Tocmai ai aflat că ești insarcinata și deja ai conturat o listă de întrebări: „Ce voi face cu jobul?”, „Voi face față?”, „Dar managerul meu cum va reacționa?” Este clar că vei trece prin diverse schimbări, atât în plan personal, cât și profesional, însă asta nu înseamnă că ți se vor închide ușile odată cu noul tău statut. Din contră. În astfel de situații contează atitudinea ta. Iată cum să-i comunici angajatorului că te pregătești pentru jobul de mamă și cum îți poți lăsa ușa deschisă pentru colaborare.
Noul statut, de insarcinata, nu ar trebui să îți afecteze în vreun fel viața profesională deși ai putea avea simptome neplăcute pentru o perioadă, cum ar fi grețurile sau durerile de spate. Iar asta e ceva ce trebuie să înțeleagă din start și angajatorul. În fond, ține și de atitudinea ta. Dacă ești sinceră, te implici în ceea ce faci și menții o relație bună cu ai tăi colegi, perioada această poate fi chiar plăcută. Și chiar simpatică: ai prima acces la brunch-ul de vineri, primești prioritate la lift, stai pe scaunul cel mai comod și poți chiar să stai mai puțin în ședințe.
Programează un consult pentru confirmarea sarcinii și pentru evaluarea și îmbunătățirea stilului tău de viață (alimentație, aport de vitamine și minerale, activitate fizică, schimbări fizice și emoționale). Ține cont și de jobul tău actual – dacă implică statul jos la birou pentru multe ore sau statul în picioare pentru mult timp și discută cu medicul aceste aspecte. Acesta îți va spune ce schimbări ar fi indicat să faci în munca ta zilnică ca să știi de la început ce să ceri angajatorului.
În Codul Muncii nu este menționat un termen de notificare a angajatorului, însă ai în vedere că sarcina poate fi deconspirată de eventualele simptome enunțate mai sus sau chiar de discuțiile pe care le ai la serviciu cu ai tăi colegi.
Unele femei așteaptă până când află că sarcina evoluează bine (de obicei acest lucru îl afli la morfologia de 3 luni), altele anunță cât mai repede pentru că simptomele sunt mult prea evidente. Cert e că dacă anunți cât mai repede, te bucuri imediat de protecția legii.
Primul pas, înainte ca vestea să ajungă la colegi, este să vorbești sincer cu managerul tău. Maria Alexa-Popescu, director de marketing în compania Lifeline România, povestește că a decis să-l anunțe personal, nu prin intermediul departamentului HR. „Am avut o discuție în care i-am mulțumit pentru perioada frumoasă în care am lucrat împreună, i-am spus managerului că va avea tot sprijinul meu în continuare și că împreună vom pregăti preluarea activităților mele de către altcineva. Apoi a mers la HR cu adeverința de la medic și am anunțat oficial și colegii că sunt insarcinata (în săptămâna a 10-a de sarcină)”, povestește Maria.
Ai nevoie de un document din partea medicului, o adeverință medicală-tip, aprobată de Ministerul Sănătății care să ateste starea ta de graviditate. E bine ca înainte de a cere acestă medicului această adeverință să întrebi și la HR ce informații să cuprindă pentru a nu face două drumuri. Unii angajatori cer ca pe adeverință să fie menționat în câte luni ești insarcinata și data probabilă a nașterii.
Documentul obținut de la medic îți va folosi când vei anunța oficial angajatorul și îți sugerăm să faci acest lucru prin notificare scrisă înregistrată cu număr la angajator. Adeverința emisă de medicul de familie sau medicul specialist va fi anexată notificării.
Din momentul depunerii notificării vei fi protejată de lege și vei avea diverse beneficii, precum reducerea timpului de lucru. Însă, dacă nu ai făcut acest demers, angajatorul este scutit de obligațiile privind protecția angajatei însărcinate la locul de muncă.
După ce ai depus notificarea scrisă și adeverința de la medic, departamentul de HR este obligat să-ți dea un raport de evaluare privind protecția maternității la locul de muncă. Când îl primești, este important să nu îl pui la păstrat într-un sertar, ci să îl parcurgi. Acesta cuprinde o scurtă descriere a postului tău, principalele responsabilități, descrierea condițiilor de muncă (cât timp lucrezi, unde lucrezi, dacă faci efort, dacă există expunere la agenți chimici și biologici). De asemenea, sunt identificate condițiile de muncă care ar putea pune în pericol sănătatea ta.
Cel mai important este să iei în calcul măsurile de prevenire a riscurilor:
De asemenea, ai și obligația să te prezinți la toate consultațiile din schema de monitorizare a sarcinii și să anunți angajatorul de apariția unor afecțiuni. La finalul raportului de evaluare este recomandarea medicului dacă poți rămâne la actualul loc de muncă pe perioada sarcinii.
Odată cu notificarea stării de graviditate, intri sub protecția legii, așadar nu mai poți fi concediată (cu excepția reorganizării judiciare, a falimentului sau a dizolvării angajatorului, în condițiile legii). Însă, în cazul în care angajatorul ia decizia de a te concedia și consideri că încetarea contractului de muncă este din motive legate de starea ta, ai dreptul să contești decizia angajatorului la instanță judecătorească competentă, în termen de 30 de zile de la data comunicării acesteia.
Principala temere în acest caz este că angajatorul va renunța la colaborarea cu tine. În mod normal, în perioada de probă se închide contractul doar dacă proaspătul angajat nu face față jobului sau nu are nivelul minim de performanță. Sarcina nu ar trebui să fie un motiv.
Este important să știi că în perioada de probă se poate desface contractul de muncă fără vreun motiv anume, fără explicații. Desfacerea contractului de muncă nu înseamnă însă concediere. În OUG96/2003 e menționat că gravida care a înștiințat angajatorul de starea de graviditate nu poate fi concediată.
Totul depinde de cum este angajatorul tău. Există și angajatori gata să găsească suficiente motive de neperformanță în perioada de probă doar că sa nu plătească mai târziu drepturile unei gravide. De aceea, sunt specialiști în resurse umane care recomandă fie să fii sinceră cu angajatorul tău dacă sarcina se va vedea în scurt timp, fie să anunți sarcina după expirarea perioadei de probă.
Noul tău statut, de insarcinata, nu ar trebui să fie o problemă sau un motiv de temere la job atât timp cât ai o atitudine deschisă și arăți implicare în jobul tău.
Citește și:
Ce drepturi ai la locul de muncă dacă ești însărcinată
Cum să fii în relații bune cu angajatorul în concediul de maternitate