• 31 Jan. 2018
  • 3 min

Cum să fii pe aceeași lungime de undă cu șeful tău? Demisia nu este o soluție!

șeful

Zilele de muncă ți se par lungi și obositoare atunci când relația cu șeful tău nu este una satisfăcătoare. De luni până vineri ești într-o bulă din care nu poți ieși. Iar asta te deprimă, te frustrează și de cele mai multe ori îți scade și puterea de concentare asupra activităților pe care le desfășori la job.

Sigur, în astfel de momente singura soluție care-ți vine în minte este demisia. După o perioadă în care relația cu șeful este toxică, începi să te gândești la asta în fiecare zi, iar după cele opt ore de muncă începi să-ți petreci din ce în ce mai mult timp pe site-urile de recrutare.

 

Totuși, la un loc de muncă nu doar relația cu managerul este importantă. Iar dacă îți e greu să te desparți de colegii cu care ai devenit între timp prieten sau îți place prea mult ceea ce faci ca să pleci, atunci uite cum poți aborda managerul astfel încât zilele de muncă să devină mai frumoase.

Nu-l lăsa doar pe el să facă eforturi

De multe ori dăm vina pe manageri atunci când ne aflăm într-o astfel de situație. Credem că doar ei trebuie să se implică în a îmbunătăți relația și că este de datoria lor să facă ceva ca să schimbe lucrurile. Ceea ce nu este chiar adevărat. Ar trebui să conștientizezi că și managerul este un om, care poate empatiza cu noi sau nu.

 

Uneori și managerul are nevoie de ajutor și de susținerea echipei cu care lucrează. Și chiar dacă pare dur și că niciodată nu veți putea lega o relație de prietenie, încearcă să-l înțelegi și să faci tu primul pas, nu-l lăsa doar pe el să facă eforturi.

Nu depăși termenele limită

Exista situații la orice loc de muncă în care un angajat nu reușește să se încadrezi într-un deadline, și e normal, nu este nimic catastrofal în asta. Cel mai trist din această situație e că șefilor nu prea le place acest lucru. Și nu neapărat că au ceva personal cu tine, ci mai degrabă că vor să dețină controlul asupra activităților pe care le desfășoară echipa lor. Organizează-ți timpul astfel încât să livrezi la timp task-urile delegate.

Discuțiile one to one

Mai poți îmbunătăți relația cu șeful tău și prin comunicarea directă. Și cel mai important într-o astfel de discuție este să explici exact ceea ce te nemulțumește și atunci vei vedea că și el la rândul lui, îți va explica ce îl nemulțumește. Astfel de discuții v-ar ajuta să ajungeți la un punct comun, chiar dacă amândoi veți fi nevoiți să lăsați de la voi.

 

Ar fi bine de asemenea, să eviți discuțiile pe e-mail, mai ales dacă sunteți în același birou.

Fii direct și exprimă-ți părerea

Păreri rele nu prea există. De cele mai multe ori o idee proastă se poate transforma într-un proiect de amploare, desigur, cu diverse îmbunătățiri. Iar managerii apreciază implicarea angajaților și susțin oamenii să vină cu idei noi.

 

Cât despre exprimarea părerii, mulți angajați nu reușesc să facă asta din frica că vor greși sau că șeful nu va fi de acord cu opinia lor.

 

Având în vedere că oamenii de cele mai multe ori părăsesc șeful, și nu compania, trebuie să știi că și pe ei îi interesează ca tu să te simți bine la job și niciodată nu te vor condamna pentru o idee, chiar dacă aceasta nu este un foarte bună.

Ajută-l 

Managerul echipei răspunde pentru ceea ce angajații nu reușesc să facă bine sau dacă aceștia depășesc deadline-urile. Chiar dacă pe tine nu te afectează direct, ar trebui să ții cont de asta și să nu te mai întrebi de ce șeful vine supărat de la o ședință de board. De asta e bine să faci lucrurile la timp și să îl mai ajuți când este cazul.

 

Totodată, încearcă să rezolvi singur ceea ce ai de făcut. El are de ghidat mai mulți oameni, așa că nu-i irosi timpul cu lucruri pe care cu puțin efort le-ai putea rezolva singur. Nu lăsa totul pe umerii lui, mai ales dacă nu te confrunți cu o provocare majoră.

Tratează-l cu respect

Respectul nu a încurcat niciodată, chiar a îmbunătățit lucrurile de cele mai multe ori. Iar acest lucru trebuie să fie valabil cu toată lumea care te înconjoară la birou, altfel managerul tău va observa că nu este politețe, ci doar niște vorbe măgulitoare la adresa lui.

 

Și totuși, dacă vezi că ai depus eforturi pentru a îmbunătăți relația cu superiorul tău, dar nu reușești, atunci poți apela și la demisie, ești liber să o faci atâta timp cât nu-ți este bine în organizația actuală. Nu este nimic greșit în asta, tu doar îți cauți locul și oamenii cu care să te simți confortabil. Dacă deja ai luat decizia de a pleca, poți găsi mai multe oportunități pe eJobs.ro.

 

Așadar, și managerii sunt oameni și ei vor să fie tratați frumos, au nevoie de ajutor și vor să fie înțeleși. Nu-i lăsa să rezolve totul de unii singuri, ajută-i și cu siguranță vei fi apreciat pentru asta.

 

Citește și: Ți-ai schimba jobul, dar parcă nu ai pleca? Cere o contraofertă!

Ce-ți poate oferi un job în vânzări?

Cum îți poate afecta Job Hopping-ul cariera?

A fost util articolul? 8
cerere de demisiecerere demisiedemisiemodel demisie

Leave a Reply