• 22 Apr. 2021
  • 6 min

Pare imposibil să te angajezi? Ai curajul de a schimba abordarea

temeri

Știm că nu e ușor să obții un job și că uneori îți vine să renunți la jumătatea drumului, de teamă că nu vei reuși. Perseverența poate fi însă asul tău din mânecă care îți aduce cele mai multe șanse de reușită.

Începe prin a lăsa orice temeri deoparte și pune planurile în carieră pe primul loc. eJobs îți este alături, cu mii de joburi în toate domeniile și industriile și cu sfaturi în carieră care să te ajute în căutarea ta.

 

 

 

Temeri în carieră? Contează să fii un bun manager al lor

Imaginează-ți că ești liderul unei echipe și ai, alături de tine, și oameni mai puțin performanți sau cu o abordare mai puțin prietenoasă. Este important să iei totul ca pe ceva normal și, din poziția ta, să-i îndrumi pe fiecare să-și îmbunătățească rezultatele sau atitudinea. La fel poți proceda și cu temerile tale. Ele fac parte din viața ta, sunt firești, contează să le înțelegi și să fii conștient că doar de tine ține gestionarea lor. Și poți face asta printr-un scurt chestionar prin care să-ți cunoști acele temeri care-ți stau în cale:

De ce îmi este teamă?

Să pui punctul pe  „i” poate fi dificil, dar este primul obstacol pe care merită să-l depășești în calea rezolvării unei temeri. De exemplu, poți fi în situația în care simți că stagnezi la job și ți-e frică să-l schimbi însă vezi colegi care avansează sau primesc oferte bune de muncă. Și atunci ai putea să te întrebi: De ce rămân pe loc? Poate nu ai suficiente calificări, poate ți-e teamă să-ți spui punctul de vedere sau un manager nu îți recunoaște meritele. Să găsești răspunsuri la aceste întrebări înseamnă să fii mai aproape și de rezolvare.

Ce experiență m-a făcut să-mi fie teamă de schimbarea jobului?

Poate ai primit răspuns negativ la un interviu. Dar nu ar trebui să iei personal acest răspuns și nici nu ar trebui să nu dai curs altor invitații la interviu. Gândește-te că poate nu ai fost potrivit acelui rol și că e mai bine că recrutorul sau managerul și-au dat seama din start de asta decât să primești un răspuns negativ la sfârșitul perioadei de probă. Îndrăznește să privești totul ca pe o experiență din care ai de învățat și mergi mai departe.

Cum mă afectează frica?

Frica de a nu face o schimbare în carieră îți poate afecta fericirea și starea emoțională. Când recunoști aceste efecte ale fricii, ajungi treptat, treptat să te „dezlipești” de ea.

Ce câștig dacă îmi depășesc frica?

Când simți efectul emoțional al unei temeri, instinctul este să rămâi într-o zonă de confort, unde este plăcut și sigur. Dar odată ce înțelegi beneficiile înfruntării fricii: un job mai bun, un salariu mai mare, o dispoziție mai bună, te simți mult mai motivat să o depășești.

Ce fac pentru a-mi depăși frica?

Poți considera că este o dovadă de slăbiciune să ceri ajutor. Dar gândește-te dacă ai putea învăța ceva dacă nu ai întreba? De asemenea, poți subestima disponibilitatea oamenilor de a ajuta. Presupunerea se întemeiază însă pe o altă frică, cea de respingere. Singurul remediu pentru a-ți depăși frica este să încerci, să comunici și să ceri explicit suport.

Curaj în fața necunoscutelor

Odată ce ți-ai înțeles fricile ești mult mai pregătit să faci o schimbare în carieră. Și este firesc să ai întrebări legate de viitorul loc de muncă. Pot fi constructive, îți pot deschide perspective noi și îți pot da idei pentru a veni cu o rezolvare. Sunt întrebări normale, care te aduc mai aproape de realizarea planurilor tale în carieră:

  • Merită să-mi schimb domeniul de activitate?
  • Oare o să mă cheme la interviu?
  • Să aplic chiar dacă nu am multă experiență?
  • O să mă descurc cu munca de acasă?
  • Pot să obțin un salariu mai mare?

Chiar dacă nimeni nu-ți poate garanta că planurile tale vor da roade așa cum îți dorești, noi îți garantăm că merită să încerci. Pune-ți planurile pe primul loc, iar eJobs îți este alături să le dai contur, de fiecare dată când cauți să îți schimbi jobul, să alegi altă carieră sau când vrei să fii mai fericit la actualul loc de muncă.

 

6 sfaturi ca să obții jobul dorit fără temeri


Ești mai aproape de jobul dorit dacă ai și un plan de acțiune la care să lucrezi constant și pe care să-l îmbunătățești, folosind noi tool-uri care te ajută să identifici oportunitățile în carieră.

1. Construiește-ți un CV puternic și relevant pentru jobul pe care îl cauți.

E posibil să fii candidatul ideal, dar recrutorul nu poate ghici asta. Trebuie să vadă acest lucru în CV-ul tău. De aceea, este important ca în CV să ai cuvinte cheie reprezentative pentru jobul la care aplici. 

  • Include titlul jobului dorit în secțiunea Despre mine. Punctează calitățile/abilitățile prin care consideri că te diferențiezi și care te ajută să aduci un plus companiei.
  • Povestește experiența profesională, folosind verbe de acțiune și cuvinte cheie din descrierea jobului. Sistemele inteligente de detectare a cuvintelor cheie, folosite de recrutori pe eJobs.ro, vor identifica CV-ul tău și-l vor aduce în atenție, tocmai datorită cuvintelor cheie. Află ce mai trebuie să includă CV-ul tău aici


2. Aplică la oricâte joburi vrei, dar asigură-te că ți se potrivesc.

E în regulă să aplici la oricâte joburi îți atrag atenția. Important e să întrunești și profilul candidatului din fiecare anunț de angajare. O analiză scurtă a cerințelor jobului pentru care vrei să candidezi te poate ajuta să-ți dai seama dacă ai experiența necesară. În evaluarea ta, ia în calcul activitățile pe care le-ai desfășurat la fostele joburi, la cursurile la care ai participat, și care au legătură cu domeniul respectiv. De asemenea, acordă atenție anilor de experiență din anunțul de angajare, dar și valorilor companiei. Află mai multe despre cum poți face potrivirea cu jobul dorit care poate fi și unul pentru care nu ai experiență aici.

3. Citește anunțurile de angajare cu atenție.

E foarte posibil să găsești informații sau cerințe esențiale în descrierile joburilor, care chiar să te ajute să obții postul. De exemplu, poți descoperi joburi care cer 1-2 ani de experiență de muncă, pe care poate nu îi ai, dar bifezi toate celelalte cerințe. Asigură-te doar că CV-ul tău reflectă cunoștințele cerute de angajator și aplică. Ai șanse mari să bați palma pentru o ofertă de angajare chiar dacă anunțul pare că se adresează unui candidat mai experimentat. Platforma eJobs te ajută cu sortarea joburilor, după criteriile dorite, dar odată ce le-ai descoperit, ține doar de tine să le citești cu atenție. Vezi ce nu trebuie să ratezi aici.

4. Dacă vrei să-ți schimbi domeniul, alege noua ta carieră inteligent.

E firesc ca după mulți ani petrecuți la același job, să-ți dorești să faci o schimbare, pentru că fie ți-ai dat seama că ai ajuns să stagnezi în carieră, fie realizezi că nu mai lucrezi într-un domeniu care te pasionează ori îți dorești un job care să-ți aducă mai multe oportunități, profesionale și financiare. Oricare ar fi motivul pentru care visezi la o reconversie profesională, află că nu ești singura persoană cu astfel de dorințe și că poți să-ți schimbi oricând traseul și cariera. Îndreaptă-te către domenii care au legătură cu ceea ce ai făcut în trecut, dar adaugă și abilități noi în CV-ul. Descoperă aici cum să aplici inteligent la un job din alt domeniu.

5. Învață să filtrezi joburile disponibile ca să le vezi direct pe cele mai potrivite.

Uneori un singur cuvânt e suficient pentru a ajunge la jobul dorit. Alteori te întrebi pe ce ar trebui să „apeși” pentru a ajunge la joburi care nu cer experiență, la joburi part-time, remote ori joburi în străinătate. Vestea bună este că nu trebuie să cauți ore în șir printre joburile nou publicate pe eJobs.ro. Le poți filtra direct pe cele care ți se potrivesc ție. Află cum aici.

6. Salvează căutările tale ca să primești recomandări pe e-mail. 

Ce faci când vrei să vezi ce joburi noi au mai apărut și, mai ales, când vrei să vezi direct pe cele care ți se potrivesc? Nu trebuie să intri zilnic pe eJobs.ro ca să primești recomandări de joburi conform căutărilor tale. Platforma eJobs.ro poate reține căutările tale și-ți poate trimite pe e-mail recomandări potrivite, cu joburile recent publicate care corespund intereselor tale. Află cum să salvezi căutările tale de joburi aici.

Pune în practică sfaturile care îți fac mai ușoară căutarea și aplicarea la un job, fiind mereu atent la emoțiile și temerile tale. Ești mai aproape de locul de muncă dorit dorit decât îți imaginezi.


Acțiuni potrivite pentru planurile tale în carieră

1. Verificăm fiecare anunț și companie ca tu să știi că poți aplica în siguranță. Compania și activitatea ei sunt verificate de echipa eJobs pe website-urile autorităților și ministerelor naționale, iar informațiile declarate corespund cu datele din anunț. De asemenea, verificăm fiecare anunț de recrutare pentru a elimina posibile neconcordanțe, greșeli sau conținut discriminatoriu.

2. Te ajutăm să-ți redactezi CV-ul și te îndrumăm în etapa de interviu, prin articole pe eJobs Carieră, dar și telefonic, la 021.9124. Îți răspundem la întrebările despre companii, anunțuri de joburi, domeniul spre care să te orientezi având în vedere experiența ta. Colegii te ajută să-ți faci CV-ul completând pentru tine, într-un format prestabilit, funcțiile, numele companiilor, perioada în care ai lucrat, realizările tale, abilitățile, cursurile. Apoi veți identifica împreună joburile care se potrivesc nivelului tău de experiență și așteptărilor tale, iar reprezentantul eJobs va aplica cu CV-ul tău.

3. Îți stăm la dispoziție oricând ai o întrebare despre piața muncii, pe Facebook, LinkedIn, Instagram sau pe e-mail, la adresa contact@ejobs.ro

 

Schimbările în carieră nu sunt ușoare, căci vin la pachet cu o mulțime de temeri. Ca să-ți fie mai lină tranziția către un job mai bun sau chiar către un alt domeniu de activitate, îți suntem alături cu joburile potrivite pentru tine pe eJobs.ro! Curaj! Aplică!

 

Articol de Steluța Năstase-Lupu și Iulia Văcăroiu

Ți-a plăcut articolul despre cum să gestionezi acele temeri care pot apărea în drumul spre jobul dorit? Citește pe aceeași temă:

Curajul, abilitatea de viitor pe care merită să ți-o dezvolți de azi

5 joburi care necesită și o doză de curaj

A fost util articolul? 3
aplica fara fricafrica

Leave a Reply