• 18 May. 2021
  • 4 min

Vrei să devii bucătar? Află ce oportunități îți deschide arta gătitului

bucătar

„Fă ceea ce-ți place cu adevărat și nu vei munci nicio zi din viața ta”, spunea Confucius. Și într-adevăr, e foarte important să descoperi ce meserie ți se potrivește și domeniul de activitate în care vrei cu adevărat să lucrezi. Odată ce cunoști direcția pe care vrei să o urmezi, poți să întreprinzi primele acțiuni în acea direcție.

Unele persoane încă de mici știu ce vor să se facă atunci când vor ajunge la maturitate, altele nici după zece ani de experiență într-un domeniu nu sunt sigure dacă se află în locul potrivit sau nu. Dacă încă nu ai aflat încotro ți-ai dori să meargă traseul tău profesional, îți punem la dispoziție articolele de pe cariera.ejobs.ro despre meserii. Mai exact, poți afla ce presupun acestea, dar și care sunt avantajele lor. De această dată vorbim despre meseria de bucătar!

Industria gătitului este una extrem de competitivă, dar în același timp, plină de satisfacții. E nevoie de determinare, dar și de deschiderea de a învăța lucruri noi, dacă vrei să practici o astfel de meserie. Îți dezvăluim în continuarea articolului mai multe despre jobul de bucătar, dar și câteva locuri de muncă disponibile la care poți să aplici chiar acum!

 

Ce-l definește pe un bucătar bun?

Celebrii bucătari nu știu ce înseamnă zona de confort, sunt mereu deschiși să experimenteze și să testeze diverse rețete, arome și texturi. Totodată, aceștia știu să lucreze sub presiunea timpului, având în vedere că în unele restaurante există un flux mare de clienți pe care trebuie să-i deservească. Doar cu bune abilități de management al timpului poți reuși să gestionezi cu brio un astfel de job. 

De asemenea, munca într-o bucătărie presupune și o colaborare cu ceilalți colegi: ospătari, bucătari sau managementul restaurantului. De aceea, abilitatea de a lucra în echipă este una căutată în rândul bucătarilor. O bună comunicarea cu cei din jur te va ajuta să eficientizezi atât munca ta, cât și a colegilor.

 

De ce să aleg meseria de bucătar?

Îți dezvoltă creativitatea

Bucătarii au libertatea de a-și exprima creativitatea prin diverse rețete pe care le crează. Desigur, unii angajatori menționează încă la angajare care sunt preferințele clienților și oferă anumite direcții noului bucătar pe care acesta trebuie să le urmeze. Însă, de cele mai multe ori, angajatorii sunt deschiși la sugestiile și recomandările persoanei recrutate. În acest mod, vei putea să demonstrezi că ai o imaginație bogată și poate chiar să dezvolți propriile creații. 

 

Poți obține salarii pe măsura eforturilor tale

Bucătarii ce lucrează la restaurante cunoscute se bucură de un pachet salarial ridicat. Împreună cu acesta, ei mai primesc și beneficii extrasalariale, dar și alte oportunități de învățare și de a interacționa cu oameni din întreaga lume. Venitul în această industrie variază în funcție de experiența anterioară, de recenziile clienților, dar și de rezultatele de care ai dat dovadă la fostele joburi.

 

Poți deveni antreprenor

Îți place bucătăria, dar îți dorești să devii antreprenor? Meseria de bucătar îți oferă această oportunitate pe termen lung. După ce înveți totul despre bucătărie și ajungi cunoscut pentru felul în care îți servești clienții, poți să te specializezi într-o anumită ramură culinară, punând bazele propriului restaurant.

De ce studii ai nevoie?

Pentru a deveni bucătar nu este obligatoriu să urmezi o anumită școală. De regulă, angajatorii pun la dispoziția începătorilor toată pregătirea necesară. Cu toate acestea, mai sunt și companii pentru care este important să finalizezi studiile medii, adică liceul. Totuși, dacă dorești să-ți construiești o carieră solidă de bucătar, atunci e important să urmezi un curs de calificare și, ulterior, diverse cursuri de specializare dedicate anumitor bucătării sau direcții culinare.

 

Procesul de învățare a unui bucătar nu se termină niciodată

Chiar și în momentul în care ai obținut un job de bucătar, există loc pentru îmbunătățire. Iată câteva sfaturi utile despre cum să-ți perfecționezi abilitățile de bucătar.

 

Experimentează

Fie că este vorba despre adăugarea unui nou condiment la felul de mâncare pe care îl gătești sau pur și simplu îți dorești să perfecționezi o rețetă, e important să-ți asumi anumite riscuri. Experimentele îți permit să afli ce funcționează și ce nu, atunci când gătești.

 

Găsește-ți un mentor

Dacă vrei să devii un bucătar bun, atunci trebuie să ai deschiderea de a învăța de la persoanele cu mai multă experiență ca tine. De aceea, atunci când debutezi în acest domeniu, încearcă să afli mai multe despre persoana ce te va coordona. Ai nevoie de un mentor demn de urmat și deschis în a-ți descoperi potențialul.

 

Antrenează-te acasă

Desigur, cursurile de specializare sunt importante și poți învăța multe despre bucătărie în cadrul acestora, totuși pentru un bucătar bun este important să fie autodidact. Practică gătitul în propria bucătărie în fiecare zi. Organizează mese pentru familie sau evenimente, pentru a te antrena mai mult.

 

Unde te poți angaja ca bucătar

Unul dintre cele mai importante avantaje ale meseriei de bucătar este că ai la îndemână mai multe locuri în care te poți angaja. Iată câteva dintre acestea: hoteluri, restaurante, stațiuni montane, cafenele, școli, cazinouri sau spa-uri etc. Dacă ești interesat de un job de bucătar, ți-am pregătit trei locuri de muncă vacante la care poți să aplici chiar acum!

 

Bucătar la Bolo Steak House din Vama Veche

Dacă ești pasionat de gătit și îți dorești o experiență de lucru la mare, jobul din Vama Veche reprezintă o oportunitate ideală. Persoana ce va obține acest job, se va ocupa de pregătirea meniului restaurantului în conformitate cu standardele de calitate. Totodată, acesta trebuie să mențină în bune condiții aparatura și ustensilele puse la dispoziție, dar și să respecte cu rigurozitate regulile de igienă. În schimb, angajatorul îți va asigura cazare și masa în Vama Veche, dacă nu ai domiciliul în Constanța. Anunțul de angajare se adresează atât persoanelor fără experiență (aceștia vor primi îndrumarea necesară), cât și celor care deja au cunoștințe în domeniu. Poți aplica la acest job aici!

 

Ajutor bucătar la Oala cu Bunătăți din București

Pentru acest loc de muncă se caută o persoană energică, care înțelege și iubește bucătăria. Este atentă la detalii, lucrează bine în echipă și este capabilă să lucreze sub presiune. Viitorul angajat se va ocupa de pregătirea bunătăților pentru livrare. Te invităm să afli mai multe despre acest job aici!

 

Bucătar la Vino e Sapori din Brașov

Dacă ai nevoie de un loc de muncă unde abilitățile tale să fie apreciate, atunci acesta este locul potrivit. Cei de la restaurantul Vino e Sapori caută o persoană ambițioasă, capabilă să lucreze în echipă și care să vină cu recomandări pentru îmbunătățirea calității serviciilor. Ce vei primi la schimb? Un pachet salarial competitiv & bonusuri lunare, posibilitatea de a avansa, masă asigurată, dar și un mediu stimulant de lucru. Persoana căutată pentru acest rol trebuie să fie atentă la preparatele pregătite conform rețetei. Află mai multe despre acest job chiar aici!

Schimbările în carieră nu sunt ușoare, căci vin la pachet cu o mulțime de temeri. Ca să-ți fie mai lină tranziția către un job mai bun sau chiar către un alt domeniu de activitate, îți suntem alături cu joburile potrivite pentru tine pe eJobs.ro! Curaj! Aplică!

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Cum să începi o carieră în industria de gaming

Cum să îți începi cariera în resurse umane

Ce trebuie să știi dacă vrei să devii consilier juridic

A fost util articolul? 0
BucătarMeserieprimul job

Leave a Reply