• 14 Jun. 2021
  • 3 min

5 întrebări inevitabile la interviu legate de contextul actual

intrebari

Sunt vești bune în piața muncii de care merită să profiți. Zeci de mii de joburi te așteaptă acum pe eJobs.ro. Odată ce ai aplicat cu un CV în care arăți că ești un candidat relevant pentru locul de muncă dorit, ai șanse mari să fii chemat la interviu. Iar acele intrebari legate de contextul actual nu vor întârzia să apară. Iată cum să te pregătești pentru a trece cu brio interviul!

Pe lângă întrebările legate de experiența ta, recrutorul îți va pune și intrebari prin care va vrea să te cunoască și să vadă cum ai făcut față din punct de vedere profesional acestei perioade dificile. Abilitățile deprinse în ultimul an și jumătate, în condiții nu tocmai obișnuite, contează mult pentru a te califica pentru jobul dorit. Așa că nu nu ezita să le punctezi în răspunsurile oferite recrutorului.

  • Cum ai făcut față acestei perioade dificile?

Este una dintre acele intrebari menite să spargă gheața în conversație. Este important ca prin răspuns să arăți că ești o persoană deschisă, căreia îi place să relaționeze cu oamenii. Nu ar trebui să eviți discuțiile despre momentele dificile și frici. Însă nu intra în amănunte foarte personale. Evidențiază modul în care te-ai adaptat, pașii pe care îi faci pentru a trece printr-o perioadă deloc ușoară. Arată modul în care gândești și ce abordare te ajută în rezolvarea problemelor. 

 

  • Cum ți-a afectat pandemia planurile în carieră?

Recrutorul îți poate adresa și intrebari prin care vrea să afle ce-ți dorești de la viitorul job și dacă îți poate oferi ceea ce cauți. Aceasta este una dintre ele. Poți spune că anul trecut te-a făcut să realizezi cât de repede se pot schimba lucrurile și chiar dacă a fost o stagnare (nu au mai fost promovări, măriri de salariu) asta ți-a întărit dorința de a continua să te dezvolți în carieră și să deprinzi noi abilități. Faci o impresie bună dacă menționezi ce cursuri ai lăsat în așteptare și te-ar ajuta în perfecționare.

 

  • Ce competențe ai deprins în această perioadă?

Este important să menționezi că învățarea este un obicei al tău indiferent de contextul social sau economic. Gândește-te ce știi să faci mai bine acum față de începutul anului trecut și vorbește despre noile abilități deprinse. Dacă nu ai învățat nimic nou, detaliază cum ai reacționat în cazul unor situații atipice, precum un volum mai mare de lucru ca urmare a reducerii numărului de angajați, clienți mai rezervați în cumpărături, colegi noi în echipă pe care nu i-ai cunoscut și offline. 

 

  • Cum ai gestionat stresul?

Dacă jobul presupune și gestionarea mai multor sarcini în același timp sau situații neprevăzute, recrutorul va dori să vadă cum reacționezi în condiții de stres, dacă ai capacitatea de a-ți stăpâni emoțiile și de a te concentra pe rezolvarea situației. Începe cu un exemplu de situație în care tu consideri că ai făcut față unui moment stresant, având grijă să alegi un exemplu pozitiv și adaptat jobului la care ai aplicat. Concentrează-te pe ceea ce ai făcut, nu pe modul în care te-ai simțit. Intervievatorul vrea să știe cum te-ai descurcat și ce ai făcut pentru a rezolva situația. Vorbește despre abilități pe care le-ai folosit sau le-ai deprins precum gestionarea timpului, organizarea, stabilirea de priorități și atenția la detalii.

 

  • Ce lecție ai învățat din experiența ultimului an și jumătate? 

Recrutorii caută oameni care atunci când trec prin momente dificile la job, sunt deschiși să învețe din experiență și să ia ce-i mai bun pentru cariera lor. Poate că pandemia a fost impulsul pentru o reconversie în carieră, ți-a oferit mai mult timp pentru a-ți pune în practică o pasiune sau ai realizat cât de mult prețuiești timpul petrecut cu familia și ceea ce ai de învățat de la fiecare membru. Povestește ce simți că ai câștigat din perioada aceasta!

La rândul tău poți pune următoarele intrebari recrutorului care te vor ajuta să arăți inters pentru job și să te califici pe lista scurtă a candidaților:

 

  • Cum a afectat pandemia organizația?
  • Cum v-ați adaptat?
  • Care sunt acele activități la care ați renunțat sau le-ați amânat și pe care vă pot ajuta să le realizați?


eJobs.ro îți este aproape cu sfaturi despre cum să te prezinți la interviu, precum și cu ghidare în identificarea joburilor care ți se potrivesc. Curaj! Sună la 021 9124.

Ți-a plăcut articolul despre intrebari legate de contextul actual pe care le poți primi la interviu? S-ar putea să-ți placă și:

 

Cum salvezi un interviu aparent pierdut

Cum va arăta piața muncii la finalul pandemiei?

 

 

A fost util articolul? 1
intrebari

Leave a Reply