• 7 Feb. 2022
  • 3 min

7 întrebări pe care merită să ți le pui înainte de a-ți da demisia

intrebari

2022 se anunță un an al marilor decizii. După aproape 2 ani în care poate ai lucrat mai mult și de multe ori peste program sau atitudinea angajatorului nu a fost tocmai cea dorită, îți dorești probabil o schimbare. Și nu ești singurul. 1 din 5 angajați și-ar da demisia dacă nu ar mai fi mulțumit de jobul actual și chiar dacă n-ar avea altă ofertă concretă pe masă, arată un studiu recent eJobs. Însă o demisie ar trebui să fie atent calculată, prin intrebari, astfel încât decizia să te ajute profesional și emoțional.

Înainte de a-ți da demisia, analizează bine decizia prin intrebari care te ajută să afli care este motivul pentru care vrei să renunți la jobul actual, dacă sunt aspecte pe care le poți rezolva sau nu, astfel încât următorul pas în carieră să-l faci în cunoștință de cauză. Descoperă aceste intrebari și ia decizii informate.

Intrebari îaninte de a-ți da demisia

 

1. De ce vreau să plec?

Dacă munca îți afectează starea de spirit, poate din cauza suprasolicitarii sau din cauza unui comportament nu tocmai potrivit al managerului, ai un motiv bine întemeiat pentru a pleca.

Dacă nu întâmpini situații precum cele menționate, atunci trebuie să fii sincer cu tine și să te întrebi: Care este motivul care m-a condus la decizia de a-mi da demisia? Când identifici cauza ai mai multă claritate și vei ști ce să ceri actualului sau viitorului manager. Analizează responsabilitățile tale, volumul de muncă, salariul, dezvoltarea profesională și posibilitățile de avansare, cultura locului de muncă, colegii, valorile companiei. Poate fi greu să-ți dai un răspuns clar din prima, dar îți va fi mai ușor dacă timp de câteva zile îți notezi cum te-ai simțit la job, ce aspecte te-au nemulțumit.

 

2. Ce îmi doresc în viață?

Nu este suficient să te gândești la ce este în neregulă cu jobul tău actual. Cea mai puternică întrebare la care merită să cauți răspuns este cum vrei să trăiești și cum vrei să fii? De multe ori poate nu te gândești la valorile tale și de aici apare conflictul cu jobul tău. 

 

3. Am explorat și alte opțiuni în compania actuală?

Dacă ajungi la concluzia că îți place să lucrezi în compania actuală, dar ai nemulțumiri din cauza managerului direct, poate soluția ar fi să ceri să lucrezi într-un alt departament cu un alt manager. Întreabă colegii din departamentul de recrutare ce opțiuni ai mai ales dacă lucrezi într-o companie mare. Într-o companie mică e dificil să faci această schimbare (e imposibil să nu interacționezi cu actualul manager), iar în acest caz cea mai bună decizie este să pui pe primul loc sănătatea emoțională și să întrerupi colaborarea.

 

4. Ar trebui să renunț la actualul job din cauza stresului?

Când stresul îți afectează calitatea vieții și somnul este un semn evident că ar trebui să renunți la actualul job. Alte semnale sunt acele momente în care simți că nu ești prezent cu familia ta sau anulezi planurile de ieșire în oraș. Poți resimți efecte și asupra sănătății fizice, să te îmbolnăvești mai des sau presiunea arterială să fie în creștere. Însă nu întotdeauna mediul poate fi cel stresant, ci prin felul tău de a fi să-l percepi astfel. Multe dintre presiunile pe care le resimțim provin din propriile convingeri, nu concepem că putem să greșim sau ținem prea mult la ce cred ceilalți despre noi.  Poți întreba colegii cum se simt la job sau poți apela la terapie. Un psiholog te poate ajuta să identifici de ce te simți stresat și îți va oferi strategii de adaptare la actualul job sau la unul nou.

 

5. Ce voi câștiga dacă plec?

Contează să analizezi și câștigurile (de pe toate planurile) de la jobul actual versus unul nou, să identifici unde este mai avantajos să fii. Unde merită să investești energie și timp. Poate ai petrecut mult timp la un job la care nu te simți apreciat, în care ai fost sărit pentru promovare sau creșteri salariale. Un nou loc de muncă ar putea fi o resetare, iar mutarea într-o companie nouă îți poate crește salariul și îți poate aduce promovarea și aprecierea pe care ți-o dorești. Gândește-te ce planuri ai lăsat în așteptare și cum poți investi timpul (pe care-l câștigi după demisie) pentru a face ceva pentru tine care să te ajute să evoluezi spre cariera dorită.

 

6. Îmi permit să-mi dau demisia?

Poate îți place să-ți asumi riscuri, însă când vine vorba de partea financiară, ele ar trebui să fie bine gândite, mai ales dacă ai de întreținut o familie. Conform unui sondaj eJobs, 43% dintre români apreciază au nevoie de maximum 3 luni pentru a obține oferta profesională pe care și-o doresc. Însă ia în calcul că această perioadă poate crește dacă trebuie să investești într-o formare profesională sau într-o reconversie. Ar trebui să ai o plasă de siguranță de 3-6 luni, care-ți va oferi confortul psihologic să-ți cauți jobul dorit.


7. Este momentul potrivit? 

Anul 2022 a debutat cu ofertă de locuri de muncă mult mai generoasă decât în anii precedenți. Doar în ianuarie au fost publicate peste 37.000 de joburi pe eJobs.ro, în creștere cu 61% față de ianuarie 2021 și cu 29% față de ianuarie 2020. Este cel mai bun moment de până acum pentru a-ți găsi job. Cele mai multe oferte vin din Retail, Prestări servicii, Transport/Logistică, Producție, Call-center/BPO. Dacă îți dorești să începi un job într-un domeniu nou, în care nu ai experiență, pe eJobs.ro vei găsi mii de locuri de muncă, unde poți începe o carieră de la zero. 

Schimbările în carieră nu sunt ușoare, căci vin la pachet cu o mulțime de temeri. Ca să-ți fie mai lină tranziția către un job mai bun sau chiar către un alt domeniu de activitate, îți suntem alături cu joburile potrivite pentru tine pe eJobs.ro! Curaj! Aplică!

 

Ți-a plăcut articolul despre intrebari pe care să ți le adresezi îaninte de a-ți da demisia? Citește și despre:

Nu ştii ce carierǎ vrei? Iată cum compari potenţialele profesii!

 

Demisie fara preaviz: cum ar trebui să arate și în ce situații o vei redacta

 

A fost util articolul? 3
intrebari

Leave a Reply