• 12 Jan. 2021
  • 4 min

Cum să faci mai practice rezoluțiile mărețe de la început de an

rezolutii

Pentru 2021 ai probabil rezolutii mari în carieră: de mâine mă apuc de un nou curs, îmi upgradez cunoștințele de limbi străine, învăț să lucrez într-un nou program. Sună atât de cunoscut, nu? Entuziasmul unui nou început este chiar motorul acela de care ai nevoie pentru a face lucrurile să se întâmple. Însă ce faci când îți dai seama că entuziasmul specific începutului de an nu este suficient pentru a-ți atinge planurile?

Scenariul cu rezolutii mărețe se repetă cam în fiecare an. A devenit deja o tradiție să le respectăm în primele săptămâni din ianuarie, iar după aceea uităm cumva de promisiunile pe care ni le facem. Pe măsură ce trece timpul îți dai seama că ești departe de acele planuri mărețe sau chiar ai renunțat demult la ele. După un scenariu similar s-a desfășurat și 2020 care a început cu planuri poate mult prea mari, fără a lua în calcul o situație imprevizibilă, și a adus treptat multă demotivare și procese de conștiință. Însă ne-a oferit și o bună lecție. 

Ți-ai luat timp să-ți analizezi rezoluțiile și capacitatea ta de a le atinge? Poate că de multe ori sunt prea mari sau au nevoie de mult timp și multe resurse pentru a se materializa. Există însă o cale mai scurtă și chiar mai ușoară pentru a ajunge la ele.

Realizează propriul tău audit

Înainte de a-ți face planuri de viitor, acordă-ți câteva minute pentru a reflecta asupra anului care tocmai s-a încheiat. Poate că toată această situație incertă a fost pentru tine o provocare, poate că ai găsit răbdarea pe care nici nu bănuiai că o ai, poate ți-ai îmbunătățit abilitățile de comunicare, poate că ai ajutat oameni. Toate aceste realizări, mari și mici, merită să fie sărbătorite. O pauză pentru a recunoaște pașii pe care i-ai făcut și obiectivele pe care le-ai atins te va ajuta să-ți stabilești rezolutii realiste pentru viitor, pe care știi că le vei putea realiza.

 

Stabilește un obiectiv săptămânal

Dacă o rezoluție anuală ți se pare greu de atins, atunci de ce să nu o împărți în obiective săptămânale ușor de gestionat? Începe fiecare săptămână cu un obiectiv clar: ce îți dorești să realizezi. Indiferent de obiectivul ales: să-ți gestionezi mai bine timpul pentru a avea echilibru între job și viața personală, să predai la timp proiectele, să faci mai mult sport,  asigură-te că gândești și acțiuni specifice pentru a-ți atinge acest obiectiv. Să-ți faci un mini-angajament săptămânal este poate cel mai practic mod de a rămâne concentrat pe un obiectiv mare. Și pentru ca să-ți fie mai ușor și chiar să te ții de plan, poți găsi un coleg căruia să-i povestești în fiecare săptămână ce ai realizat și ce-ți propui în continuare. Sau poți ține un jurnal care te va ajuta să vezi cum gesturile mici pun cărămizi în construirea marii rezoluții. 

 

Jurnalul îți dă motivația de a lucra la rezolutii

Poate fi ușor plictisitor să povestești într-un jurnal, în fiecare zi, ceea ce ai făcut. Ia însă în calcul că este ușor să uiți, să minimizezi sau să treci cu vederea lucrurile bune atunci când te simți stresat sau copleșit de task-urile zilnice. Ai putea să faci o listă cu lucrurile bune pe care le-ai făcut azi. Să scrii tot ceea ce ai realizat și să conștientizezi acest lucru înseamnă să te apreciezi și să te simți mai bine. Și asta te va motiva să lucrezi în continuare la materializarea rezoluțiilor tale.

 

Alege cuvântul care te va ghida anul acesta

Cărțile care au o temă și un fir roșu te țin antrenat să citești într-un ritm susținut și să-ți dorești să ajungi la final. La fel poți aborda și rezoluțiile, alegând o temă sau mai multe pentru care să creezi un fir roșu pe parcursul anului.
Poate fi un cuvânt/o sintagmă care să te ghideze, cum ar fi învățare, schimbarea jobului/profesiei, promovare. Acesta te va ajuta să:

  • știi clar ceea ce vrei
  • îți aliniezi activitățile pentru a-ți susține obiectivul

Ori de câte ori va fi nevoie să iei o decizie, vei putea reveni la acest cuvânt, pe care îl poți privi ca pe un punct de contact, astfel încât să-ți corelezi fiecare pas cu ceea ce te interesează mai mult. Pune un post-it sau o imagine cu acest cuvânt în biroul tău sau în partea de sus a listei de task-uri săptămânale pentru a-ți fi mai ușor să-l urmezi în tot ceea ce faci. Sau poți lansa o provocare în echipă și să întrebi colegii care este cuvântul după care se vor ghida anul acesta. Puteți avea discuții săptămânale despre ce progrese ați făcut în acest sens și asta te va motiva. 

 

Alege un skill pe care să-l dezvolți

Pandemia ne-a arătat cât de repede se poate schimba climatul economic, dar și joburile noastre din cauza unor circumstanțe neprevăzute. Ai avut de înfruntat provocări noi care au ținut fie de gestionarea task-urilor și a timpului acasă, de găsirea motivației sau de îmbinarea remote work-ului cu parentingul. Cu sau fără voia ta ai deprins abilități noi soft și hard, din mers. În 2021 este important să menții accelerat pasul în învățare și, în locul rezoluțiilor mărețe, să-ți alegi o abilitate la care să lucrezi anul acesta. Să te înscrii la cursuri, să exersezi pe cont propriu, să fii voluntar sau să începi ceva nou de unul singur care să te ajute să-ți perfecționezi această abilitate. Astfel poți trece, fără ezitare, ceva nou în CV. 

Indiferent de cum arată lista ta de rezolutii pentru anul acesta, încearcă să faci un exercițiu de mindfulness în fiecare zi. Să stai câteva minute cu tine, în care să te concentrezi asupra prezentului, asupra simțurilor tale. Să conștientizezi mai mult ce se întâmplă în jurul tău. Acest exercițiu te va ajuta să-ți antrenezi atenția asupra rezoluțiilor din 2021. 

Ți-a plăcut articolul despre rezolutii? S-ar putea să-ți placă și:


Cum reduci stresul la locul de muncă după vacanță
Joburi în resurse umane la care poți să aplici la început de an

A fost util articolul? 11
rezolutii

Leave a Reply