• 22 Feb. 2018
  • 3 min

Evită aceste greșeli de începător la interviu

greșeli de începător eJobs interviu

În prezent, pe piața muncii, nimeni nu mai este un începător în adevăratul sens al cuvântului. Debutanți există, dar totodată există o mulțime de informații și recomandări despre cum să te comporți la interviu și cum să răspunzi la întrebările recrutorului. Așadar, evită aceste greșeli de începător, indiferent dacă ești la primul interviu sau ai deja o mulțime în tolba de experiențe.

Una dintre cele mai importante lecții pe care le-am învățat despre interviurile de job e că și recrutorii din fața mea sunt oameni. Desigur, au destul de multă autoritate în acest context în care eu îmi doresc un job în compania lor, dar nu trebuie uitat că interviul este, în fond, o discuție deschisă. Atâta timp cât participi activ la ea și răspunzi sincer, ai șanse mari să lași o impresie bună. Desigur, dacă această idee nu te liniștește câtuși de puțin, atunci nu strică o pregătire mai bună de acasă și un set de reguli bine întipărit în minte pe care să-l plimbi tot timpul după tine când pleci în căutarea unui job. Descoperă mai jos cum poți evita o serie de greșeli de începător la interviu.

Greșeala nr. 1: Nu știi nimic despre companie sau despre job

Mi s-a întâmplat să merg la interviuri pentru companii mici, de abia intrate pe piață, sau companii cu legături puternice pe zona corporate care nu-și promovau serviciile direct pe site-ul lor. Mi-a fost greu să găsesc informații despre firmele respective, dar am încercat, iar în momentul în care am primit întrebarea „Ce știi despre compania noastră?” am putut să răspund onest cu minimul de informație găsit și să spun că sunt curioasă să aflu mai multe.

 

Contează extrem de mult să știi la ce companie te duci sau chiar la ce companie urmează să te angajezi, atât pentru tine personal și pentru planurile tale de viitor, cât și pentru recrutor, deoarece îi demonstrează că te interesează cu adevărat postul. E cu atât mai important să știi tot ce presupune jobul însă, așa că nu ezita să recitești anunțul de job când primești invitația la interviu.

 

Sfat: copiază anunțul de job la tine pe calculator ca în cazul în care angajatorul îl închide în perioada interviurilor să îl poți accesa rapid.

Greșeala nr. 2: Să fii atât de anxios încât pune în pericol bunul mers al interviului

Așa cum am zis mai devreme, recrutorii sunt și ei oameni și îți vor înțelege anxietatea. Așa că nu combina panica pe care o simți cu teama că le vei lăsa o impresie proastă. Încearcă să te liniștești pe parcursul interviului și să te concentrezi asupra întrebărilor pe care le primești.

 

Totodată trebuie să înțelegi că dacă nivelul tău de anxietate nu îți permite să legi două fraze coerente într-un răspuns și te împiedică din a-i oferi recrutorului o imagine de ansamblu a cum ești tu la job, atunci e foarte probabil să aleagă un alt candidat. Nu are de-a face cu tine personal. Specialistul în Resurse Umane trebuie să se asigure pur și simplu că alege cel mai capabil candidat.

 

Sfat: pregătește-te atât de bine pentru interviu încât să nu-ți mai fie teamă.

3. Greșeala nr. 3: Să nu participi activ la interviu

Dacă intervievatorul nu te roagă în mod special să îi răspunzi la o întrebare cu un singur cuvânt, trebuie să presupui că răspunsurile mai lungi sunt indicate. Desigur, nu e nevoie să susții un monolog întreg de fiecare dată, dar e important să ai un discurs coerent despre experiența ta, despre industrie și despre jobul la care ai aplicat.

 

De asemenea, e esențial să pui și tu la rândul tău întrebări, despre job și despre companie. În primul rând pentru că îi arată recrutorului că ești interesat cu adevărat de poziție, iar în al doilea rând pentru că îți asigură ție un plus de informație care te va ajuta să iei o decizie atunci când primești oferta. Accepți noul job sau ceri o contraofertă de la actualul angajator?

 

Sfat: notează-ți întrebările într-o agendă sau în telefon și nu-ți fie teamă să scoți lista la finalul interviului.

 

Citește și:

Cum poți afla salariul oferit de companie înainte să mergi la interviu

Mai contează scrisoarea de intenție?

Cum poți să obții jobul dorit dacă nu ai experiență

A fost util articolul? 19

Leave a Reply