• 20 Feb. 2023
  • 4 min

7 întrebări pe care merită să ți le pui înainte de a-ți da demisia

intrebari

2023 se anunță un an al marilor decizii pentru candidați, mai ales că piața muncii continuă să fie favorabilă pentru schimbări, iar balanța este puternic înclinată în favoarea lor în negocierile de angajare. Însă o demisie ar trebui să fie atent calculată, prin intrebari, astfel încât decizia să te ajute profesional și emoțional.

Înainte de a-ți da demisia, analizează bine decizia prin intrebari care te ajută să afli care este motivul pentru care vrei să renunți la jobul actual, dacă sunt aspecte pe care le poți rezolva sau nu, astfel încât următorul pas în carieră să-l faci în cunoștință de cauză. Descoperă aceste intrebari și ia decizii informate.

 

Intrebari înainte de a-ți da demisia

1. De ce vreau să plec?

Dacă munca îți afectează starea de spirit, poate din cauza suprasolicitării sau din cauza unui comportament nu tocmai potrivit al managerului, ai un motiv bine întemeiat pentru a pleca.

Dacă nu întâmpini situații precum cele menționate, atunci trebuie să fii sincer cu tine și să te întrebi: Care este motivul care m-a condus la decizia de a-mi da demisia? Când identifici cauza ai mai multă claritate și vei ști ce să ceri actualului sau viitorului manager. Analizează responsabilitățile tale, volumul de muncă, salariul, dezvoltarea profesională și posibilitățile de avansare, cultura locului de muncă, colegii, valorile companiei. Poate fi greu să-ți dai un răspuns clar din prima, dar îți va fi mai ușor dacă timp de câteva zile îți notezi cum te-ai simțit la job, ce aspecte te-au nemulțumit.

 

2. Ce îmi doresc în viață?

Nu este suficient să te gândești la ce este în neregulă cu jobul tău actual. Cea mai puternică întrebare la care merită să cauți răspuns este cum vrei să trăiești și cum vrei să fii? De multe ori poate nu te gândești la valorile tale și de aici apare conflictul cu jobul tău. 

 

3. Am explorat și alte opțiuni în compania actuală?

Dacă ajungi la concluzia că îți place să lucrezi în compania actuală, dar ai nemulțumiri din cauza managerului direct, poate soluția ar fi să ceri să lucrezi într-un alt departament cu un alt manager. Întreabă colegii din departamentul de recrutare ce opțiuni ai, mai ales dacă lucrezi într-o companie mare. Într-o companie mică e dificil să faci această schimbare (e imposibil să nu interacționezi cu actualul manager), iar în acest caz cea mai bună decizie este să pui pe primul loc sănătatea emoțională și să întrerupi colaborarea.

 

4. Ar trebui să renunț la actualul job din cauza stresului?

Când stresul îți afectează calitatea vieții și somnul este un semn evident că ar trebui să renunți la actualul job. Alte semnale sunt acele momente în care simți că nu ești prezent cu familia ta sau anulezi planurile de ieșire în oraș. Poți resimți efecte și asupra sănătății fizice, să te îmbolnăvești mai des sau presiunea arterială să fie în creștere. Însă nu întotdeauna mediul poate fi cel stresant, ci felul tău de a fi să-l percepi astfel. Multe dintre presiunile pe care le resimțim provin din propriile convingeri, nu concepem că putem să greșim sau ținem prea mult la ce cred ceilalți despre noi. Poți întreba colegii cum se simt la job sau poți apela la terapie. Un psiholog te poate ajuta să identifici de ce te simți stresat și îți poate oferi strategii de adaptare la actualul job sau la unul nou.

 

5. Ce voi câștiga dacă plec?

Contează să analizezi și câștigurile (pe toate planurile) de la jobul actual versus unul nou, să identifici unde este mai avantajos să fii. Unde merită să investești energie și timp. Poate ai petrecut mult timp la un job la care nu te simți apreciat, în care ai fost sărit pentru promovare sau creșteri salariale. Un nou loc de muncă ar putea fi o resetare, iar mutarea într-o companie nouă îți poate crește salariul și îți poate aduce promovarea și aprecierea pe care ți-o dorești. Gândește-te ce planuri ai lăsat în așteptare și cum poți investi timpul (pe care-l câștigi după demisie) pentru a face ceva pentru tine care să te ajute să evoluezi spre cariera dorită.

 

6. Îmi permit să-mi dau demisia?

Poate îți place să-ți asumi riscuri, însă când vine vorba de partea financiară, ele ar trebui să fie bine gândite, mai ales dacă ai de întreținut o familie. Ia în calcul că poate dura până vei găsi jobul potrivit pentru tine. Totodată, perioada poate crește dacă trebuie să investești în formare profesională sau într-o reconversie. Ar trebui să ai o „plasă” de siguranță de 3-6 luni, care-ți va oferi confortul psihologic să-ți cauți jobul dorit.


7. Este momentul potrivit? 

2022 a fost cel mai bun an pe piața muncii pentru candidați și angajați, atât din perspectiva numărului mare de joburi disponibile în piață, cât și a eforturilor pe care angajatorii le-au făcut pentru a-i atrage și a-i reține – creșterea salariilor, diversificarea pachetelor de beneficii extrasalariale ori flexibilitatea legată de programul de muncă hibrid.

În aceste condiții, potrivit celui mai recent studiu realizat la nivel global de The Network, entitate care are afiliate platforme de recrutare online din peste 130 de țări, Boston Consulting Group și eJobs România, aproape 7 din 10 respondenți simt că piața muncii continuă să le fie favorabilă și că balanța este puternic înclinată în favoarea lor în negocierile de angajare.

„Studiul a fost realizat pe un eșantion de 90.000 de candidați și angajați din 160 de țări, iar răspunsurile lor oglindesc fidel ceea ce am resimțit și noi pe parcursul întregului an 2022, dar și de la începutul lui 2023 încoace. Respectiv faptul că traversăm poate cea mai bună perioadă în care poți să îți schimbi jobul și în care poți să alegi o variantă care ți se potrivește cu adevărat. Asta în contextul în care 39% dintre participanții la studiu au declarat că primesc lunar cel puțin o invitație la un interviu de angajare, iar 74% spun că sunt abordați cu oferte de munca de câteva ori pe an de recrutori”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România.

Schimbările în carieră nu sunt ușoare, căci vin la pachet cu o mulțime de temeri. Ca să-ți fie mai lină tranziția către un job mai bun sau chiar către un alt domeniu de activitate, îți suntem alături cu joburile potrivite pentru tine pe eJobs.ro! Curaj! Aplică!

 

Ți-a plăcut articolul despre intrebari pe care să ți le adresezi înainte de a-ți da demisia? Citește și despre:

Cum îți pui în valoare personalitatea atunci când cauți un job

Faci parte din Generația Z? Află în cât timp îți poți găsi un job

Ce avantaje ai când ești sincer la interviu

 

A fost util articolul? 15
interviu angajareintrebaripiata muncii

Leave a Reply