• 15 Jul. 2016
  • 4 min

Spre ce facultăți și joburi merită să se îndrepte absolvenții liceului în 2016

joburi

Bacalaureatul s-a terminat și planurile de carieră s-au și conturat. Majoritatea tinerilor vor să urmeze o facultate care să le permită să fie manageri, ignorând meseriile bine plătite.

În 2016, peste 120.000 de elevi de liceu au susținut examenul de maturitate, iar rata de promovabilitate la Bacalaureat este de 66,7%. Un sondaj făcut de Antena 1, la ieșirea liceenilor de la Bacalaureat, arăta săptămâna trecută că majoritatea tinerilor se visează IT-iști sau manageri şi caută facultăți care să îi conducă pe acest drum. Refuză meseriile de bucătar, mecanic sau cizmar pentru că le consideră „munca de jos”.
Specialiștii în resurse umane îi contrazic și îi sfătuiesc pe absolvenții de liceu să aibă alt set de valori când își aleg cariera: „Sfatul este să studieze piața muncii, să ceară sfatul celor din jur, să se informeze temeinic și să-și aleagă următoarea formă de învățământ cu inima, doar dacă simt că acela este drumul pe care și-l doresc. Este important să își seteze așteptări realiste: facultatea nu este garanția succesului în carieră dacă nu faci ceva ce îți place cu adevărat, dacă nu investești timp, energie, pasiune și dacă nu investești, totodată, în dezvoltarea ta personală. Se spune: Alege un job care îți place și nu va trebui să muncești nicio zi în viață. Succesul în carieră nu se traduce printr-o bucată de hârtie, ci în plăcerea de a face un job”, spune Gabriel Minciu, Temporary Staffing Recruitment Lead în cadrul Lugera România.

Facultățile productive pe piața muncii

 

Facultățile tehnice, cu focus pe specializarile IT, cum ar fi Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii, Facultatea de Cibernetică (de la ASE) sau Facultatea de Informatică de la Universitatea București pregătesc tinerii pentru joburi bine plătite în IT.
În 2016, la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii, sunt disponibile 740 de locuri (540 de locuri la buget şi 200 la taxă), iar la Facultatea de Cibernetică de la ASE sunt scoase la concurs 688 de locuri (la buget şi taxă). Anul trecut, la Cibernetică Economică au fost 8,25 candidați pe un singur loc, iar la Informatică Economică, 7,27 candidaţi pe un loc, scrie Evz.ro. La Facultatea de Matematică şi Informatică de la Universitatea București sunt 375 de locuri pentru admiterea din 2016 (la buget, taxă şi învăţământ la distanţă). Anul trecut, au fost 6,21 candidați pe loc, conform Realitatea.net.
Dacă tinerii dau dovadă de abilități și pasiune, cunoștințele acumulate în facultate garantează, practic, angajarea cu un salariu bun. „Există cazuri când salariile programatorilor pleacă de la 4.500 de lei și urcă rapid”, menționează Ciprian Daraban, National Operations Manager la Adecco România.
Acesta precizează că și absolvenții de limbi străine rare își găsesc joburi bune. „Mă refer la acele limbi nordice, dar și la chineză și japoneză. Germana este, la rândul ei, mai bine remunerată decât engleza sau franceza mai ales în zona de joburi industriale. Pe de altă parte, sectorul bancar trece printr-o transformare profundă. Cererea este acoperită de ofertă, iar tendința de digitalizare reduce interesul pentru angajări de amploare”, adaugă Ciprian Daraban, National Operations Manager la Adecco România.
Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine de la Universitatea Bucureşti a publicat aici numărul de locuri scoase la concurs pentru 2016. În 2015, concurenţa a fost de 9,11 candidați/loc. Cea mai căutată specializare a fost Limbi Moderne Aplicate (80,60 candidați/loc).

Absolvent al unei facultăți mai puțin căutate sau bun meseriaș?

 

Ciprian Daraban, director de operațiuni la Adecco România, oferă un exemplu atât de întâlnit când vine vorba de competitivitatea pe piața muncii: „Dacă facem o comparație între un absolvent de liceu care știe ce vrea și alege domeniul industrial și absolventul unei facultăți, a cărei specializare nu intră în zona de maxim interes a angajatorilor, vedem că după 4 ani angajatul din industrie are o carieră, o perspectivă frumoasă, în timp ce absolventul de facultate nu își găsește locul. Este nevoit să accepte joburi prost plătite și, după un an sau doi, este încă departe de poziția de management la care a visat”, precizează reprezentantul Adecco.
Directorul de operațiuni Adecco România îi sfătuiește pe absolvenții de liceu care își doresc o ascensiune rapidă în carieră, dar nu au înclinații spre domeniul IT sau spre limbi străine, să se îndrepte către tot ce înseamnă profil tehnic: „România trece printr-o etapă de dezvoltare a industriei şi firmele care vin aici pentru producție cer muncitori calificați, care au o meserie. Este adevărat, salariul de pornire este apropiat de cel minim pe economie, poate mai mare cu 200 -300 de lei, dar perspectivele de creștere sunt certe”.

Meserii la mare căutare și salarii de început

 

Potrivit datelor Evz.ro, în învăţământul universitar de stat sunt disponibile anul acesta 62.000 de locuri, iar numărul celor care au promovat Bacalaureatul în 2016 este de 86.262, conform mediafax.ro. Cifrele arată că tinerii absolvenţi vor fi nevoiţi să se orienteze spre facultăţi private sau spre o meserie.
Recrutorii atrag atenția că avem prea puține școli profesionale și există o punte destul de mică între mediul educațional și industriile pentru care tinerii se pregătesc prin practică. „Există, însă, companii care și-au implementat propriile programe de formare la locul de muncă pentru specilizări tot mai dificil de identificat în rândul tinerilor absolvenți: sudori, lăcătuși, instalatori, reglori, mecanici, montatori subansamble, operatori CNC etc. Salariu de start, pentru rolurile menționate, este de 1.200-1.500 lei brut și beneficii”,  spune Gabriel Minciu, Temporary Staffing Recruitment Lead în cadrul Lugera România.
Tinerii absolvenți merită să se îndrepte către acele industrii care permit calificarea la locul de muncă și unde retribuirea se face proporțional cu experiența acumulată, indiferent că vorbim de logistică, producție sau HORECA. „Să aleagă meserii în care se pot califica și care oferă venituri substanțiale pe termen lung. Un muncitor calificat, un sculer-mațriter, poate câștiga fără probleme 5.000 lei dacă are o experiență de 5 ani. Din păcate, prea mulţi absolvenți de facultate nu au pregătire, nu au abilități pentru a primi mai  mulți bani. Ca să fii manager ai nevoie de cel puțin 5 ani de experiență, poate chiar 10 ani”, spune Ciprian Daraban, director de operațiuni la Adecco România.

Ce joburi pot alege tinerii fără studii superioare

 

Absolvenții de liceu care vor să urmeze o formă de învățământ superior, dar vor și independență financiară chiar din vara aceasta au de unde alege. Există numeroase joburi disponibile în momentul de față pentru ei. Contează să știe cum să-și pună în valoare abilitățile, precum și cunoștințele tehnice acumulate în liceu: „Pentru retail, spre exemplu, recrutăm lucrători comerciali, casieri, vânzători și promoteri. Pentru industria automotive, în zona de producție avem posturi disponibile pentru tinerii absolvenți de liceu cu profil tehnic pentru roluri de junior în asamblarea de componente auto. În logistică, sunt deschise roluri de pickeri, manipulanți marfă, operatori facturare, iar în sectorul administrativ, avem posturi de operatori introducere date, recepționeri și asistenți. Regăsim, totodată, numeroase oferte sezoniere de ospătar, ajutor de bucătar sau barman și, nu în ultimul rând, foarte multe oportunități de practică, de care tinerii pot profita pentru a crește frumos în companii mari”, precizează Gabriel Minciu, Temporary Staffing Recruitment Lead în cadrul Lugera România.
Adecco România recrutează absolvenţi pentru industria ospitalității, în servicii – suport, industrie și logistică. Salariul brut porneşte de la 1.250 lei și ajunge la 1.600 – 1.700 de lei, plus alte beneficii – tichete, sporuri bonusuri etc. După un an, angajaţii se pot califica la locul de muncă ca șef de linie, şef de tură, electrician, vopsitor. Vorbim, în acest caz, de creșteri ale salariului de 30 – 40%. Dacă angajatul rămâne pe aceeași poziție, salariul creşte cu aproximativ 5%.

Ți-a plăcut articolul?
Află ce salariu să ceri la primul job
Cât câștigă un șofer în România

 

A fost util articolul? 1
absolventijoburi

Leave a Reply