• 13 Mar. 2020
  • 3 min

Concediu pentru carantină: cine poate beneficia și ce presupune

concediu pentru carantina

Legislația muncii și a sănătății, dar și securitatea muncii presupune o serie de reguli ce trebuie urmate pentru a preveni răspândirea epidemiilor, dar și pentru a nu afecta funcționarea businessurilor.

Mai multe companii au luat deja diverse măsuri precum munca remote, în cazul în care acest lucru este posibil,  sau chiar asigurarea transportului până la birou, tocmai ca oamenii să nu circule în mijloace de transport public. 

La toate acestea, s-a adăugat, încă de la finalul lunii trecute, un ordin privind institurea măsurii de carantina a persoanelor cu risc de infectare cu coronavirus (COVID-19). 

Mai exact, persoanele care nu prezintă simptome, dar care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă trebuie să stea în carantina timp de 14 zile. 

Așa că, dacă ai prieteni sau cunoștințe care ți-au spus că vor sta o perioadă de timp în carantina, dar nu știi ce presupune exact acest concediu pentru  carantina, cine poate beneficia de el și care este indemnizația pe care ar trebui să o primești în cazul în care ești deja în carantina, atunci urmărește continuarea articolului.

 

Citește și despre concediul medical, dar și despre concediu fara plata!

 

Ce este concediul pentru carantina și cine beneficiază de el?

Carantina este o măsură preventivă, de aceea nu e niciun motiv de panică. Mai exact reprezintă izolarea unei colectivități care a fost în contact cu un bolnav contagios sau cu diverse materiale care provin dintr-o regiune unde există o epidemie. În termeni legislativi, carantina reprezintă suspendarea de drept a contractului de muncă, iar în perioada acesteia nu poate interveni concedierea unui angajat, potrivit informațiilor din Codul Muncii. 

Acest tip de concediu se acordă asiguraților care nu pot să-și desfășoare activitatea din cauza unor boli contagioase sau riscului de infectare, pe o durată stabilită prin certificatul eliberat de direcția de sănătate publică, căci nu angajatorul ia decizia ca angajații să intre în carantina.

“Concediul şi indemnizaţia pentru carantină se acordă asiguraţilor cărora li se interzice continuarea activităţii din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de direcţia de sănătate publică”, potrivit informațiilor de la Casa Națională de Sănătate (CNAS).

 

Ce indemnizație se oferă pentru concediul de carantina

Angajații care intră în concediu pentru carantină, beneficiază de o indemnizație de 75% din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni care se constituie stagiul de cotizare. Indemnizația este suportată integral din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. 

De regulă, pentru a beneficia de acest tip de concediu, ai nevoie de certificatul medical eliberat de medicul curant. Acesta îți poate completa certificatul atât în format fizic, cât și electronic. 

Există și excepție, pe baza unor ordine speciale ale Ministerului Sănătății, în care salariații sunt expuși la riscul de contaminare și atunci se poate intră  în concediul de carantina fără să le fie emis certificatul medical, tocmai pentru a evita deplasarea persoanei. Documentul fiind eliberat în acest caz retroactiv. 

Care este durata concediului pentru carantină?

Durata carantinei este stabilită de organele de specialitate ale direcției de sănătate publică. 

„Durata concediilor medicale pentru carantină nu se cumulează cu durata concediilor medicale acordate unui asigurat pentru alte afecțiuni”, potrivit unui comunicat publicat de CNAS. 

 

Care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru eliberarea concediilor medicale în caz de carantină:

  • În primă instanță, trebuie să mergi la DSP (Direcția de Sănătate Publică) pentru eliberarea unui certificat în care va fi menționată durata perioadei de carantină. 
  • Medicul curant eliberează certificatul de concediu medicat pentru carantină, pe durata stabilită în certificatul de la DSP. 
  • Aceste demersuri vor fi întreprinse după perioada de carantină. Certificatele de concediu medical în caz de carantina se pot elibera și la o data ulterioară, numai pentru luna în curs sau luna anterioară.
  • Dacă durata perioadei de carantina stabilită de organele de specialitate ale direcțiilor de sănătate publică depășește 90 de zile, nu este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale.

 

Acum știi tot ce trebuie despre concediul pentru carantina. La fel, îți recomandăm să te informezi și despre alte lucruri din surse cât mai sigure. Fiind informat vei ști cum să gestionezi mai ușor anumite situații.

 

Ți-a fost util articolul? Citește și:

Munca la domiciliu. Tot ce trebuie să știi

Coronavirus în România: ce măsuri de protecție să iei la birou

Interviu de angajare video: nu-ți lăsa cariera în stand by

A fost util articolul? 15
concediu
  • AvatarMari zice

    Mi se plătește concediu medical pentru carantina dacă nu am 6 luni de la angajare?

Leave a Reply