Ca urmare a creșterii numărului de șomeri pe piața muncii, cei porniți în căutarea unui job au început să aplice simultan la cât mai multe locuri de muncă pentru a-și spori șansele de a obține unul. Strategia nu este neapărat greșită, dar ea ar trebui rafinată pentru a-ți atinge obiectul.
În cazul în care te numeri printre candidații care aplică simultan la mai multe joburi – fii atent la ce anume aplici. În general, companiile de recrutare (și nu numai), scot la bătaie mai multe poziții în același timp. Unele dintre ele poate au și descrieri aparent asemănătoare, dar poate diferă nivelul solicitat de experiență.
Nu e ok să te situezi printre candidații care nu sunt compatibili cu nici una dintre solicitările joburilor și aplică pe sistemul „măcar să ajung în baza lor de date” sau, „nu contează că nu mă potrivesc, important este să aplic, poate am o șansă”. Procedând așa, nu numai că șansele pe care le ai nu se îmbunătățesc dar, din contră, s-ar putea să ți se blocheze ocazia de a fi luat în considerare atunci când într-adevăr ești compatibil cu postul.
Sunt șanse mari ca atunci când vei primi un telefon pentru a programa un interviu să nu-ți mai amintești cu exactitate despre ce post e vorba. În astfel de situații mai bine nu ți-ai exprima nelămurirea la telefon. S-ar putea să dai de un interlocutor exigent care să considere că „vânezi” joburi, fără să fii interesat cu adevărat de poziția pentru care el caută om. Prin urmare, grijă mare și la acest aspect.
Tot cu referire la aplicarea simultan la mai multe joburi, o strategie mult mai eficientă este să ții o evidență într-un Excel. Cel mai indicat ar fi să treci numele companiei la care ai aplicat, tipul de job, data la care ai aplicat și să incluzi și o coloană dedicată răspunsurilor primite.
Dacă totuși ești întrebat la interviu dacă ai mai aplicat și la alte joburi (foarte rar există această întrebare, mai ales pentru persoanele la început de drum sau cele fără un job), fii sincer. S-ar putea să fie o întrebare de control pentru a-ți testa sinceritatea.
Dacă ești invitat la mai multe interviuri într-o singură zi, asigură-te ca ai suficient timp pentru a ajunge la toate sau pentru a te conecta la toate în cazul în care ele se defășoară online. Nu este nicio problemă dacă întrebi adresa pentru a-ți face o idee cât va dura drumul sau dacă întrebi cât ar putea dura interviul. În general ar trebui să ți se menționeze dacă, pe lângă interviu va exista și o testare (ceea ce presupune un timp suplimentar). E recomandat să întrebi tocmai pentru a evita situațiile presante din punct de vedere al încadrării în timp.
Un alt exemplu: atunci când aplici la aceeași companie atât pentru o poziție de suport clienți, cât și pentru o poziție pe vânzări și ești la fel de interesat de amândouă, poți preciza la interviu acest aspect. Poate candidatura ta nu a fost remarcată sau observată și pentru cea de-a doua poziție și s-ar putea să ai chiar mai multe șanse la aceasta. Mult succes!
Ți-a plăcut acest articol? Citește și:
Ce greșeli poți face când plănuiești o reconversie profesională