• 15 Feb. 2019
 • 7 min

Tichet de masă. Tot ce trebuie să știi despre folosirea lui

Ticket Restaurant

Un studiu eJobs, desfășurat anul trecut, arată că cei mai mulți angajați, 51,30%, au parte, lunar, de tichete de masă, acestea fiind avantajoase atât pentru ei, cât și pentru angajator. Iată care sunt noutățile legislative de anul acesta, ce beneficii îți aduc tichetele de masă și ce trebuie să știi despre utilizarea lor.

În momentul în care îți negociezi salariul, este bine să iei în considerare și beneficiile extrasalariale care îți pot aduce lunar un venit suplimentar de 500-600 de lei sau chiar mai mult. Astfel, un studiu eJobs, desfășurat anul trecut, pe un eșantion de 1.240 de respondenți activi profesional, dintre care 69,57% în funcții fără atribute și responsabilități de conducere arată că 51,30% dintre angajați au parte, lunar, de tichete de masă, 19,57% beneficiază de abonament la clinici medicale private, 13,91% de transport gratuit și 8,21% de program flexibil.

 

 

Cardurile de masă au detronat în 2018 tichetele tradiționale, cel mai utilizat beneficiu extrasalarial din România: peste 70% dintre salariați și peste 80% dintre comercianții parteneri utilizează acum varianta digitală a tichetelor de masă, anunță Edenred România.

 

Noutăți legislative 2019

Vestea bună este că tichetele de masă se mențin și în 2019 la nivelul cuantumului acordat pe luna decembrie 2018, cu valoare maximă de 15,18 lei. Totul în măsura în care ocupi aceeaşi funcţie şi își desfășori activitatea în aceleaşi condiţii. Legea 165/2018 care reglementează din ianuarie 2019 toate aceste date, precum și toate biletele de valoare, mai spune că poți utiliza lunar un număr de tichete de masa cel mult egal cu numărul de zile lucrate, iar acest număr nu poate depăși numărul de zile lucrătoare.
Angajatorul este cel care are libertatea de a decide dacă acordă tichete de masa și sub ce formă, în urma consultării cu angajații sau cu managerii lor.

Bine de știut despre tichet restaurant

În momentul în care primești tichetele de masă de la angajator, în ultima treime a fiecărei luni pentru luna următoare, ai grijă să verifici datele care arată valabilitatea acestora: numele și adresa emitentului, valoarea bonului, perioada, datele tale. Toate aceste informații se regăsesc și pe tichetele în format electronic. Acestea sunt dezvoltate în parteneriat cu Mastercard și ele funcționează similar cu cardurile bancare.

Card de masă Sodexo

Card de masă Sodexo

Card de masă Gusto Pass de la Sodexo România. Beneficii:

Sodexo România emite tichetele de masă în format fizic sau în format electronic, pe card.

 • Cardul cu tichete de masă îți ofera flexibilitatea sumelor cheltuite. Poți cheltui în limita sumelor de pe card, nu trebuie să te limitezi la valoarea unui tichet de masă, de 15,18 lei.
 • Ai rapiditate în efectuarea plăților, nu trebuie să introduci codul PIN, dacă valoarea cumpărăturilor este până în 100 lei. De asemenea, economisești timpul pe care îl petreceai cu numărarea sau verificarea tichetelor tipărite.
 • Poți verifica oricând suma de pe card.
 • Ai acces la o rețea extinsă de supermarketuri, magazine și restaurante unde poți folosi cardul.
 • Te bucuri de oferte speciale și discounturi oferite de către partenerii Sodexo. Verifică secțiunea Promoții pentru a vedea noutățile!
 • Poți afla în orice moment suma disponibilă de pe card, folosind aplicația Card Sodexo Romania, care poate fi downloadată în App Store sau Google Play Store.

  „Cardul Sodexo vine cu singura aplicație din România care a reușit să depășească Tinder pentru multe săptămâni. 4.6 și 4.8 sunt ratingurile noastre în Android respectiv iOS și asta nu poate decât să ne bucure. Peste 16.000 review-uri sunt garanția că Benefits&Rewards nu este doar o denumire, este exact ceea ce facem pentru utilizatorii Sodexo, în fiecare zi, în ultimii 20 de ani” a spus Dragoș Tigoianu, Product Owner Mobile App, Sodexo Benefits and Rewards Services.


  Cum mai poți afla suma disponibilă pe cardul Gusto Pass?

 • Prin SMS în care ți se comunică valoarea alocata;
 • Pe site în contul tău;
 • Prin telefon, la numărul 021 207 27 27 (disponibil non-stop, tarif normal).

 

 

Avantajele unui ticket restaurant electronic de la Edenred:

Ticket Restaurant Edenred

 • Edenred permite efectuarea de plăţi sub/peste valoarea nominală a unui tichet. În cazul în care  ai de făcut o plată sub 100 de lei nu este necesar să introduci codul PIN. Numai pentru plăţile care depăşesc 100 de lei este obligatorie introducerea codului PIN.
 • Ai acces la cea mai mare rețea de comercianți parteneri, cu acoperire națională 100% în hypermarketuri, supermarketuri, restaurante, pizzerii etc.
 • Cu Edenred bucuri de meniuri de prânz și oferte speciale anunțate pe pagina de Facebook. 
 • Ai flexibilitate când vine vorba de primirea tichetelor de masă. Poate ai o deplasare la sediul unui client. Cardul se reîncarcă în aceeaşi zi a lunii, iar sumele ajung instant la tine.
 • În caz de pierdere, furt sau deteriorare a cardului Edenrepoți bloca cardul din aplicația mobilă.
 • Ticket Restaurant în varianta electronică nu are comisioane de administrare de cont sau alte costuri asociate cardurilor bancare.

Valoarea medie a unei mese de prânz achitată cu tichete de masa Ticket Restaurant a fost în acest an de 22.13 lei, conform analizelor Edenred.

 

Noutatea din 2019 este că poți să folosești cardul de tichete de restaurant și pentru plăți online:

„Pentru angajații de azi, în special pentru cei din generațiile tinere, este foarte important ca beneficiile extra-salariale să se plieze pe stilul lor de viață. Cardurile de masă sunt moderne, elegante, sunt mult mai simplu de folosit și permit control rapid asupra fondurilor. Iar din 2019, cardurile de masă vor permite și plăți online, astfel că și acest avantaj le va fi la îndemână beneficiarilor de carduri de masă Edenred”, adaugă Dana Sîntejudean.

 

Cum afli suma disponibilă pe Ticket Restaurant:
Prin contul Ticket On the Go şi MyEdenred, ai acces permanent la soldul cardului, urmăreşti tranzacţiile efectuate la comercianţi şi ai control total asupra administrării cardurilor emise de Edenred. Este gratuit să-ți faci cont pe Ticket On The Go, pentru a accesa toate aceste informații.  Ticket On the Go poate fi accesat și din aplicația mobilă, disponibilă în App Store și Google Play.

Contează să folosești cardul de tichete de masa și să-ți iei pauza de masă:

Pauza de prânz nu e doar o necesitate fizică pentru a fi sănătoși, ci și un ritual social care îi aduce pe oameni împreună. Tichetele de masă sunt un instrument care facilitează accesul la o alimentație mai bună, mai sănătoasă. De aceea, prin campania, „Hai la 1 la Masă!” milităm pentru pauza de prânz zilnică în rândul angajaților. Este un obicei simplu, dar cu impact enorm pentru o mai bună calitate a vieții angajaților, a spus Dana Sîntejudean, Director General Edenred România și Moldova.

 

 

tichet restaurant up romania

 

tichet restaurant Up Romania

 

Tichete Restaurant de la Up România


Tichet restaurant de la Up România. Avantaje:

Tichetele de masă de la Up România sunt disponibile atât în format fizic, cât și electronic și îți oferă:

 • Siguranța unei mese zilnice
 • Putere mai mare de cumpărare
 • Acces la cumpărături într-o rețea vastă de magazine alimentare. Le poți folosi într-o rețea de parteneri foarte variată, la nivel național, care cuprinde de la hypermaketuri, supermaketuri, magazine mixte, fast-food-uri, restaurante, catering, magazine din vecinătatea casei.

Cardul de tichete de restaurant de la Up România:

 • Este destinat exclusiv pentru a-ți cumpăra alimente;
 • Poți plăti și o sumă mai mică decât valoarea unui singur ticket de 15.18 lei;
 • Poți verifica operațiunile în contul tău personal;
 • Ai ocazia de a folosi cardul într-o vastă rețea de locații partenere;
 •  Nu îl poți folosi pentru a achiziționa produse nealimentare, țigări sau băuturi alcoolice
  tichet restaurant

  Poți folosi cardul de tichete de restaurant asemenea unui card bancar.

   

Ce trebuie să știi despre tichet restaurant

 

Ce costuri implică tichet restaurant

În cazul în care primești tichete de masă nu mai plătești contribuții sociale nici tu, ca angajat (contribuția de sănătate 10%; contribuția la pensie 25%), nici angajatorul (Contribuție asiguratorie pentru muncă 2.25%), dar se aplică impozitul pe venit, în cotă de 10% suportat de angajat. Angajatorii nu au voie să taxeze în vreun fel angajații sau să diminueze valoarea nominală a tichetelor de masă electronice. Conform legii, toate costurile cu tichetele de masă electronice sunt suportate de către angajatori.

 

Cum verifici situația contului pentru tichet restaurant

Aplicațiile de mobil îți permit să verifici permanent soldul cardului, să urmăreşti tranzacţiile efectuate la comercianţi şi îți oferă control total asupra administrării cardului de tichete de masa. Aplicațiile îți permit să activezi cardul, să-l blochezi sau deblochezi, să-l declari pierdut sau furat, să-ţi recuperezi PIN-ul şi să adaugi carduri noi în contul tău.

 

În ce perioadă pot fi folosite sumele de pe cardul tichet restaurant

Un tichet de masă emis până la data de 31 octombrie poate fi utilizat până la data de 31 decembrie a anului de emitere. Un tichet de masă emis începând cu data de 1 noiembrie anul curent poate fi utilizat până la data de 31 decembrie a anului următor anului de emitere.

 

ticket restaurant card

Ticketele restaurant pe suport electronic nu permit retragerea banilor sau preschimbarea lor în numerar.

 

Ce se întâmplă dacă nu folosești până la 31 decembrie suma existentă pe tichet restaurant


Sumele care expiră, de exemplu, pe data de 31 decembrie 2019 nu vor putea fi ulterior recuperate nici de salariați și nici de companiile angajatoare din urmatoatele considerente:

 • Angajatorul nu este îndreptățit să solicite retragerea unor sume existente pe cardurile salariaților săi, sub pretextul iminentei expirări a acestora, întrucât această operație nu este permisă de legislație: Art. 8 al. (5) din Legea 165/2018 prevede următoarele: „Biletele de valoare emise pe suport electronic nu permit efectuarea de operațiuni de retragere de numerar sau de preschimbare în numerar”.
 • Ulterior expirării, reîncarcarea cardurilor cu sumele expirate presupune emiterea unei facturi și plata acesteia de către clienți, însă aceasta operație poate conduce la situații în care salariatul va primi mai multe tichete de masă decât numărul de zile lucrate efectiv, ceea ce contravine prevederilor legii nr. 165/2018.
ticket restaurant card

La cumpărături mai mari de 100 de lei, POS-ul îți cere codul PIN pe care îl poți afla accesând contul tău pentru ticket restaurant.

 

Ce se întâmplă dacă greșești codul PIN

Spre deosebire de cardurile bancare, cardul de tichete de restaurant nu se blochează, tranzacția nu este însă confirmată. Pentru a afla codul PIN corect accesează contul tău, completează datele tale personale (e-mail și parolă) și vei primi codul.

 

Ce se întâmplă dacă pierzi cardul tichet restaurant

Trebuie să-l blochezi imediat, pentru a nu pierde sumele încărcate pe acesta. Pentru aceasta, poți folosi contul de utilizator din aplicația mobilă, din platforma online sau prin apel la numărul de telefon al companiei emitente.

 

Ca persoană fizică pot să cer tichete de restaurant?

Doar companiile angajatoare pot să facă comenzi de tichete restaurant în baza unui contract semnat cu compania emitentă.

 

Care sunt condițiile de acordare a tichetelor de restaurant pentru angajații remote?

Cu siguranță te întrebi dacă primești tichete de masă când lucrezi de acasă, exact ca un angajat full time. Legea 165/2018 spune că salariații beneficiază lunar de un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile în care sunt prezenți la lucru în unitatea angajatorului, iar acest număr nu poate depăși numărul de zile lucrătoare. Prin urmare, nu poți primi tichete de masă dacă nu ești prezent în companie.

ticket restaurant card

Merită să-i povestești angajatorului despre avantajele unui ticket de restaurant pe suport electronic.

 

Reține despre tichet restaurant!

Valoarea maximă se menține și în 2019 la 15,18 lei, sumă pe care o poți depăși atât timp cât ai pe card o sumă mai mare, virată pentru mai multe zile lucrătoare din lună. În plus, ai la dispoziție numeroase metode prin care poți verifica situația contului tău, primești notificări despre sumele virate, poți schimba setările contului sau îl poți bloca în caz de pierdere. Și magazinele partenere companiilor emitente de carduri sunt tot mai prietenoase, au oferte și discount-uri zilnice. Așa că dacă nu primești încă tichete de masă de la angajatorul tău, e momentul să-i povestești despre avantajele pe care le are atât el, cât și angajații. Odată ce primești tichetele de masă, verifică contul tău pentru a afla cum să îmbunătățești folosirea cardului și fii cu ochii pe noutățile de anul acesta!

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și alte articole despre tichet restaurant:

Ce beneficii primesc salariații Edenred, unul dintre cei mai buni angajatori din România

Beneficii pentru norocoși: pizza la birou și mașină de lux în weekend

A fost util articolul? 7
tichet restaurant
 • Maftean ion zice

  Foarte rentabil

 • Maftean ion zice

  Rentabil

Leave a Reply