• 19 May. 2021
  • 3 min

Ce poţi face când nu te simți în largul tău la noul job

ce poti face cand nu te simti in largul tau la noul job

Ţi-ai schimbat locul de muncǎ şi nu te simți în largul tău la noul job? Lucrurile nu decurg așa cum ţi le-ai imaginat sau ai impresia cǎ detaliile discutate la interviu sunt puţin cam diferite de situaţiile cu care te confrunți ȋn primele tale zile sau sǎptǎmâni?

Mai mult decât atât, procesul de adaptare ţi se pare puţin greoi şi cu cât trece timpul realizezi că interacţiunile pe care le ai cu colegii nu sunt extraordinare. În plus, nu eşti foarte ataşat de proiecte aşa cum poate erai la vechiul job, te simţi uşor vulnerabil neştiind „de unde sǎ apuci lucrurile” la noul job. Ba chiar te ȋntrebi dacǎ ai fǎcut o alegere bunǎ sau nu, mai ales când observi cǎ uneori propunerile tale sau iniţiativele pe care le ȋnaintezi nu dau mereu rezultatele dorite. Într-un astfel de context, ce este de fǎcut? Hai sǎ vedem ȋmpreunǎ câteva variante:

 

Dă-ți suficient timp înainte de a concluziona că nu-ți place la noul job!

În primul rând trebuie sǎ conştientizezi cǎ schimbǎrile au nevoie de ceva timp pentru a putea fi asimilate de tine ca fiind provocǎri benefice ce te ajutǎ sǎ creşti ȋn plan personal, profesional etc. Aşadar, dacǎ simţi cǎ nu te integrezi la noul job sau cǎ nu prea ȋţi place atmosfera ori stilul de lucru, gândeşte-te totodatǎ cǎ poate ȋncǎ eşti ancorat ȋn experienţele de la fostul angajator şi astfel te desprinzi mai greu de zona de confort.

Astfel, fiind ȋntr-un mediu nou automat cǎ te simţi puţin panicat, stresat sau ȋngândurat. Este normal, indiferent de nivelul experienţei tale. Aşadar, acordǎ-ţi timp pentru a te acomoda cu mediul nou de lucru, cu instrumente diferite, cu anturajul profesional etc. şi de abia pe urmă ia o decizie clară.

O altǎ sugestie este sǎ identifici motivele principale pentru care eşti nemulţumit de noul job. Preferabil sǎ le scrii pe o foaie ca sǎ le poţi analiza mai bine. Poate te deranjeazǎ relaţia cu un anumit departament ori birocraţia excesivǎ, procedurile repetative sau locaţia jobului etc. Fă-ţi aşadar o listǎ cu mulţumiri şi nemulţumiri şi vezi dacǎ şi cum poţi ȋndrepta situaţia ca tu sǎ te simţi mai bine la noul job.

 

Vezi ce îţi place totuși la noul job

Pe lângǎ situaţiile care-ţi provoacǎ neplǎceri la noua slujbǎ, vezi totuşi şi situaţiile care te ȋncântǎ sau pe care mǎcar le faci cu plǎcere. Spre exemplu, poate te ȋncântǎ comunicarea deschisǎ, lucrul ȋn echipǎ, colectivul, tool-urile folosite, programul de lucru, unele activitǎţi şi atribuţii ş.a.m.d. În acest mod, poți sǎ te decizi dacǎ astfel de mulțumiri îți sunt suficiente pentru a rǎmâne ȋn companie măcar pe termen scurt ori pentru a încerca sǎ evoluezi alǎturi de companie pe termen mediu sau lung. Totodata, poate experienţa acumulatǎ la noul loc de muncǎ te va ajuta sǎ ajungi şi mai sus ȋn carieră.

 

Poartă discuţii deschise despre ce se poate îmbunătăți

Poţi solicita managerului direct sǎ discutaţi anumite idei pe care le ai privind ȋmbunǎtaţirea comunicǎrii ȋn departament, realizarea unui algoritm ce poate ajuta la simplificarea unei sarcini, crearea unei proceduri pentru o mai bunǎ organizare interdepartamentalǎ, iar exemplele pot continua. Dacǎ ȋn urma discuțiilor reușiți sǎ schimbați ori sǎ implementaţi mǎcar 50% din ce ați stabilit, atunci acest progres promițǎtor poate fi fundaţia gestionǎrii unor proiecte de duratǎ în cadrul companiei care-ţi pot oferi sentimentul de apartanențǎ.

 

Și întoarcerea la fostul angajator poate fi o opțiune

Dacǎ totuşi te decizi că te simțeai mult mai împlinit la vechiul job, nu ar strica sǎ contactezi angajatorul, sǎ îi prezinți un sumar al realizǎrilor tale cât timp ai lucrat ȋn companie și motivația pentru care doreşti sǎ te reȋntorci. Propune-i o întâlnire.

 

Păstrează-ți CV-ul actualizat

Schimbǎri sau situaţii la care nu te aştepţi pot apǎrea peste noapte, chiar și când ai un loc de muncă aparent perfect, şi tocmai de aceea este bine sǎ fii pregǎtit din timp în cazul în care vei fi nevoit să candidezi pentru un job nou.

Schimbări apar constant, important este însă să conștientizezi că alegerile îți aparțin și doar tu poți decide cum dorești sǎ acționezi în fiecare moment al carierei tale. Poate simți neapǎrat nevoia să te întorci la vechiul angajator sau poate pur și simplu este o temere normală ce te avertizeazǎ că ești într-un mediu nou și nu cunoști mare lucru, dar totodată aparentul obstacol poate fi și o oportunitate de creștere. Dacǎ ar fi ușor, toată lumea ar avea succes, corect? Așa că așteaptă-te ca orice schimbare de job să te provoace în a-ți testa capacitatea de adaptare. Nu trebuie să fugi neapărat la prima emoție negativă din compania nouă, ci concentrează-te pe a înţelege atmosfera, cultura, obiceiurile, procedurile etc.!

 

Ți-a plăcut acest articol care cântărește ce e de făcut când nu te simți în largul tău la noul job? Citește și:

Acum e momentul să faci o schimbare în carieră

Cum să te adaptezi la un nou loc de muncă

15 abilități pe care recrutorii le vor aprecia și-n 2021

 

A fost util articolul? 4
neplăceri la noul jobnoul job
  • AvatarLaura M. zice

    Foarte util articolul, multumim! 🙂

Leave a Reply