• 7 Sep. 2022
  • 3 min

Cum să adaptezi CV-ul pentru a fi candidatul potrivit la un job

update cv

Obiectivul tău este să aplici la jobul mult dorit cu un CV care se pliază pe cerințele și așteptările recrutorului? Dar ce schimbări să faci în profilul tău profesional și ce tip de conținut să alegi? Află în continuarea acestui articol!

E important să fii preocupat de felul în care arată CV-ul tău, de structura și modul de prezentare al informațiilor profesionale. Ca să ai o imagine de ansamblu cât mai amplă, apelează la un joc de imaginație. Gândește-te la criteriile de care ai ținut cont atunci când ai apelat la o companie de prestări servicii. Probabil ai căutat cea mai bună variantă care să se potrivească cerințelor și preferințelor tale. Aceeași abordare o au și recrutorii, iar misiunea ta este să pliezi experiența ta pe cerințele lor. Ca să-ți fie mai ușor în acest demers, ți-am pregătit cinci pași prin care poți crea o strategie de personalizare și update CV. Recomandarea este să nu te descurajezi, mai ales dacă observi că ai de rescris o mare parte din informațiile din CV. 

 

Cu ochii pe descrierea jobului dorit

Analizează descrierea jobului cu atenție, mai ales informațiile ce privesc: locația, titlul jobului, cerințele și responsabilitățile. Este ideal să nu pierzi timpul cu aplicarea la locuri de muncă unde experiența ta nu corespunde cu minim 50% dintre cerințele jobului.

 

Fii atent la titlul locului de muncă

Editează titlurile joburilor astfel încât acestea să fie cât mai apropiate de titlul joburilor postate de recrutori. Recomandarea este să precizezi specializarea ta sau titlul jobului pe care îl ai acum chiar sub nume. Astfel convingi din start recrutorul că merită să continue citirea CV-ului tău.

 

Folosește-te de cuvinte cheie pentru a descrie abilitățile tale. 

Este de preferat să folosești aceleași abilități din descrierea jobului, dar numai dacă corespund experienței tale. În acest sens, gândește-te dacă ai cum să ilustrezi respectivele abilități cu exemple concrete din cariera ta. De exemplu, dacă este vorba de un job în domeniul IT și acesta necesită abilități specifice acestei industrii, atunci poți să treci ceea ce ai învățat la locul actual sau la un curs pe care l-ai parcurs.

Dacă nu ai abilitățile cerute de angajatorul din domeniul IT, te poți înscrie în proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Acesta are mai multe etape (consiliere, cursurile propriu-zise, coaching). În cadrul acestuia, ai ocazia să îmbini partea teoretică cu partea practică, să pui trainerului întrebări în timp real și să faci schimb de experiență cu ceilalți cursanți. După finalizarea cursurilor, echipa de consiliere în carieră din cadrul proiectului îți va oferi suportul necesar pentru a-ți găsi job.

Iată care sunt condițiile pentru înscriere la cursurile IT by eJobs:

  • ai domiciliul sau reședința în orice județ din România (cu excepția județului Ilfov și Municipiului București
  • ai o vârstă cuprinsă între 25 și 65 de ani
  • ești angajat, cu contract de muncă, PFA sau ÎI
  • ai absolvit cel puțin 8 clase
  • dispui de acces la internet (viteză minimă de 10 Mb/s) – cursurile au loc doar online
  • ai în posesie un computer (laptop sau PC) cu webcam (integrat sau separat) pentru a permite accesul la curs/examen
  • ai în posesie difuzor/căști și microfon pentru a participa la discuții
  • ești un bun vorbitor de limba engleză (mediu/avansat) deții competențe digitale de bază

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Totodată, este ideal să folosești aceeași sintagmă din CV-ul tău și în scrisoarea de intenţie, astfel acestea vor fi mai clare pentru recrutor, dar și vor confirma calificările tale. Adaugă cuvinte cheie suplimentare pentru a detalia expertiza ta și fii generos în detaliile care contează.

 

Evidențiază cele mai importante rezultate și abilități în partea superioară a CV-ului

Este important să ai maximum cinci fraze evidențiate cu bold sau cu bullet points în care să alegi experiențele și realizările notabile care se potrivesc cu cerințele din descrierea jobului. Poți evidenția și realizările mai puțin întâlnite la alți candidați cum ar fi o certificare sau un premiu câștigat.

Păstrează o relație bună cu foștii manageri

Recomandările conving și te diferențiază mai ales atunci când vin de la specialiști cunoscuți în domeniul în care lucrezi. De regulă, candidații evită să ofere datelele de contact ale foștilor șefi de teamă că aceștia vor da referințe negative. Cel mai bun sfat este să păstrezi relații bune cu foștii angajatori ca să poți apela la aceștia atunci când ai nevoie de o recomandare.

 

 

Ți-a plăcut articolul despre update CV? Citește și:

5 greșeli de evitat în prima ta săptămână la un nou job

Cum îți sporești încrederea pe care o ai în tine la job

Cât poți câștiga ca manager regional în domeniul vânzărilor

A fost util articolul? 0
angajareCV completCV eJobs

Leave a Reply