic, golit de energie. Dacă nu lucrezi într-un mediu corporatist, poți încerca să faci chiar și exerciții la muncă. Acestea te vor ajuta să-ți sporești atenția și puterea de concentrare.

 

Adoptă o dietă pentru o minte ageră și o atenție sporită

Poate ai observat că ai zile în care ești mai atent și zile în care puterea de concentrare îți lipsește. Dieta adoptată este unul dintre factorii care contribuie la starea ta proastă. Mesele bogate în acizi grași Omega 3 contribuie la buna funcționare a creierului. Când simți nevoia de o gustare la muncă poți apela la produse bogate în Omega 3 cum ar fi nucile și semințele de dovleac. Bea un ceai verde în loc de cafea. Acesta îmbunătățește memoria și te ajută să te concentrezi mai bine.

 

Planifică-ți orele de odihnă

University of Pennsylvania și Washington State University au desfășurat un experiment pe patru grupuri distincte. Primul grup a avut ca task să nu doarmă 3 zile, al doilea a avut 4 ore de somn pe noapte, al treilea – 6 ore de somn pe noapte, iar al patrulea – 8 ore de somn. Cercetarea a demonstrat că în grupul care a dormit 6 ore pe noapte, după 2 săptămâni, s-a văzut că performanța fizică și mentală scăzuse la nivelul unui om care nu dormise de peste 48 de ore. Pentru a-ți îmbunătați atenția și puterea de concentrare la muncă ai nevoie de 7-9 ore de somn. Visezi la un somn odihnitor și-ți dorești o capacitate de concentrare sporită? Renunță la cafeaua de după-amiază, evită exercițiile fizice cu 2-3 ore înainte de somn, setează o temperatură de 21 de grade și fă-ți un program stabil de somn. Începe dimineața hidratându-te și cu lumină naturală din belșug.

Repetă

În cadrul unui interviu, încearcă să ții pasul cu recrutorul. Repetă în gând informația transmisă de acesta ca să procesezi mesajul primit. Astfel vei da dovadă de atenție și răspunsurile tale vor fi la obiect. Nu te gândi la răspuns înainte de a-ți fi adresată întrebarea. Răspunsul îl poți formula făcând o corelație cu experiența profesională și realizările tale.

 

Ți-a plăcut acest articol? Citește și:

Cauți loc de muncă? Cum să faci asta la începutul anului

Cum să-ți evidențiezi experiența în CV

A fost util articolul? 17
atențieconcentrareputere de concentrare

Leave a Reply