• 24 Mar. 2016
  • 3 min

Cum să te întorci la fostul loc de muncă

În urmă cu un an ai avut un job, însă nu ai fost chiar pe placul şefului. Colaborarea s-a încheiat, iar noile experienţe în carieră te-au determinat să-ţi doreşti fostul job. Dar în ce condiţii să revii şi mai ales angajatorul va fi de acord?

În 2016 vorbim de efectul boomerang, foştii angajaţi sunt interesaţi să se întoarcă la job-urile unde au lucrat, iar angajatorii vor să atragă oamenii talentaţi care sunt familiarizaţi cu stilul de lucru şi cultura companiei.
Tot ce merită să faci este să-ţi reactualizezi CV-ul cu noile cunoştinţe şi abilităţi deprinse, să ai o scrisoare de intenţie originală şi să întrebi actualii angajaţi ce oportunităţi există în compania dorită.

Învaţă din experienţe

 

Decizia angajatorului de a întrerupe colaborarea cu tine merită analizată fără a-i da o amploare negativă. Cel mai important este să conştientizezi ce ai greşit, cum poţi să-ţi îmbunătăţeşti activitatea ta şi mai ales cum poţi să faci lucrurile diferit. Noile descoperiri despre tine pot fi o sursă de energie şi informaţie pe care o poţi folosi în mod eficient la următorul job.

Citeşte despre oameni celebri care au trecut prin exprienţe similare


E momentul să te amuzi şi să conştientizezi că determinarea în carieră este cea mai bună atitudine. Am descoperit pe site-ul www.themuse.com poveşti ale unor oameni celebri. Ei, bine, cunoscutul regizor, Steven Spielberg a fost respins în tinereţe de două ori la Universitatea California de Sud, Facultatea de Artă Cinematografică. Spielberg a donat, însă, bani şi clădiri univeristăţii, iar în 1994 a fost numit absolvent de onoare.
Anna Wintour, aflată pe locul 28 în topul Forbes al celor mai puternice femei şi-a început cariera ca editor de modă la revista Harper’s Bazaar, însă după numai nouă luni a fost concediată pe motiv că nu înţelegea domeniul. A aplicat la revista Viva şi a obţinut job-ul, unde a şi rămas pentru câţiva ani. Experienţa acumulată i-a adus apoi postul de redactor-şef la Vogue. Spune că fiecare ar trebui să treacă prin experienţa concedierii şi să nu se gândească la impactul negativ, ci la cum îl poate ajuta pe viitor.
Steve Jobs a fost concediat chiar din compania pe care a fondat-o. În 1983, l-a angajat ca director general pe John Sculley, unul dintre managerii de la Pepsi. „Vrei să vinzi apă cu zahăr toată viaţa sau vrei să vii cu mine şi să schimbăm lumea?“ Lucrul împreună le-a arătat, însă, că au opinii erau divergente, iar colegii din conducere l-au susţinut pe Sculley. Aşa Steve Jobs a fost concediat la 30 de ani din compania pe care a fondat-o. După ani, Jobs a recunoscut că demiterea sa s-a dovedit a fi cel mai bun lucru care i s-a întâmplat vreodata şi începutul celei mai creative perioade din viaţa sa. S-a întors la Apple şi a creat iPod-ul, iPhone-ul şi iPad-ul.

Timpul – cel mai bun prieten

 

În cazul în care angajatorul a decis să întrerupeţi colaborarea din diferite motive profesionale sau etice, este bine să aştepţi o perioadă de cel puţin un an până să aplici din nou la job-urile sale. În acest timp se poate schimba perspectiva de business, managementul, colegii şi astfel ai şanse să ajungi în acelaşi loc de muncă, dar cu o altă viziune. Totul este să păstrezi comunicarea cu angajaţii actuali, astfel încât să afli când este momentul oportun pentru a aplica.

Convinge

 

CV-ul, scrisoarea de intenţie şi recomandările joacă în continuarea un rol important chiar dacă angajatorii te cunosc. Pe lista scurtă mai au şi alţi candidaţi talentaţi aşa că merită să evidenţiezi beneficiile pe care le vei aduce companiei prin cunoaşterea domeniului, a clienţilor şi a stilului de lucru. La rândul ei, compania poate câştiga o reputaţie pozitivă prin convingerea că oamenii îşi pot corecta greşelile şi vor reveni în companie mult mai determinaţi să obţină rezultate.

Cere feedback colegilor


Întreabă-i care sunt punctele tale forte şi unde consideră că nu excelezi. Astfel îţi poţi face un audit de candidat folositor pentru următorul interviu.

Creează un plan de acţiune

 

Odată ce ai feedback-ul colegilor, gândeşte-te cum poţi să îmbunătăţeşti cunoştinţele şi cum poţi deprinde noi abilităţi. Mizează pe sfaturile unui mentor şi alege tutoriale pentru a învăţa ceea ce îţi place.

Scrie un e-mail de mulţumire şefului

 

Ai spune că eşti mult prea orgolios să-i trimiţi un astfel de e-mail şefului care a considerat că merită să încetaţi colaborarea. Însă, cu trecerea timpului îţi poţi da seama că a luat decizia bună pentru tine şi cariera ta. Un e-mail de mulţumire pentru oportunitatea de a fi lucrat împreună te va ajuta pe viitor. Este posibil ca drumurile să se intersecteze, iar un mesaj plăcut să fie mult mai valoros decât tăcerea, notează forbes.com

Cum să răspunzi la întrebările mai puţin comode despre motivele plecării din companie

 

Dacă recrutorul este nou în departamentul de resurse umane cu siguranţă te va întreba care au fost motivele plecării tale din companie.
În cazul unui contract întrerupt din cauza restructurării sau restrângerii activităţii, este indicat să vorbeşti despre starea industriei sau a companiei şi să menţionezi că în acceaşi situaţie au fost şi alţi colegi, te sfătuieşte theguardian.com
Un alt motiv al încetării colaborarii tale cu angajatorul poate fi managerul direct sau schimbarea superiorului tău. În acest caz poţi argumenta că viziunile voastre erau diferite, iar un atuu este să evidenţiezi activităţile care ţi-ar fi plăcut să le faci şi cum ar fi contribuit acestea la dezvoltarea companiei.
Dacă decizia angajatorului a avut la bază performanţele tale scăzute, poţi menţiona că în acel moment nu te regăseai în echipă, însă ai avut de învăţat din această experienţă. Apoi argumentează de ce eşti potrivit pentru job-ul la care ai aplicat.

 

 

A fost util articolul? 0

Leave a Reply