• 16 Oct. 2024
  • 3 min

Ce beneficii îți aduce meseria de electrician

electrician

Meseriașii se numără printre cei mai căutați candidați de pe piața muncii, chiar și în perioadele economice mai dificile. Deficitul de astfel de talente a fost creat încă în 2009, când Ministrul Educației de atunci, Ecaterina Andronescu, a hotărât să desființeze școlile profesionale, pe motiv că tinerii nu erau interesați de acest tip de învățământ. 

Astfel, în doar câțiva ani găsirea meseriașilor a devenit o provocare pentru angajatori. Ulterior, companiile au decis să se implice în sistemul educațional și au creat școlile duale, unde au posibilitatea de a-și crește viitorii angajați. Cu toate acestea, gaura de meseriași lăsată în 2009, nu a fost acoperită nici până astăzi. Așadar, dacă te gândești să obții o specializare de electrician, ți-am pregătit toate informațiile pe care trebuie să le cunoști despre această meserie: ce abilități trebuie să deții, ce studii să urmezi, ce beneficii îți oferă o astfel de carieră, dar și cu ce se ocupă mai exact un electrician!

 

Cum îți dai seama dacă ești potrivit pentru meseria de electrician?

Înainte să începi un curs de specializare pentru meseria de electrician, e important să înțelegi dacă un astfel de job este potrivit abilităților tale. Spre exemplu, dacă în perioada liceului ți-au plăcut materii precum matematica sau alte științe exacte, s-ar putea ca această meserie să fie pe gustul tău. 

Aptitudinile tehnice, atenția la detalii sau abilitățile de comunicare sunt alte caracteristici care ar putea să te ajute în meseria de electrician. Spre exemplu, abilitățile de comunicare îți vor fi de folos atunci când vei fi pus în situația de a transmite informațiile tehnice celor care nu cunosc acest domeniu. Atenția la detalii te va ajuta să lucrezi cu sistemele electrice care necesită o muncă precisă. 

De asemenea, abilitatea de a soluționa anumite provocări este necesară pentru a deveni electrician, având în vedere că va trebui să înțelegi de unde vine problema atunci când un circuit sau o instalație electrică nu va funcționa cum trebuie. 

Și curiozitatea te poate ajuta să devii un electrician bun, mai ales pentru că în domeniul electric trebuie să fii la curent cu toate schimbările și noutățile. 

 

Ce beneficii îți poate oferi acest domeniu?

  • Indiferent de situația economică de pe piața muncii, angajatorii, dar și persoanele fizice au nevoie de electricieni. Cineva trebuie să instaleze și să monitorizeze circuitele electrice. De aceea, cu această meserie întotdeauna vei putea găsi oportunități de angajare. Pe iajob.ro, platforma de joburi pentru cei care au nevoie de angajare imediată, găsești joburi de electrician. 
  • Poți lucra aproape în orice domeniu de interes pentru tine. Fiecare companie care are un sediu fizic are nevoie și de un electrician, de aceea ai la dispoziție o paletă largă de domenii din care poți să alegi, fie că este vorba despre o multinațională, fie că vorbim despre un angajator din domeniul naval. 
  • Meseria de electrician nu te lasă să te plictisești niciodată. Și acest domeniu se schimbă de la o zi la alta, angajatorii achiziționează diverse instalații noi, moderne, pe care trebuie să înveți să lucrezi. 

 

Ce studii trebuie să obții? 

Pentru a deveni electrician, există mai multe opțiuni de calificare, poți face un curs sau un liceu tehnologic cu specializarea de electrician. În orice caz, însă trebuie să urmezi cursuri de calificare și să obții o autorizare de la Autoritatea Națională de Reglementări în domeniul energiei. Există două tipuri de autorizații: tipul A, pentru proiectare și verificare proiecte și tip B, pentru executare și verificare instalații.

Dacă ai absolvit un liceu profil energetic, electrotehnic sau de instalații, vei avea un avantaj în fața altor candidați. Cu toate acestea, dacă ai parcurs un curs de electrician nu este nicio problemă dacă nu ai absolvit un liceu tehnologic. La astfel de cursuri vei însuși toate informațiile de care ai nevoie pentru a deveni un meseriaș iscusit. 

Dacă ești ambițios și vrei să evoluezi în carieră, atunci te poți înscrie la o facultate cu o specializare de inginer electric. Iată câteva facultăți pe care le poți urma: 

  • Facultatea de Inginerie Electrică din cadrul Universității Politehnice din București, unde ai la dispoziție mai multe specializări precum Sisteme electrice, Electronică de putere și acționări electrice, instrumentație de achiziție de date și Informatică aplicată în inginerie electrică. 
  • Facultatea de Inginerie Electrică din cadrul Universității Tehnice din Cluj. Câteva specializări dintre care poți să alegi sunt: Electrotehnică, Instrumente și Achiziția datelor, Electronică de Putere și Acționări Electrice, Electromecanică și Managementul Energiei. 
  • În majoritatea orașelor mari vei găsi o astfel de facultate. Spre exemplu, și în orașe mai mici precum este Brașovul sau Piteștiul, există facultăți de inginerie electrică. 

 

Cum arată o zi din viața unui electrician? 

Electricianul este persoana care se ocupă de instalarea, întreținerea, repararea sau dezasamblarea aparatelor electrice. Desigur, task-urile acestuia depind de compania în care lucrează. Spre exemplu, dacă vrei să devii electrician, te poți ocupa de amplasarea circuitelor electrice dintr-o locuință sau dintr-o clădire de birouri, dar și de monitorizarea sau repararea acestora. 

Practic, un electrician se poate ocupa atât de montarea, instalarea sau testarea unui sistem sau instalații electrice și ulterior de repararea sau întreținerea acesteia. Pentru asta ai nevoie de diverse echipamente și ustensile, pe care ți le poți achiziționa tu sau angajatorul. 

Dacă vrei să-ți începi cariera de electrician, nu mai sta pe gânduri. Înscrie-te la un curs de specializare, iar apoi, te așteptăm pe iajob.ro, unde îți poți găsi locul de muncă ideal pentru tine!

 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Cum te poate sabota la job dorința de a face lucrurile perfect?

Cum să aplanezi un conflict la locul de muncă?

Ce vor să afle recrutorii când întreabă de ce vrei să pleci de la actualul job?

A fost util articolul? 7
electricianMeseriemeserii

Leave a Reply