• 20 Dec. 2019
  • 4 min

Ce trebuie să știi despre concediul medical de sarcină

concediu medical sarcina

Probabil că numeri zilele până la nașterea copilului, dar nu renunți așa ușor la jobul tău. Pentru că îți este bine să fii activă în perioada aceasta. Însă nu ignora drepturile de care te bucuri. Începând cu luna a șaptea de sarcină, poți lua concediu medical sarcina. Iată tot ce trebuie să știi despre el.

Dacă ai în plan să iei concediu medical sarcina, află că acesta acoperă atât perioada dinainte de naștere (prenatală), cât și cea de lăuzie (postnatală). Durată maximă este de 126 de zile calendaristice pe care le poți lua astfel: 63 de zile înainte de naștere (concediu prenatal) și 63 de zile după naștere (concediu postnatal, de lăuzie). Perioadele se pot compensa între ele, în funcție de recomandarea medicului și de opțiunea ta, în așa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.

Citește și despre concediu fara plata!

Ce preferințe au româncele pentru concediu medical sarcina

Un studiu realizat de Asociația SAMAS, rețeaua națională de educatori perinatali, arată că 25% dintre românce au mers la serviciu până la naștere, beneficiind doar de concediul postnatal (după-naștere).  Circa 22% au optat pentru circa 80 de zile prenatal și de cele minimum 42 de zile postnatal.

Așa cum reiese și din Ordonanata 158/2005 modificată și actualizată, opțiunea aparține beneficiarei și depinde de recomandarea medicului și desigur de data estimată a nașterii. Ai în vedere că sarcina e un proiect de 38-42 de săptămâni, nașterea fiziologică (normală) putând să se declanșeze în această perioadă. De aceea medicii recomandă concediu medical după 7 luni de sarcină, astfel încât să se asigure că vei avea minimum 42 de zile rămase după naștere (din cele 126). În cazul persoanelor cu handicap, acest concediu poate fi luat din luna a șasea.

 

Stagiu de cotizare pentru concediu medical sarcina

Stagiul de cotizare pentru a beneficia de concediul medical de maternitate este de 6 luni din ultimele 12! Prevederea este în vigoare de la 1 ianuarie 2018, anterior stagiul fiind de o lună. Se bucură de concediu medical sarcina și femeile care nu mai sunt angajate, din motive neimputabile lor, dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calității de asigurat. Pierderea calității de asigurat, din motive neimputabile, se dovedește cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asociații acestora. Indemnizația se achită din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată convenție. Bază de calcul a indemnizației de maternitate se constituie din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calității de asigurat.

 

Cine suportă plata indemnizației și cum se calculează aceasta

Indemnizația aferentă acestui concediu medical sarcina este integral suportată din Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS) și este în cuantum de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar. Indemnizația de maternitate nu se impozitează, conform Codului Fiscal, Art. 42. Din indemnizația de maternitate se reține doar CAS-ul.

Angajatorul va face lunar, calculul și plata indemnizației de asigurări sociale sau cel mai târziu odată cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivă, în cazul persoanelor care se află în raporturi de muncă sau de serviciu. Plata se face pe baza certificatului medical eliberat potrivit legii, care constituie document justificativ pentru plată (art. 36 alin (1) din O.U.G. nr. 158/2005). Ulterior, angajatorul va depune cereri-tip către FNUASS pentru recuperarea sumelor plătite către angajați.

Principala ta obligație pentru a primi indemnizația este să prezinți la timp certificatul medical emis potrivit legii, nu mai târziu de data de 5 a lunii următoare celei pentru care s-a acordat concediul ( anexa nr. 1 din Ordinul M.S. și CNAS nr. 233/125/2006 coroborat cu art. 36 alin (2) din O.U.G. nr. 158/2005).

 

Ce trebuie să știi despre certificatul pentru concediu medical sarcina: 

  • este eliberat de medicul specialist sau medicul de familie, 
  • nu poate trece dintr-o luna în altă, poate fi emis pentru maximum 31 de zile, însă pentru aceeași lună (de ex. 1-31 august). 
  • poate fi emis și în altă zi față decât prima zi de concediu medical (de ex. certificatul poate fi ridicat pe 15 martie, deși perioada pentru care este emis este 1-31 martie). 
  • se prezintă angajatorului până cel mai târziu la data de 5 a lunii următoare celei pentru care  fost acordat concediul. 

În cazul în care salariata a îndeplinit condițiile pentru a beneficia de concediul de maternitate descris mai sus, după a 43-a zi de la naștere ea poate renunța la acest concediu (dacă nu se termină oricum sau nu dorește să beneficieze de toate cele 126 de zile) și poate depune dosarul pentru concediul de creștere copil (acordat până la vârsta de 2 ani a acestuia).

 

Întrebări despre concediu medical sarcina:

 

În timpul celor 126 de zile, contractul de muncă este activ?

Contractul de muncă rămâne activ, prin urmare poți beneficia (când revii la job) și de zilele de concediu aferente acestei perioade.

 

Certificatele de concediu medical se pot elibera și la o dată ulterioară celei la care ar trebui depuse?

Certificatele de concediu medical se pot elibera şi la o dată ulterioară, numai pentru luna în curs sau luna anterioară, pentru următoarele situaţii, conform art. 8 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005:
a) în caz de sarcină şi lăuzie (numai concediu medical pentru maternitate);
b) pentru perioada de internare în spital

 

Ce se întâmplă în cazul în care nu pot ajunge la medic din cauza stării de sănătate pentru a obține certificatul pentru concediu medical?

Potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, în cazul în care pacienţii nu se pot deplasa, se vor trimite medicului de familie foile de observaţie, rezultatele investigaţiilor şi referatul medical, în vederea avizării prelungirii concediului medical.

 

Există situații în care plata indemnizației pentru concediu medical sarcina poate fi refuzată?

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare arată că apar refuzuri justificate la plata indemnizaţiilor următoarele situaţii:
a) nu se face dovada calităţii de asigurat pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate;
b) neîndeplinirea stagiului complet de asigurare, cu excepţiile prevăzute de lege;
c) necompletarea tuturor rubricilor din certificatul de concediu medical de către medicul care a eliberat/vizat respectivul certificat;
d) neprezentarea certificatului de concediu medical în termenele prevăzute de lege;
e) acordarea retroactivă a certificatelor de concediu medical în afara situaţiilor prevăzute de lege;
f) certificate de concediu medical ce depăşesc duratele maxime prevăzute de
prezentele norme.
Constituie refuz justificat la plata indemnizaţiilor şi situaţiile în care angajatorul constată eliberări nejustificate de certificate de concedii medicale şi amână plata cu cel mult 90 de zile ca urmare a sesizării comisiilor care efectuează controlul.

 

Ți-a plăcut articolul despre concediu medical sarcina? Citește și:

Ce drepturi ai la locul de muncă dacă ești însărcinată

Cum să fii în relații bune cu angajatorul în concediul de maternitate

 

A fost util articolul? 18
  • AvatarLaurentiu zice

    Buna ziua,

    Cele 126 de zile de concediu pentru sarcina si lauzie trebuie luate obligatoriu?
    Dupa efectuarea celor 42 de zile obligatorii de postnatal, se poate intra in concediu pentru cresterea copilului in orice moment? (pana la cumulul celor 126 de zile de sarcina si lauzie)

    • Bună, Laurențiu,

      Ordonanța de urgennță a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizatiile de asigurări sociale de sănătate spune că angajatele pot renunța la concediul prenatal, însă primele 42 de zile ale concediului postnatal sunt obligatorii. După cele 42 de zile se poate intra în concediu de creștere a copilului. Nu se face cumulul cu concediul de sarcină și lăuzie. Dacă mai ai nevoie și de alte informații, te rugăm să ne scrii. O zi frumoasă!

      • AvatarOnu Mihaela zice

        Bună ziua! Am și eu o întrebare pot să lucrez până în ultima lună? A-și vrea să intru în indemnizație după naștere dacă se poate, eu ma simt foarte bine. Va rog dacă se poate să îmi dați un răspuns, mulțumesc

        • Bună, Mihaela,

          Poți să lucrezi până în ultima lună și să iei cele 126 de zile după naștere. Singura condiție la concediul de maternitate (format din prenatal și postanatal) este ca postanatalul să aibă minimum 42 de zile.
          Este și mai avantajos pentru că te vei bucura de salariu întreg până în ultima lună de sarcină și apoi de 85% din media salariilor brute din ultimele 6 luni.

          • AvatarPasol alina zice

            Buna! Imi puteti spune .eu am 9 luni de când lucrez .sunt insarcinata 8 saptamani daca imi bag medical imi afecteaza .deabea in decembrie fac 1 an.

          • Bună, Alina,

            Potrivit OUG 111/2010, (5) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
            c) au beneficiat de concedii şi de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare;
            Așadar concediul medical se ia în calcul la stabilirea indemnizației de creștere a copilului.

          • AvatarRamona zice

            Bună steluta as vrea sa știu și dacă am întrat în alea 126 zile luna asta mai beneficiez de prime de la firma și as vrea sa știu cu cât va fii plătit sarcina și lăuzie dacă am brutu 2450

        • AvatarMaria zice

          Bună ziua, am avut concediu medical pana la data de 11 martie dar din păcate am avut probleme și am fost internata la un alt spital pe data de 11 martie, miau dat prenatalul din spital tot de pe data de 11 de când am fost internata (deși aveam concediu medical pentru ziua respectiva) și drept urmare am și concediu medical și prenatal pentru ziua respectiva…. Șeful mia spus ca nu e bine și ca nu îl accepta în baza de date… Am sunat la spitalul respectiv și miau spus ca nu au ce face ca atunci am fost internata… Și ca nu poate sa îmi modifice concediul prenatal…. Ce este de făcut în aceasta situație?

          • Bună, Maria,

            În acest caz trebuie să întrebi și la Casa de Asigurări de Sănătate dacă se poate face ceva pentru a lămuri situația.

      • AvatarGeorgiana zice

        Buna ziua am o intrebare la dv sunt insarcinata in luna a 8 a si nu am benificiat de concediu medical decat ca am stat in somaj tehnic si o sa stau pana o sa inasc nu stiu mai exact cum se procedeaza cu actele ce acte necesare imi trebuiesc si cand trebuie depuse !O zi frumoasa!

        • Bună, Georgiana,

          Îți poți lua cele 126 de zile de concediu de maternitate după ce naști. Tot ce trebuie să faci este să duci angajatorului în fiecare lună certificatul de concediu medical pentru sarcină care se eliberează pentru cel mult 30/31 de zile calendaristice de către medicul de familie sau de către medicul de specialitate obstetrică-ginecologie.

        • AvatarAnonim zice

          In cât timp trebuie sa primesc numărul de înregistrare după ce depun actele la angajator, respectiv raportul de la medicina muncii?

          • Bună,

            Îți spun din experiența proprie, numărul de înregistrare l-am primit cam într-o săptămână, iar raportul de la medicina muncii cam într-o lună/o lună și jumătate.

      • AvatarMocanu zice

        Bună seara ! Când întra bani pe concediu medical de la stat !

        • Bună, Mariana,

          Banii pe concediu ar trebui să intre în ziua de salariu. Discută cu angajatorul care îți poate oferi mai multe informații.

    • AvatarPasol alina zice

      Casa pot sa-mi bag riscul de sarcina trebe obligatoru 1 an lucrat. Multumesc

      • AvatarAlexandra zice

        Bună, am nascut pe 20 noiembrie.in maternitate am fost găsită pozitiv la covid si am stat în carantină 10 zile.Cand am mers la medicul de familie mi-a dat medical de pe 1pana pe 30 decembrie,iar în ianuarie nu a vrut să imi de-a restul până la 42 de zile.Mi-a dat toata luna ianuarie.Asadar o sa am 62 de zile de concediu.Intrebarea mea e:Cat timp o sa beneficiez de indemnizație crestere copil?pt aceste 62 de zile o sa iau indemnizatie?

        • Bună, Alexandra,

          Dacă ai fost angajată, angajatorul este obligat să plătească concediul prenatal de 62 de zile, iar apoi poți lua concediu de creștere copil până la 1 an și 11 luni ai copilului.

          • AvatarBianca zice

            Buna sunt gravida de 9 saptamani , am fost la gineco si am zis ca nu ma simt bine si daca ma poate sa ma scrie afara , ca sunt foarte obosita somnoroasa am ameteli , am greata toata ziua si asa nu pot sa ma duc la lucru , dansa mio dat concediul medical dar cu boala obisnuita (1) de ce nu mio scris afara cu risc maternal ?,

          • Bună, Bianca,

            Concediul de risc maternal este decis de angajator. După ce îl anunți că ești însărcinată, acesta va face o evaluare a condițiilor tale de muncă. Dacă acestea îți pun în pericol sarcina și angajatorul nu te poate muta pe un alt departament sau pe un alt job, atunci îți poate acorda concediul de risc maternal. Certificatul de concediu medical este eliberat de medicul de familie pe baza evaluării angajatorului.

    • AvatarTania zice

      Bună ziua
      Sunt însărcinată de 29 de saptamani, iar șefa mă băgat in șomaj
      Mai pot beneficia de concediul de 126 zile?
      Am lucrat 1an și 32 zile la aceasta firmă
      Multumesc mult

      • Bună, Tania,

        Da, poți beneficia de concediu de maternitate.

        În articolul 23, alineatul 2 din OUG 158/2005 se menționează: (2) De aceleași drepturi beneficiază și femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calității de asigurat. Faptul că pierderea calității de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedește cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilații acestora, iar indemnizația se achită din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată convenție.

        Art. 1, alineatul 1:
        (1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate în
        sistemul de asigurări sociale de sănătate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în
        condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe
        teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate,
        dacă:
        A. realizează venituri din desfăşurarea unei activităţi în baza unui contract individual de
        muncă, a unui raport de serviciu, act de detaşare sau a unui statut special prevăzut de lege,
        precum şi alte venituri asimilate salariilor, cu respectarea prevederilor legislaţiei europene
        aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de
        securitate socială la care România este parte;
        B. realizează în România veniturile prevăzute la lit. A, de la angajatori din state care nu intră
        sub incidenţa legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a
        acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte;
        C. beneficiază de indemnizaţie de şomaj, potrivit legii.

    • AvatarLaura zice

      Buna ziua…
      Am și eu o întrebare acum la sfârșitul lunii fac 3 luni de când sunt angajata la o firma,de curând am aflat că sunt însărcinată și am 1 luna jumate…mă pot da afara daca le spun?medical îmi pot lua?se poate plati undeva câteva luni sa pot beneficia de indemnizație? Mulțumesc frumos!!!

      • Bună, Laura,

        Recomandarea noastră este să anunți angajatorul la două-trei săptămâni după terminarea perioadei de probă. Da, ai dreptul la concediu medical și la concediu medical de risc (pentru acesta din urmă nu este nevoie de cotizație, dar depinde de evaluarea angajatorului, dacă condițiile actuale de muncă îți afectează sarcina).

  • AvatarBolovan Dumitra Alexandra zice

    Bună ziua am și eu o întrebare dacă puteți sa mă ajutați eu am intrat în concediu medical din luna a 2 pt ca am avut o sarcina toxica acum am 17 săpt de sarcina și am 87 de zile de concediu medical am înțeles că se da pana la 90 de zile așa este?după ce trebuie sa fac ca sa pot luat incontinuare concediu?multumesc

    • Bună, Alexandra,

      Concediul de risc maternal se acordă pe perioade de maximum 30 de zile calendaristice, pe o durată totală de maximum 120 de zile calendaristice, în întregime sau fracționat. Discută cu medicul de familie care sunt pașii următori după concediul de risc maternal.

  • AvatarAmali zice

    Buna ziua,

    Am primit de la.medicul specialist o adeverinta in care se recomanda concediu medical incepand cu saptamana 28 ,am dus aceasta adeverinta la medicul de familie pentru a imi elibera certificat medical…insa acum doctorul de familie imi cere o scrisoare medicala de la doctorul specialist..Mentionez faptul ca din cauza virusului,doctorul nu mai poate lucra la clinica privata ,mi s-a recomandat sa imi caut alt medic si nu mai raspunde la telefon.Nu este de ajuns adeverinta eliberata de medicul specialist? Nu inteleg ce scrisoare medical vrea medicul de familie…
    Ma puteti ajuta cu un raspuns?
    Va multumesc!

    • Bună, Amali,

      Sună la clinica unde este medicul tău specialsit și prezintă situația. Poate îți pot da alt medic care să-ți facă această scrisoare medicală sau te pot pune in legatura cu medicul tău.

      • AvatarAlina zice

        Buna am si eu o intrebare, daca lucrez de o luna de zile pot sa intru in concediu medical maternal..

  • AvatarGeo zice

    Buna ziua! De curand am aflat ca sunt insarcinata. As vrea sa stiu va rog,daca nu am medic de familie,pot face rost de toate actele necesare locului de munca,de la medicul ginecolog? Sau cum pot proceda? Multumesc!

    • Bună, Geo,

      Da poți duce o adeverință de la medicul ginecolog în care să se menționeze că ești însărcinată. Ai grijă ca pentru ea să primești un număr de ordine, care îți dă garanția că angajatorul a înregistrat-o.

    • AvatarGabriela zice

      Buna ziua ! De ce medicul de familie nu îmi da concediul prenatal de la 28 de săptămâni de sarcina ? Având în vedere ca eu nasc prin cezariana programata în aprilie 2022? Am deja 14 zile de medical de la medicul specialist care îmi urmărește sarcina și mi-a spus medicul ginecolog ca mai poate și medicul de familie sa imi mai dea o săptămână de medical ca mai apoi sa intru în concediu prenatal. Dar medicul de familie îmi tot spune ca nu poate sa îmi dea medical decât 4 zile? Care este problema ?

      • Bună, Gabriela,

        Solicită o explicație de la medicul de familie. Care este situația concediilor tale medicale de nu îți poate acorda zilele necesare? Expune-i situația și faptul că ai nevoie de cele 4 zile pentru a face trecerea către concediul prenatal.

  • AvatarCosmina zice

    Buna seara!In anul 2019,martie aprilie si iunie,am fost in concediu medical ,in urma a 3 operatii.La inceputul lunii August am aflat ca sunt insarcinata si am mers la munca pana in luna noiembrie,cand am intrat inca 2 sapt in medical,dupa care, Decembrie si Ianuarie am fost in risc de sarcina si din Februarie pana pe 13 aprilie,cand am nascut,am fost in prenatal.Intrebarea mea este daca pot fi afectate,concediu prenatal si cel de crestere copil?Pt ca am observat o diferenta destul de mare de la o luna la alta.
    Ex.luna trecuta de prenatal,cel pe februarie-2061 lei
    Luna aceasta de prenatal,cel pe martie- 1558 lei
    Diferenta mi se pare exagerat de mare si cred ca ceva este in neregula.As vrea sa stiu daca pot suna undeva pt lamuriri,in afara de angajator?

    • Bună, Cosmina,

      Este important să întrebi cum s-a făcut calculul la Casa de Asigurări de Sănătate din sectorul/orașul unde locuiești.

      • AvatarVica Ilie zice

        Buna ziua.
        Din data de 12 iulie 2021 medicul de familie a eliberat concediu medical de sarcină. Mentionez ca nu am stagiu de cotizare de minim 6 luni.
        Este legal acest concediu?
        Mulțumesc!

  • AvatarBianca zice

    Buna ziua . Am aflat de curând ca sunt însărcinată in 7 săptămâni. Doctora mi-a spus ca este sarcina cu risc și sa încerc sa lucrez de acasa sau sa îmi iau concediu medical. Vreau sa precizez ca: la actualul loc de munca lucrez de o luna, durata de schimbare de loc de munca este de o zi, la vechiul loc de munca am lucrat 8 luni. La actualul loc de munca am dus o Înștiințare scrisă unde am Atașat adeverința medicală de la doctor, înștiințându i astfel de situația actuala.Dacă doamna doctor ginecolog îmi recomanda concediul medical, eu ma aflu in drept de a-l lua? Va întreb pentru ca este mai complicat și nu știu dacă se poate. Am sarcina cu risc . Mulțumesc

    • Bună, Bianca,

      Doar medicul de medicina a muncii poate acorda concediul de risc materal. Aceștia sunt pașii pentru a-l obține:

      Primul pas este să informezi angajatorul despre sarcina ta. Cel mai bine este să faci asta printr-o notificare scrisă, înregistrată cu număr la angajator, la care să anexezi adeverința emisă de medicul de specialitate sau de medicul de familie.

      După ce ai depus notificarea scrisă și adeverința de la medic, departamentul de HR este obligat să-ți dea un raport de evaluare privind protecția maternității la locul de muncă. În acest raport sunt descrise condițiile de muncă (cât timp lucrezi, unde lucrezi, dacă faci efort, dacă există expunere la agenți chimici și biologici). De asemenea, sunt identificate condițiile de muncă care ar putea pune în pericol sănătatea ta.

      Angajatorul este obligat ca în termen de 15 zile lucrătoare de la data încheierii raportului de evaluare a riscului să ia măsurile recomandate de medicul de medicină a muncii, în concordanță cu dispozițiile art. 9 din OUG 96/2003, privind protecția maternitații la locurile de muncă. Medicul de medicină a muncii poate cere modificarea condițiilor tale de muncă, modificarea orarului sau repartizarea la un alt loc de muncă.

      În cazul în care angajatorul nu face aceste modificări, din motive justificate în mod obiectiv, ai dreptul să ceri concediu de risc maternal.

      Certificatul de concediu de risc maternal îl obții de la medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrică-ginecologie care face recomandarea pentru protejarea ta în cazul unor condiții de lucru care ți-ar putea provoca stres, efort.

      Certificatul de concediu de risc maternal are nevoie apoi de avizul medicului de la medicina muncii. El se acordă pe perioade de maximum 30 de zile calendaristice, pe o durată totală de maximum 120 de zile calendaristice, în întregime sau fracționat, dacă ești asigurată gravidă, care a născut recent sau care alăptează.

      Concediul de risc maternal se calculează astfel: 75% din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni.

  • AvatarIoana zice

    Buna ziua! Va rog tare mult sa ma lamuriti cu privire la concediul acela de 126 de zile. Eu am nascut pe 15 mai 2018, in concediu medical am intrat de pe 1 mai 2018 si am continuat pana la indeplinirea celor 126 de zile, apoi a urmat indemnizatia de crestere copil. Am optat pentru a sta acasa 2 ani, acum nu inteleg exact, indemnizatia se ia pana face copilul 2 ani sau de 2 ani de cand am inceput sa o primesc. Va multumesc!

    • Bună, Ioana,

      Indemnizația pentru crestere copil o vei lua până la 1 an și 11 luni al copilului, ultima lună (până la împlinirea vârstei de 2 ani) fiind a celuilalt părinte.

  • AvatarIonescu Ana -Maria zice

    Buna ziua
    La sfarsitul lunii noiembrie 2020 fac 12 luni de munca in ultimii doi ani. Nasc pe 10 decembrie 2020. Daca am doua luni concediu medical inainte de nastere , se mai iau in considerare la calculul celor 12 luni muncite in total? Sau eu practic va trebuii sa merg la munca pana cand nasc ca sa pot avea cele 12 luni in total si sa benefuciez de concediu de crestere al copilului?

    • Bună, Ana-Maria,

      Dacă ai intrat in concediu prenatal inainte de a avea implinite cele 12 luni, pentru calculul indemnizatiei crestere copil pot fi luate în calcul mai multe activități pentru a strânge minimul de luni necesar. Astfel, potrivit OUG 111/2010.sunt acceptate perioadele în care:

      – ai beneficiat de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate

      Asadar perioada concediului de maternitate și venitul aferent sunt luate in considerare pentru stabilirea indemnizatiei de crestere copil.

      • AvatarCamen E. zice

        Buna ziua. In urma raportului de evaluare de la medicina muncii ar trebui sa iau concediu de risc maternal. Pentru acest lucru, am nevoie de adeverinta de risc de la dr.ginecolog care imi urmareste sarcina, insa dansul nu o poate elibera atata timp cat sarcina nu e cu risc, ci locul de munca. Ce ar trebui sa scrie pe adeverință ca sa fie luata in considerare?

        • Bună, Carmen,

          Într-adevăr, certificatul de concediu de risc maternal îl obții de la medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrică-ginecologie care face recomandarea pentru protejarea ta în cazul unor condiții de lucru care ți-ar putea provoca stres, efort. În cazul în care sarcina ta nu e cu risc, discută cu medicul de medicina muncii și cu angajatorul pentru a vedea dacă îți pot preciza în raportul privind protecția maternității la locul de muncă că sunt condiții de muncă care ar putea pune în pericol sănătatea ta. Ulterior, medicul te poate ajuta cu adeverința.

  • AvatarIonela zice

    Bună seara, am 5 luni de munca , si is în concediu medical, am dreptul la 85% , sau nu?

    • Bună, Ionela,

      Te încadrezi pentru concediul de maternitate dacă ai plătit în ultimele șase luni contribuțiile pentru concedii si indemnizații de asigurări sociale de sănătate. Se constituie stagiu de cotizare și: concediile medicale prevăzute de OUG nr. 158/2005. Așadar, dacă cu tot cu concediul medical ai 6 luni de cotizare, te încadrezi pentru indemnizația de cocnediu de maternitate.

      • AvatarMiruna zice

        Buna seara!
        Menționez ca am 31 săptămâni de sarcina și sunt studenta in ultimul an de facultate. Întrebarea mea este dacă pot beneficia de cele 126 de zile de concediu medical dacă nu am lucrat niciodată? Cu cine ar trebui sa vorbesc in acest caz și ce acte ar fi necesare pentru a obține medicalul?
        Mulțumesc frumos!

        • Bună, Miruna,

          Te poți adresa reprezentanților Casei de Asigurare de Sănătate care te pot îndruma în acest caz.

      • AvatarMuniak zice

        Bună ziua! Dacă nu sunt angajata dar am contribuit la casa de asigurări pentru cardul de sanatate cele 6 luni și nu m-am încadrat cu nasterea decât exact pana în luna în care am plătit a șasea transa de bani și nu pot lua concediu pentru paternitate. Pot lua concediu pentru creșterea copilului de luna viitoare?

        • Bună,

          Îți recomandăm să discuți cu reprezentanții Direcției de Asistență Socială din sectorul/orașul unde locuiești și să le prezinți cazul tău.

  • AvatarDana C zice

    Buna ziua,
    La firma la care lucrez am urmatoarea speta. Am angajat din 26 iunie 2020 o doamna insarcinata. Aceasta va naste in cursul lunii august si nu a mai lucrat in tara pana acum. A lucrat in Germania circa 8 sau 9 luni.
    Intrebarea mea este daca perioada lucrata in Germania poate fi asimilata stagiului de cotizare de 6 luni, astfel incat sa beneficieze de concediu postnatal.
    Va multumesc frumos,

    • Bună, Dana,

      Vă recomandăm să sunați la Casa de Asigurări de Sănătate și să prezentați exact cazul. Din informațiile noastre, veniturile realizate într-o țară străină sunt luate în considerare, contează ca România să aibă încheiată convenție cu acea țară.

  • AvatarEstera zice

    Buna ,

    Am 19 ani si am un contract nedeterminat de munca de o luna cu o firma iar inainte de asta am fost eleva.In momentul angajarii le-am spus ca sunt insarcinata in luna a4-a.Acuma din pacate dupa 2 saptamani de training am fost la spital la urgente pentru chiuretaj (am pierdut sarcina).Pot beneficia de concediu medical platit?

    • Bună, Estera,

      Te sfătuim să discuți cu angajatorul și cu medicul de familie.

    • AvatarDiana zice

      Bună ziua dacă am intrat în concediu medical de la 3 luni de sarcina ,iar medicul specialist mi-a dat de fiecare data câte 14 zile de concediu medical în baza adeverințe de munca. Iar în luna august am 11 zile intrereupere la concediu medical din motiv ca nu am reușit sa iau de la angajator adeverință ca a fost firma închisă ce pot face? Care este riscul dacă nu am luna completa cu concediu medical?

  • AvatarDiana zice

    Bună seara,

    Ma aflu într o situație disperata, sunt însărcinată în 9 sapt, am munca de birou, lucrul cu publicul, am înștiințat angajatorul ca sunt însărcinată, mi a dat nr de înregistrare și m-a sunat a doua zi sa îmi comunice ca cei de la medicina muncii ma obliga sa întru în concediu de risc din cauza pandemiei și legislației în vigoare și pt faptul ca am contact la serv cu oamenii, dar s au luat toate masurile de protecție, mănuși, dezinfectant, etc. sarcina mea nereprezentand niciun pericol și ma simt foarte bine, de-asemenea medicina muncii a mai recomandat pe lângă concediul de risc maternal și munca la domiciliu sau diminuarea programului, angajatorul a refuzat categoric și bineînțeles ca ii este mai ușor sa scape de mine și sa fiu plătită de stat. Menționez ca am salariul mic și am fost și 3 luni în șomaj tehnic. Mi s a comunicat ca ma baga în cercetare disciplinara daca nu respect decizia medicinii muncii. Sau o alta varianta data de medicina muncii a fost sa îmi retrag înștiințarea de gravidă și sa întru mai târziu în concediu de risc, dar ce garanție am eu ca nu ma da afara? Ce este de făcut în aceasta situație? Va rog mult sa îmi răspundeți, ca au spus ca trebuie sa i anunț urgent cu privire la decizia pe care am luat o. Va mulțumesc mult!

    • Bună, Diana,

      Îți recomandăm să discuți cu un avocat specializat în dreptul muncii care te poate îndruma în acest caz.

      • AvatarNicoleta zice

        Buna seara…eu sunt însărcinat in 5 luni si in aceste luni eu am aceleași stări(ameteli,greturi,dureri de burta)am si leșinat de câteva ori la locul de munca…am fost la medicul de familie sa cer medical si au spus că nu pot să imi dea medical pt sarcina ci ginecologul poate…am fost si la ginecolog i-am spus starea mea si au spus că e normal să mă simt asa la 3 luni ca pe la 5 luni imi revin…si nimic am aceiași stare am fost iar la ginecolog sa cer medical si mi-au dat o scrisoare medicală si sa ma duc la medicul de familie cu ea…am fost la medicul de familie si mi-au spus sa merg la medicina munci cu ea si sa astept raspunsul doctorului…am fost la medicina munci si doctorul este in concediu pt o lună și ceva…ce pot face in privinta asta?…

        • Bună, Nicoleta,

          Medicul de medicina muncii este cel care poate face recomandarea pentru concediu de risc maternal, pe baza scrisorii medicale și a condițiilor de muncă. Discută cu angajatorul și vezi dacă există și un alt medic de medicina muncii cu care colaborează. Explică-i că situația e urgentă și că nu poți aștepta atât de mult.

  • AvatarMiryam zice

    Buna!

    Vin si eu cu cateva nelamuriri/intrebari in speranta ca voi primi raspunsurile mult asteptate:

    1.In conditiile in care inca nu am anuntat angajatorul cu privire la starea mea de graviditate, ce pasi trebuiesc urmati pentru a instiinta la locul de munca depre acest fapt?

    Mentionez ca sunt insarcinata in 11 saptamani, iar de vreo 3 saptamani sunt in CO,eu avand stari de greata si implicit voma inca de cand ma trezesc pana noaptea tarziu.

    2.Pot anunta angajatorul ,in scris(printr-un mail) vis a vis de starea mea de graviditate chit ca nu sunt la munca si trimit mailul de pe o adresa personala?

    3.Pana la cate zile de medical imi poate elibera medicul de familie, avand in vedere starea mea?

    4.Exista concediu medical strict pentru starile de sarcina ?

    5.Exista cumva vreo hotarare luata cu privire la femeile insarcinate ce trebuiesc ferite de posibilitatea “contaminarii” cu virusul Sars COV-2 la locul de munca ,si astfel existenta unui asa zis concediu medical de risc biologic?

    Va multumesc anticipat pentru eventualele raspunsuri!

    • Bună, Miryam,

      1. Este important să aduci angajatorului o adeverință de la medicul de familie sau de la medicul ginecolog care să ateste sarcina ta și să ceri număr de înregistrare pentru această adeverință.
      2. Poți anunța și în scris, prin e-mail, atașând documentul de la medic.
      3. Durata maximă a concediului madical pentru incapacitate temporară de muncă este 90 de zile pe an, dar se poate prelungi până la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale.
      4. Există concediu de risc maternal pentru a-ți proteja sarcina încă din primele luni și concediu prenatal, pe care îl poți lua cam aproximativ 63 de zile îaninte de a naște.
      5. Din informațiile noastre, obținute de la mamele care ne-au scris, de regulă ITM-ul impune acum angajatorilor să ofere salariatelor gravide diferite tipuri de concedii (de odihnă, medicale) pentru a le feri de acest virus.

  • AvatarDaniela zice

    Buna, sunt în sarcină cu risc și sunt angajată doar de o lună și medicul specialist mi-a dat concediu medical o sa fiu plătită în concediu medical ? Mulțumesc.

    • Bună, Daniela,

      Stagiul minim de asigurare pentru acordarea concediului medical este de 6 luni, realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical, conform articolului 7 din OUG 158/2005.
      Îți recomandăm să discuți cu reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate pentru a le prezenta cazul tău și a afla ce poți face.

  • AvatarCatti Neagu zice

    Buna ziua. Daca m. Ati putea ajuta cu un sfat as fi foarte recunoscătoare. Ideea e ca eu am 1 an si 4 luni+prezent lucrate la firma ce isi desfășoară activitatea 80% pe teren. In momentul de fata am 5 sapt de sarcina urmând ca saptamana viitoare sa merg la medic obstetrician. Întrebarea este:daca medicul o sa imi dea concediu medical cât de curand, ce voi face cu calculul indemnizatiei? Mi se vor lua in considerare veniturile din timpul concediului sau cele de dinainte de a intra in concediu medical? Sper ca m. Am facut înțeleasă. Mulțumesc!

    • Bună, Catti,

      Pentru calculul concediului de maternitate se vor lua în calcul și veniturile din timpul concediului medical. Te sfătuim să discuți pe această temă și cu reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate.

  • AvatarClaudia zice

    Buna ziua,am imtrat in luna 8 de sarcina cu data de 14 ale luni vreau sa iau concediu medical.
    Ce acte trebue sa duc la medicul de familie, pot sa iau actul de concediu medical pe 18 sa zicem dar sa fie cu data de 14 in cm si sa-l duc pe 19 la locul de munca?

    • Bună, Claudia,

      Certificatul pentru concediul medical poate fi emis și în altă zi față de prima zi de concediu medical. Contează doar să fie emis în aceeași lună când iei și concediul medical.

  • AvatarBalint Mirela zice

    Buna ziua am o întrebare la dumneavoastră sunt angajata la o sala de jocuri de noroc și sunt însărcinată luna viitoare trebuie să nasc am lucrat fix 8 luni iar doamna doctor de familie mia dat concediu medical de pe 14 august până la Sfârșitul lunii august și de pe 1 septembrie până pe 30 septembrie iar acele hârtii de concediu medical le-am dat patronului sa le completeze întrebare mea este la cat timp ar trebui să îmi intre bani pentru concediu și dacă pot lua și prenatal daca contractul de munca nu este închis

    • Bună, Mirela,

      Banii pe concediu medical ar trebui să intre în mod normal, la data la care primeai salariul. Pentru concediu prenatal este important să ai un stagiu de cotizare de 12 luni. Acesta se va calcula ca 85% din media veniturilor din ultimele şase luni din cele 12 din care se constituie stagiul de cotizare. Este important să prezinți cazul tău reprezentanților Casei de Asigurări de Sănătate pentru a-ți spune exact dacă te încadrezi pentru concediu prenatal și postanatal și pentru a te îndruma pe mai departe.

  • AvatarRoxana zice

    Buna seara,am si eu o intrebare. Sunt însărcinată în 4luni jumate ,si am inceput primul meu loc de munca din luna martie .ma încadrez pentru a putea beneficia de concediu creștere copil si pentru a beneficia de maternitate cu risc?multumesc

    • Bună, Roxana,

      Pentru concediu de risc maternal nu există stagiu de cotizare. Este însă nevoie să discuți cu angajatorul care trebuie să realizeze un un raport de evaluare privind protecția maternității la locul de muncă. În acest raport sunt descrise condițiile de muncă (cât timp lucrezi, unde lucrezi, dacă faci efort, dacă există expunere la agenți chimici și biologici). De asemenea, sunt identificate condițiile de muncă care ar putea pune în pericol sănătatea ta. Angajatorul este obligat ca în termen de 15 zile lucrătoare de la data încheierii raportului de evaluare a riscului să ia măsurile recomandate de medicul de medicină a muncii, în concordanță cu dispozițiile art. 9 din OUG 96/2003, privind protecția maternitații la locurile de muncă. Medicul de medicină a muncii poate cere modificarea condițiilor tale de muncă, modificarea orarului sau repartizarea la un alt loc de muncă. În cazul în care angajatorul nu face aceste modificări, din motive justificate în mod obiectiv, ai dreptul să ceri concediu de risc maternal.

      Pentru concediu de creștere copil este nevoie să fi realizat venituri supuse impozitului pe venit în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori nașterii copilului.

      • AvatarAlbert Cristina Lorena zice

        Bună dimineața. Câte zile de concediu medical poate beneficia o gravidă? Sunt gravidă în 28 saptamani. Pe data de 28 septembrie am internată la spital o zi ca să imi puna pesar. Mi s-a dat de la medic de fa 9 zile de concediu medical si de la spital 24 zile. Eu intru pe data de 15 noiembrie in prenatal. Câte zile de concediu medical ar trebui să iti dea medicul de familie si câte zile de concediu medical ar trebui sa iti dea de la spital.?Și dacă mi s-a dat de la spital 14 zile de concediu medical la externare mai poate sa îmi dea alte concedii medicale de la spital?

        • Bună, Cristina,

          Te sfătuim să prezinți cazul tău la Casa de Asigurări de Sănătate. Fiind unul particular, îți vor spune exact.

  • AvatarPatricia zice

    Buna seara! Cele 42 de zile de concediu medical sunt obligatorii? Sunt in situatia de a rezilia actualul contract de munca in privat pt. a semna altul la stat. Dacă nu declar că sunt insarcinata, pot sa nu imi iau concediu deloc? Mulțumesc!

    • Bună, Patricia,

      Din informațiile noastre, cele 42 de zile de concediu postnatal sunt obligatorii pentru acordarea concediului de creștere copil. Dacă dorești să iei concediu de creștere copil, te sfătuim să discuți și cu reprezentanții Direcției de Asistență Socială din sectorul/orașul unde locuiești și să le prezinți cazul tău.

    • AvatarCorina zice

      Medicul de la medicina muncii a recomandat concediu de risc maternal deoarece angajatorul nu poate modifica condițiile de muncă, programul de lucru si nici locul de munca nu poate fi schimbat,în schimb medicul ginecolog nu vrea sa imi acorde acest concediu pe motiv că nu am sarcina de risc. Din cate am inteles eu acest concediu este si pentru protecția sarcinii,nu trebuie neapărat ca mama sau fătul sa prezinte probleme de sănătate. Ce se poate face in această situație? Multumesc.

      • Bună, Corina,

        Ai dreptate, concediul de risc maternal este și pentru protecția sarcinii, nu numai pentru probleme de sănătate. Medicul de medicina muncii ar trebui să-ți dea un document prin care să justifice necesitatea concediului de risc maternal pe care să-l duci medicului ginecolog. Astfel poate e mai ușor să-l obții.

        • AvatarAndra zice

          Bună ziua as avea o întrebare lucrez de 5 luni înainte nu am mai lucrat vreau să-mi bag lichidarea ca nu mai pot lucra ca ma doare foarte tare burta am placenta f jos il afectează pe angajator sau pe mine

          • Bună, Andra,

            Înțelegem situația. Dacă vrei să iei concediu de maternitate (prenatal – de la 7 luni și postnatal) trebuie să ai 12 luni de cotizare la concedii si indemnizații de asigurări sociale de sănătate, iar indemnizația de maternitate se va calcula din salariul brut din ultimele 6 luni.
            Concediul de risc poate fi plătit de angajator (cu recuperarea banilor de la CAS) dacă în urma unei evaluări a condițiilor tale de muncă identifică factori care îți pot pune în pericol sarcina.
            Dacă renunți la job acum te afectează financiar pe tine. Sfatul nostru este ca înainte de a-ți da demisia să discuți și cu un reprezentant al Casei de Asigurări de Sănătate pentru a vedea dacă te poți încadra la o indemnizație de concediu.

  • AvatarBejan Cristina zice

    Buna ziua !
    Luna aceasta am născut pe 10 ,dar din păcate pruncul meu a decedat !Daca mi-am luat concediu medical pentru restul lunii,pot sa il mai prelungesc și pentru luna Februarie ?inca nu reușesc sa fiu in dispoziția necesară de a munci la scoala !Trebuie sa mă recuperez din toate punctele de vedere !

    • Bună, Cristina,

      Înțelegem situația. Multă putere! Poți discuta cu medicul de familie și cu angajatorul posibilitatea de a extinde concediul medical. Sunt singurii care-ți pot spune exact.

  • AvatarTudose Alina zice

    Buna sunt in a 4a luna de sarcină, si lucrez de o lună pot beneficia de concediu medical

    • Bună, Alina,

      Pentru a putea beneficia de concediul medical de sarcină, este nevoie de 12 luni de cotizare. În OUG 158/2005 se precizează că indemnizația de maternitate se plătește cu 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar.

      • AvatarMiruna zice

        Buna ziua! Menționez ca sunt studenta in ultimul an la facultate și sunt însărcinată in 31 de săptămâni. Pot beneficia de concediu medical fără a-mi afecta intr-un fel sesiunea și cursurile?

        • Bună, Miruna,

          Tocmai ce ți-am răspuns la mesajul anterior. CAS te poate îndruma în acest caz.

  • AvatarJudit64 zice

    Bună ziua!
    Am două locuri de muncă, unu cu normă întreagă cu Casa de Asigurare separată decât de Stat, și unu cu 1/2 normă la CAS la Stat, amândou cu salar minim. Iesi la Concediu medical de sarcină și lăhizie de mâine. Venitul meu utimului 12 luni a fost 1,5 minim brut pe țară, dar am înțeles că indemnizația de concediu medical nu pot primi numai la un loc de muncă, dar acolo nu apara venitul meu total lunar. E corect așa?

    • Bună, Judit,

      Te rugăm să ne prezinți situația mai clar, pentru a putea să-ți oferim mai multe detalii.
      Care a fost venitul din ultimele 12 luni?
      Ce venituri de interesează? Cele din concediu de maternitate (126 de zile) sau cele din concediu creștere copil?

  • AvatarManjina Laurentiu zice

    Buna ziua,

    Sotia este inscarcinata in 7 saptamani si nu se simte prea bine, stari de voma, moleseala, somn…
    Intrebarea mea este de cand poate intra in concediu de risc maternal ?
    Ea lucreaza intr-un mediu toxc, mai exact o vopsitorie industriala si am a vazut intr-un comentariu mai sus “concediul de risc maternal este și pentru protecția sarcinii, nu numai pentru probleme de sănătate”
    De la cate saptamani poate beneficia de acest concediu (cele 120 zile), iar ulterior sa intre Indemnizația de maternitate: 126 zile.
    Iar o alta nelamurire, la cine trebuie sa apelez pentru un concediu medical inainte de a intra in risc ?
    Am auzit ca se pot da 14 zile de concediu, apoi sa intre in concediul de risc maternal.

    Multumesc,

    • Bună, Laurențiu,

      Concediul de maternitate începe din luna a 7-a, iar concediul de risc maternal poate fi luat din luna a 3-a, astfel încât cele două concedii să fie consecutive.
      Concediul medical de dinainte de concediului de risc îl dă mediul de familie și trebuie dus angajatorului.

  • Avataranca zice

    buna ziua, va rog sa-mi spuneti: sunt gravida in 6 luni, angajata la firma din Romania dar lucrez telemunca in Franta acum. Vreau sa nasc in Franta, dar cine imi elibereaza concediu sarcina 08? Multumesc

    • Bună, Anca,

      Prima condiție pentru a beneficia de indemnizatie de maternitate este ai domiciliul sau reședința pe teritoriul României, conform OUG 158/2005.
      Îți recomandăm să discuți cu un avocat din România, specializat în dreptul muncii, pentru a vedea dacă există totuși o cale de a obține indemnizația de maternitate.

  • AvatarMirea Florea zice

    Rog sa.mi transmiteti un raspuns , si anume :
    1. o salariata s-a angajat la o firma , fiind insarcinata , in luna a 4 a.
    2. nu a anuntat ca este insarcinata si timp de 2 luni ca salariata a fost prezenta la locul de munca ;
    3. fiind in echipa , colegii de munca au adus la cunostinta angajatorului ca , salariata nu-si duce la indeplinire atributiile de serviciu pentru care a fost angajata , refuzand sa munceasca
    4. in aceasta situatie angajatorul ia adus la cunostinta faptul ca, refuzand orice lucrare , este libera sa.si inceteze contractul individual de munca , unitatea neavand alt loc de munca
    5. dupa ceva timp , absentand de la program , salariata si-a adus aminte ca este insarcinata
    6. nu a adus la cunostinta angajatorului , in scris , aceasta situatie , si a facut acest lucru dupa cateva saptamani de la nemultumirea colegilor ;
    7. de cateva saptamani a aparut , la unitate , cu concedii medicale
    Intrebari :
    a. daca nu a avut o vechime in unitate , cu contributiile aferente , are dreptul la concediu de risc maternal ;
    b. unitatea este obligata sa-i plateasca concediile medicale , cate zile ;
    c. dupa perioada concediilor medicale , legale , unitatea poate , sa-i inceteze contractul individual de munca ,gravida refuzand sa munceasca ?

    • Bună ziua,

      În cazul expus este vorba de o abatere disciplinară. Angajata a trecut de perioada de probă? Dacă nu au trecut cele 3 luni și nu a anunțat prin adeverință de la medic că este însărcinată puteți întrerupe colaborarea. Dacă au trecut cele 3 luni și a anunțat și în scris că este însărcinată, conform Codului Muncii, nu poate fi concediată.

      Conform Art. 60 . [interzicerea concedierii cu caracter temporar] din Codul Muncii
      (1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
      a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
      b) pe durata suspendarii activitatii ca urmare a instituirii carantinei;
      c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
      d) pe durata concediului de maternitate;
      e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani.

      De reținut că aceste prevederi se aplică doar dacă angajata a anunțat în scris că este însărcinată.

      Concediul de risc maternal este acordat de angajator după ce face o evaluare a condițiilor de muncă. Dacă condițiile pun în pericol sarcina și nu o puteți muta pe un alt post/departament atunci îi puteți acorda concediu de risc maternal. Pentru concediu de risc maternal nu are nevoie de stagiu de cotizare, se acordă pentru 120 de zile.
      Concediul de maternitate se acordă pentru 126 de zile, iar dacă angajata a plătit contribuțiile la sănătate în ultimele 12 luni, angajatorul este obligat să-i plătească acest concediu, urmând să-și recupereze banii de la CAS.
      Vă recomandăm să discutați cu un avocat în privința încetării contractului, având în vedere situația.

Leave a Reply