Ați găsit un job a cărui descriere sună atât de bine, încât ești pe punctul de a aplica, dar totuși ceva te reține? De regulă eziți când vezi anii de experiență ceruți.
Însă aplicarea pentru un loc de muncă fara experienta sau fara experienta cerută în descrierea jobului este, în regulă, atât timp cât îți prezinți abilitățile dobândite la joburile anterioare și arăți interes atât față de companie, cât și față de viitorul loc de muncă.
La o privire atentă pe eJobs.ro, vei descoperi locuri de muncă pentru persoane necalificate în HoReCa, industria alimentară, transport/logistică, producție. Printre cele mai importante cerințe ale angajatorilor se numără seriozitatea, responsabilitatea, abilitățile de relaționare și comunicare, capacitatea de lucru în echipă. Și poți da dovadă de aceste calități la interviu. Descoperă care este abordarea potrivită pentru a fi un candidat relevant pentru un job.
Acest lucru este deosebit de important dacă nu ai calificare sau experiență. Cel mai potrivit este să discuți cu oameni care lucrează pe un post similar celui la care vrei să aplici. Întreabă despre provocările postului, despre ce abilități ar trebui să arăți la interviu. Scopul tău este să aduni informațiile care să te ajute să convingi recrutorul că ești persoana potrivită pentru a reuși, chiar dacă nu ai experiență.
Identifică în experiența ta acele abilități care se potrivesc și jobului la care aplici. Menționează-le la începutul CV-ului, poate chiar în secțiunea Despre mine. Contează să aduci în joc tot ceea ce ai, apoi să-ți muți atenția și asupra acelor abilități pe care tu le ai și le consideri relevante pentru job, dar nu sunt menționate în descrierea acestuia. Demonstrează că setul tău de aptitudini este de fapt și mai potrivit pentru job și pregătește exemple și argumente, pe care să le detaliezi la interviu.
Chiar dacă nu ai o bază de cunoștințe sau un set de abilități specifice jobului, arată că ai dorința și potențialul de a învăța și de a te adapta într-un nou rol. Exprimă motivația ta și continuă cu exemple din experiență care demonstrează că ești o persoană care a deprins repede anumite informații, le-a pus în practică și chiar a obținut rezultate.
Scrisoarea de intenție te va ajuta să oferi context informațiilor prezentate în CV și să argumentezi de ce ești un candidat relevant pentru un anumit job, deși nu ai experiență. Fii sincer! Nu ești un candidat perfect, dar s-ar putea să fii persoana perfectă pentru job.
Încearcă pe cât posibil ca CV-ul tău și scrisoarea ta de intenție să nu fie o enumerare de abilități și de informații pe baza cărora recrutorul să creeze conexiuni. Nu va avea timp să facă acest lucru. De aceea, este important să ai o prezentare profesională clară, coerentă și convingătoare.
La interviu evită exprimarea negativă, cum ar fi „Nu știu…” „Nu sunt calificat să…” sau „Nu am făcut niciodată…” Abordează subiectele discutate cu mult optimism, menționând: „Sunt dornic să descopăr…” „Mi-ar plăcea să lucrez la…” etc. Fii conștient de acele aspecte unde e nevoie să faci îmbunătățiri și arată că ai un plan pentru a evolua în direcția dorită în carieră.
E ușor ca în drumul spre jobul dorit să te lași influențat la interviu de teamă, timiditate, apatie sau anxietate. Însă e important să-ți amintești mereu ce-ți dorești în plan profesional și de ce ai ajuns la întâlnirea cu recrutorul. Emoțiile sunt firești, însă îți poți face loc printre ele, să cauți mai adânc după curaj și după entuziasm și să-i transformi în eroii tăi principali.
eJobs îți este alături cu zeci de mii de joburi și resurse online gândite să-ți simplifice căutarea unui nou loc de muncă, așa că intră cu încredere pe eJobs.ro și găsește-ți următorul tău job.
Cum arată oferta de munca în primele șase luni ale acestui an