• 26 Jul. 2021
  • 2 min

Reguli de urmat pentru a trece mai ușor de interviu

Reguli de urmat pentru a trece mai ușor de interviu

Unul dintre feedback-urile pe care probabil l-ai primit măcar o dată în viața la finalul unui proces de recrutare sună cam așa: „Îți mulțumim pentru timpul acordat participării la interviul organizat de compania X. De această dată, am ales un alt candidat pentru această poziție, cu un profil mai apropiat de cerințele jobului”. Sigur, presupunerea ta este că nu ai cunoștințele și experiența necesare sau ai greșit la testul de evaluare. Te-ai gândit că poate fi vorba și despre lipsa chimiei cu angajatorul? Descoperă în acest articol câteva reguli care te vor ajuta să fii pe placul recrutorilor!

De regulă, ne asociem și colaborăm bine cu persoanele pe care le simpatizăm, care au aceleași valori ca noi și aceleași preocupări. Și în cadrul unui interviu de recrutare, angajatorul simte dacă poate lucra sau nu cu o persoană. Candidatul poate avea un CV și o experiență remarcabilă care se pliază pe cerințele postului, însă atitudinea acestuia și felul în care încearcă să iasă în evidență poate să nu fie pe placul recrutorului.

 

După ce reguli să te ghidezi pentru a-ți crește șansele de a obține jobul:

Fii sociabil, pune întrebări și câștigă astfel încrederea recrutorului

După ce ai vorbit despre experiența ta, pliată pe cerințele jobului, precum și despre realizările care consideri că te diferențiază de ceilalți candidați, e momentul să pui întrebări. Renunță la întrebările standard pe care le citești în diferite articole și pune întrebări specifice care au legătură cu modalitățile de măsurare a rezultatelor muncii tale, evaluarea, provocările pe care le întâmpină angajatorul în activitatea sa, modul de lucru alături de clienți. În felul acesta arăți că ești interesat, că vrei să înveți și să faci față diverselor situații pe care le poți întâmpina pe parcurs.

 

Răspunde inspirat la întrebarea „De ce îți cauți un job?”

În cazul acestei întrebări este recomandat să pui accentul pe dezvoltarea profesională, pe oportunitățile pe care ți le oferă noul job. Evită discuțiile despre fostul tău angajator, despre stilul de management al acestuia, precum și despre foștii colegi sau diverse situații conflictuale. De asemenea, nu invoca salariul ca principalul motiv pentru care îți dorești să faci o schimbare.

 

Găsește un subiect comun pentru discuție

În momentul în care ești chemat la interviu, interesează-te cu cine îl vei susține și studiază experiența acelei persoane. Astfel, vei ști care sunt domeniile de interes comune, precum și hobby-urile, evenimentele la care ați luat parte în același timp și mai ales persoanele pe care le cunoașteți din cercul profesional de prieteni. Astfel, angajatorul va putea obține și referințe de încredere din partea cunoștințelor comune. Hobby-urile pot fi și ele un subiect de discuție interesant prin care poți rezona cu recrutorul.

 

Ascultă activ angajatorul

Prima parte a interviului constă în prezentarea pe care recrutorul o face despre job, despre companie. Nu îl întrerupe în acest timp, ci încearcă mai degrabă să asculți activ. Recrutorul va aprecia atitudinea ta care denotă interes față de job.

Când aplici pentru un job, urmează o regulă simplă, intră în rolul recrutorului și observă situația din perspectiva sa și a problemelor pe care acesta le întâmpină în activitate. Vei trece mai ușor de etapele de recrutare dacă îndeplinești cerințele jobului, dacă ai experiență sau dorință de învățare și dacă atitudinea ta se potrivește echipei.

Ca să-ți fie mai simplu să obții un loc de muncă pe măsura așteptărilor tale, îți suntem alături cu joburile potrivite pentru tine pe www.ejobs.ro! Curaj! Aplică direct sau sună la 021 9124 și te vom ajuta să identifici acele anunțuri de joburi care ți se potrivesc.

 

Ți-a plăcut acest articol în care sunt prezentate reguli după care să te ghidezi la interviul de angajare? Citește și:

Lipsa forței de muncă se va accentua în 2021

8 greșeli de networking pe care poți fi tentat să le faci

6 întrebări pe care le poți primi la un interviu pentru un job part-time

A fost util articolul? 16

Leave a Reply