• 31 Jul. 2018
  • 2 min

Cum obții o meserie și ai un job asigurat

învățământ

Totul a început în 2009, când ministrul educației de atunci, Ecaterina Andronescu, a decis să desființeze școlile profesionale, pe motiv că tinerii nu erau interesați de acest tip de învățământ. Iar în câțiva ani lipsa de meseriași a devenit o provocare pentru piața muncii.

Astfel, companiile din piața locală au fost determinate să se implice în sistemul educațional creând școli profesionale în sistem dual unde au posibilitatea de a-și crește viitorii angajați. Mai exact, învățământul dual a venit ca o nevoie de a acoperi gaura de meseriași lăsată în 2009.

Ce presupune acest tip de învățământ?

Este o formă de învățământ profesional care durează trei ani și care este creat la inițiativa companiilor din piață, iar elevii înscriși desfășoară orele de practică în cadrul companiilor respective.

Mai mult, școlile duale sunt dedicate atât absolvenților de învățământ gimnazial, cât și celor care au întrerupt studiile până la împlinirea vârstei de 26 de ani.

Avantajul acestui tip de învățământ este că vei avea o mai mare pregătire practică pe parcursul celor trei ani de studiu, iar la absolvire vei avea un job asigurat.  

 

Ce beneficii poți obține dacă vrei să te înscrii în învățământul dual?

Formarea tinerilor este susținută din punct de vedere financiar prin bursa profesională care se acordă pentru fiecare elev în cuantum de cel puțin 400 de lei pe lună, dintre care 200 de lei de la bugetul de stat și minim 200 de lei de la operatorul economic cu care elevul încheie un contract individual de practică.

Pe lângă beneficiul financiar, unele companii asigură masa, cazarea sau transportul elevilor care fac naveta.

 

Câte locuri au fost scoase la bătaie anul acesta?

Pentru anul școlar 2018-2019 ofertă educațională a fost destul de generoasă, având în vedere că au fost scoase la bătaie aproape 40.000 de locuri în învățământ profesional, dintre care circa 5.500 locuri în învățământ dual, la nivelul întregii țări.

 

În ce meserii te poți specializa?

În cadrul școlilor duale se numără specializări precum operator pe mașini unelte cu comandă numerică, electromecanic, confecționer articole din piele, sculer-matrițer sau sudor. Și toate acestea doar în cadrul uneia dintre cele mai mari școli în sistem dual. Școala Profesională Germană Kronstadt din Brașov, înființată în urmă cu circa șase ani, a scos la bătaie  peste 350 de locuri, iar în prima etapă de admitere, care s-a derulat luna aceasta, au fost acceptați 275 de elevi care provin din 17 județe, potrivit informațiilor din piață. Printre companiile implicate în proiect se numără: Schaeffler, Dräxlmaier, Stabilus, Caditec, PREH sau Continental.

 

Oportunități în toată țara

Dacă vrei să te înscrii la o astfel de școală în Capitală, și aici ai o paletă largă de oportunități. Ai de ales între specializări precum ospătar, instalator, vânzător sau electrician, la Colegiul Tehnic „Dinicu Golescu”, Colegiul Tehnic „Mihai Bravu”, Colegiul Economic „Costin C. Kirițescu” sau la Colegiul Tehnic Energetic, potrivit datelor de la Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Totodată, compania Enel a încheiat un parteneriat cu Colegiul Energetic București, prin care vor specializa Electricieni Exploatare Centrală, Stații și Rețele Electrice. Pe lângă bursă, compania va susține masa de prânz, cheltuielile de transport și cazare pentru elevii din afara Capitalei.

O altă companie din București este ENGIE, care va specializa anul acesta Instalatori instalații tehnico-sanitare și de gaze.

Lista continuă și cu alte specializări din domeniul ospitalității precum ospătar, bucătar, barman, recepționer sau cameristă.

Așadar, goana după candidați a pus la treabă companiile, de partea ta rămâne doar să alegi o meserie în care ai vrea să te specializezi și angajatorul căruia ai vrea să te alături după cei trei ani de studii.

 

Citește și:

Vrei să te angajezi în domeniul auto?

Ce-ți oferă un job în vânzări

Cum a evoluat numărul joburilor în primele patru luni ale anului?

 

A fost util articolul? 2
carieraeducațieînvățământ dual

Leave a Reply