• 15 Feb. 2019
 • 2 min

Topul salariilor. Cine sunt cel mai bine plătiți angajați din România?

salarii mari 2019

IT-iștii, avocații, bancherii și specialiștii în resurse umane au fost, anul trecut, angajații cu cele mai mari salarii din România, potrivit raportului anual HR Review & Trends, lansat de eJobs.

În ce domenii se oferă cele mai mari salarii?

Topul salariilor a fost dominat, în 2018, de IT, domeniu în care salariul mediu net, la nivel național, a fost de 5.731 de lei, pe lună. Pe locul al doilea s-au situat angajații din domeniul Juridic, cu venituri lunare de 4.571, fiind urmați de cei din Banking (4.226 de lei) și cei din Resurse Umane (4.048 de lei).

Acestea sunt, de altfel, și singurele domenii în care salariul mediu net depășește pragul de 4.000 de lei. Sub acest nivel, dar nu la distanță foarte mare, se află Finanțele și Contabilitatea (3.930 de lei), Controlul Calității (3.646 de lei), Asigurările (3.565 de lei), Construcțiile și Imobiliarele (3.234 de lei), Administrația publică (3.197 de lei) și Inginerie mecanică (3.077 de lei).

 

Care sunt cele mai mici salarii?

La pol opus față de topul anterior, cele mai mici salarii medii nete s-au înregistrat în industria Textilă (1.987 de lei), în industria Prelucrării Lemnului (2.239 lei), în Servicii (2.281 lei) și în Pază și Protecție (2.335 lei).

Topul domeniilor cu cele mai mari salarii rămâne neschimbat atât atunci când vorbim despre angajații bărbați, cât și atunci când vorbim despre femei. Lucrurile se schimbă, însă, atunci facem segmentarea de gen, la capitolul celor mai mici salarii. Astfel, industriile în care femeile au cele mai mici salarii sunt Textile (1.877 de lei), Prelucrarea lemnului (2.027 de lei), Servicii (2.182 de lei), Pază și Protecție (2.262 de lei) și Agricultură (2.301 lei).

„Două dintre domeniile din acest top, respectiv Pază și Protecție și Prelucrarea lemnului, sunt cunoscute ca fiind dominate în principal de bărbați. De aceea, prezența lor aici evidențiază mai degrabă un număr mic de femei care lucrează în domeniu decât o discrepanță salarială de gen”, declară Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Similar cu topul domeniilor în care femeile câștigă cel mai puțin, și la bărbați se regăsesc, în clasament, domeniile Textile  (2.098 de lei), Servicii (2.380 de lei), Pază și Protecție (2.409 lei) și Prelucrarea lemnrului (2.450 de lei). Ierarhia este, însă, completată de și de industria Chimică (2.476 de lei)

 

În ce regiuni din țară se oferă cele mai mari salarii?

Distribuția pe zone geografice a salariilor medii nete arată că, în mod deloc surprinzător, zona București-Ilfov deține primul loc în topul regiunilor cu cele mai mari salarii, media fiind de 2.989 de lei. Mai interesant este faptul că locul al doilea îl ocupă Vestul României, și nu Nord-Vestul, regiune renumită pentru creșterile socio-economice din ultimii ani. Astfel, angajații din Vest au salarii medii nete de 2.745 de lei, lunar, cei din Nord-Vest de 2.729 de lei, cei din Centru – 2.666 de lei, cei din Sud-Est – 2.618 lei. Media din regiunea de Sud (Muntenia) este de 2.580 de lei, în Nord-Est de 2.548 de lei, iar în Sud-Vest Oltenia de 2.535 de lei.

„Anul 2019 a început extrem de dinamic, la fel cum s-a încheiat și 2018, de altfel: cu aproape 9 milioane de aplicări pentru joburi, în toată țară, în străinătate și pe toate nivelurile de experiență. Iar anul 2019 vrea să-și revendice doborârea acestui record. Ne așteptăm la un ritm la fel de dinamic al angajărilor, ca și în 2018, la creșteri salariale punctuale, dar nu în toate domeniile, și la o schimbare de abordare, atât în ceea ce-i privește pe candidați, cât și pe angajatori”, a mai spus Bogdan Badea.

 

Citește și:

Românii caută tot mai multe joburi în străinătate

Topul salariilor pe județe în 2018

 

A fost util articolul? 21
salariistudiu
 • AvatarDani zice

  Când scrieți despre sistemul bancar, va referiți la cei din stafful sistemului. Cei din talpa sistemului au salarii de mizerie, 1500 net. Va spun in cunoștință de cauză, și nu vorbim despre femeia de servici ci despre administratorii de conturi sau despre cei ce mânuiesc milioane în sectorul
  de casierie. Și nu numai…..Așa că mai cercetați înainte să publicați.

 • AvatarMersoiu Aristita zice

  Multumesc pentru detalii privind salarizarea unor domenii de activitate dar , totusi va rog sa verificati la domeniul paza si protectie ca salariile despre care spuneti dv ca se platesc nu sunt corecte .Eu personal am lucrat la 2 firme de paza si protectie nu nu am primit un asemenea salariu.
  Datele dv. Nu sunt corecte .Cine vi le-a transmis vi lea dat eronat. In acest domeniu ca agent de securitate nu se respecta contractul de munca de 40 de ore pe saptamina, unele firme poate da aceste sume dar la 260 de ore lucrate nu la 168 cum ar fi normal conforn codului muncii .Eu personal am luat salariul minim pe economie .Cine verifica aceste firme de paza sa vada si sa vontroleze cite ore lucreaza un agent la o institutie sau un magazin si ce riscuri isi asuma. Trebuie ca inspectia muncii sa fie sesizata de dv .care afisati aceste salarii eronate.Si in alta orfine de idei zilele legale lucrate nu ne sunt nivi platite dublu sau simplu sau nici liber in alta zi nu ne da. ESTE BATAIE DE JOC CE NI SE INTIMPLA LA FEL SI SIMBETELE SAU DUMINICILE .NOI SUNTEM SCLAVI IN ACEST DOMENIU si NIMENI NU IA JICI O MASURA. BENEFICIARII DAUNPTR. UN ANGAJAT FIRMELOR DE PAZA FOARTE MULTI BANI EX. CONCERNUL MAGAZINELOR MEGA -IMAJE PLATESTE 1500 DE EURO DE ANGAJAT FIRMELOR DE PAZA SI UN ANGAJAT IA SALARIU DE LA FIRMA DE PAZA 1700 DE LEI NET SI LUCREAZAIN UNELE ZILE CUM II CADE TURA INTRO SAPTAMINA DE 2 SAU 3 ORI CITE 16 ORE .E NORMAL ASA? TRAGETI DV .CONCLUZIILE LA CELE RELATATE DE MINE SI SPUNETI CELOR IN MASURA DE LA INSPECTIA MUNCII SA SE FACA VERIFICARI LA ACESTE FIRME DE PAZA IN TEREN NU LA BIROUL SEFILOR .

Leave a Reply