• 30 May. 2023
  • 3 min

Termenul de preaviz: ce-i cu el și ce se întâmplă dacă nu-l respecți?

preaviz
Autor
Mihaela Pascari
Mihaela Pascari Face parte din echipa eJobs România de circa 5 ani. Perioad... Arată mai mult

Ai fost concediat sau ți-ai dat demisia și nu știi exact cum stă treaba cu perioada de preaviz? Cât durează, cine trebuie să stea în preaviz și ce se întâmplă dacă nu-l respecți?

La toate aceste întrebări, am provocat-o să ne răspundă pe Ana-Maria Udriște de la Avocatoo.ro. Și cum, de fiecare dată, reușește să explice legislația pe înțelesul tuturor, am făcut echipă cu ea pentru a-ți pune la dispoziție toate informațiile. Hai să vedem!

Pentru început, trebuie să știi că termenul de preaviz este un fel de zonă gri în raporturile de muncă, o formă de protecție. Mai exact, este o perioadă de timp pe care fie angajatul, fie angajatorul o are la dispoziție când se încheie raporturile de muncă. Mai mult decât atât, există termen de preaviz atât pentru demisie, cât și pentru concediere.

Durata preavizului și condițiile de acordare a preavizului reprezintă elemente obligatorii ce trebuie să se regăsească în conținutul contractului de muncă. De asemenea, să te afli în preaviz nu înseamnă că treci într-o altă dimensiune a raporturilor de muncă. Contractul tău își produce în continuare efectele, deci te prezinți la muncă și bifezi sarcinile pe care le ai la fel ca înainte.

 

Cât este termenul de preaviz?

Discuția se împarte între situația concedierii și cea a demisiei. La concediere: dacă ești concediat pentru motive ce țin de persoana ta (inaptitudine fizică sau psihică + sau nu corespunzi profesional locului de muncă – adică nu știi să faci ce ți se cere) sau pentru motive ce nu țin de persoana ta (de exemplu, desființarea postului, restructurări) este obligatoriu să ai un termen de preaviz de cel puțin 20 de zile.

 

Situații excepționale în cazul termenului de preaviz

Spre exemplu, dacă ești în perioada de probă, nu există termen de preaviz. De asemenea, angajatorul NU este obligat să îți dea vreun termen de preaviz dacă:

  1. Ești concediat pentru abateri disciplinare. De ce? Pentru că în sine procedura este de durată iar tu ești, în fapt, avertizat că asta va urma dacă nu te supui regulamentelor interne de muncă și dacă nu-ți respecți obligațiile asumate prin contract.
  2. Ești arestat preventiv sau arestat la domiciliu pentru o perioadă mai mare de 30 de zile.

Așadar, preavizul nu poate fi mai mic de 20 de zile la concediere. Limită maximă nu există. În decizia de concediere trebuie să fie indicată clar perioada de preaviz.

 

Dar cum stă treaba cu preavizul la demisie?

Nici în cazul demisiei nu poți pleca imediat de la job. Pentru demisie termenul de preaviz este stabilit de comun acord în contract și:

  • nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariații cu funcții de execuție,
  • nu poate fi mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariații cu funcții de conducere.

De ce aici se stabilește termenul maxim? Ca o protecție pentru tine, ca angajat care vrei probabil să mergi și să lucrezi altundeva.

Dacă angajatorul tău nu își îndeplinește obligațiile din contract atunci poți demisiona fără preaviz. De exemplu, dacă nu ți-a virat salariul. Totuși, poți demisiona când vrei, dar contractul individual de muncă încetează doar atunci când se împlinește termenul de preaviz.

 

Cât ești obligat să stai în preaviz?

  • Dacă ești concediat – cel puțin 20 de zile
  • Dacă îți dai demisia – maxim 20 de zile dacă ai funcție de execuție și maxim 45 de zile dacă ai funcție de conducere.

 

Ce se întâmplă dacă nu respecți preavizul?

Fiecare parte pățește câte ceva, în funcție de caz. Dacă angajatorul te dă afară fără preaviz și nu te afli în situațiile de excepție (procedură disciplinară sau arestat) atunci decizia de concediere poate fi atacată în instanță.

Dacă îți dai demisia și nu respecți termenul de preaviz angajatorul are dreptul să te sancționeze prin:

  • atragerea răspunderii disciplinare a ta prin deschiderea unui proces în cazul în care, prin nerespectarea preavizului, ai produs daune materiale sau ai afectat activitatea angajatorului,
  • pontarea cu absențe nemotivate, ceea ce poate duce la desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

 

Muncești mai puțin în preaviz?

Așa cum spuneam la început articolului, pe perioada de preaviz contractul individual de muncă este încă în vigoare. Asta înseamnă că toate drepturile și obligațiile de acolo există până se încheie termenul de preaviz.

Nu muncești mai puțin și nici nu ți se schimbă programul de muncă. Tot ce este asumat prin contract supraviețuiește și se respectă pe toată durata termenului de preaviz.

Dar asta nu înseamnă nici că trebuie să muncești mai mult. E bine să lași lucrurile în ordine la vechiul job și să închei cu bine relația cu respectivul angajator, dar asta nu înseamnă că le datorezi mai mult decât ce apare în contract.

 

Ți-a plăcut articolul despre perioada de preaviz? Află și alte aspecte legislative pe care s-ar putea să nu le cunoști:

Ce drepturi ai ca angajat. Cum să le aplici și cum să le protejezi

Demisie fara preaviz: cum trebuie să arate și când să o scrii

Concediu prenatal 2023 – tot ce trebuie să știi

A fost util articolul? 16
demisiedrepturiperioada de preaviz
  • AvatarShriyansh kansal zice

    I need a job can you help me for this situation I

    • Steluţa NăstaseSteluţa Năstase zice

      Hi, Shriyansh,

      You can search for jobs that suit your experience directly on website: https://www.ejobs.ro/en/jobs. Many of the job ads are in English and you can use the Google Translate plugin in your browser to translate the ones that are in another language. You have to register, create a free CV on our website and apply. Good luck!

Leave a Reply